Μια ειλικρινή και αιχμηρή συζήτηση για τα μεγάλα κοινωνικά και αυτοδιοικητικά ζητήματα του Δήμου Μυτιλήνης είχε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Τσιριγώτη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ν» 99 FM. Νέα μητέρα η ίδια, μίλησε με προσωπική εμπειρία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στο νησί, εστιάζοντας στην έλλειψη βρεφικών σταθμών, την ανάγκη για σταθερό προσωπικό στις κοινωνικές δομές και τη συνολική στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στις ανάγκες των πολιτών.
«Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, είναι βαθιά κοινωνικό», τόνισε η κα. Τσιριγώτη. Όπως είπε, πίσω από τα ωραία λόγια και τις “δράσεις” για τη μητρότητα, υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα για τις νέες οικογένειες που καλούνται να τα βγάλουν πέρα χωρίς ουσιαστική κρατική ή δημοτική στήριξη. «Πώς να αποφασίσει ένα νέο ζευγάρι να κάνει παιδί όταν γνωρίζει ότι δεν θα βρει θέση σε βρεφικό σταθμό και ότι θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στους γονείς του;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι ακόμα και οι παππούδες και γιαγιάδες εργάζονται πλέον έως τα 67, άρα δεν μπορούν να βοηθήσουν όπως παλιά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε, μόνο μία στις τέσσερις αιτήσεις για βρεφικά τμήματα ικανοποιήθηκε φέτος. «Οι υπόλοιπες οικογένειες αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές δομές, με μεγάλο κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και μιλάμε για οικογένειες που ήδη πιέζονται οικονομικά», σημείωσε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Νίκη Τσιριγώτη, αναφερόμενη στη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχουμε δει αλλαγές προς το καλύτερο. Οι αυξήσεις στο νερό και στα τέλη της ΔΕΔΑΠΑΛ επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Αντί για ανακούφιση, βλέπουμε νέες επιβαρύνσεις». Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως εξήγησε, το πρόβλημα είναι βαθύτερο: «Όσο η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί μέσα στο ίδιο σύστημα, που βάζει το κέρδος πάνω από τις ανάγκες των πολιτών, τόσο θα βλέπουμε το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται».
Η επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΔΕΔΑΠΑΛ και των αλλαγών στις μετοχικές συνθέσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι «η ενοποίηση και συγκέντρωση τέτοιων δομών ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση». Όπως είπε, «σήμερα βλέπουμε το νερό και τα απορρίμματα να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα, όχι ως κοινωνικά αγαθά. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα φτάσουμε στο σημείο όπου όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να πίνει νερό και όποιος δεν έχει, όχι».
Αναφερόμενη στο ζήτημα των δημοτικών έργων, σημείωσε ότι πολλά από αυτά είναι «παλιά και συνεχιζόμενα» και πως δεν απαντούν πάντα στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. «Το ερώτημα δεν είναι μόνο πότε θα τελειώσουν, αλλά αν είναι αυτά που χρειαζόμαστε σήμερα. Χωρίς προσωπικό, χωρίς τεχνικές υπηρεσίες με επάρκεια, οι μελέτες δίνονται έξω σε ιδιώτες, με κόστος και καθυστερήσεις», υπογράμμισε.
Η ίδια έθεσε ως προτεραιότητα τα έργα που σχετίζονται με την καθημερινότητα: σχολεία, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης, ασφάλεια των παιδιών. «Δεν αρκεί να πούμε ότι φτιάξαμε ένα σχολείο ή ανακαινίσαμε μια παιδική χαρά. Χρειάζεται συνολικό σχέδιο και ευθύνη. Ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίζει ότι τα παιδιά και οι νέοι ζουν και παίζουν σε ασφαλείς συνθήκες», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο εργασιακό νομοσχέδιο για το 13ωρο, συνδέοντάς το με την έλλειψη κοινωνικών δομών: «Όταν ζητούν από τους ανθρώπους να δουλεύουν 13 ώρες την ημέρα και δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, μιλάμε για κοινωνική παράνοια. Αν περάσουν τέτοια νομοσχέδια, δεν θα βλέπουμε τα παιδιά μας ούτε το βράδυ για καληνύχτα».
Τέλος, σχολιάζοντας τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, έκανε λόγο για «γραφειοκρατικό σώμα χωρίς πολιτικό διάλογο». Όπως είπε, ο ισχύων κανονισμός δεν επιτρέπει την άμεση συζήτηση θεμάτων επικαιρότητας, γεγονός που, κατά την ίδια, «στερεί από τη δημοκρατία τοπικής εμβέλειας τη ζωντάνια και τη συμμετοχή».
Η Νίκη Τσιριγώτη ολοκλήρωσε τη συνέντευξη με μια φράση που συμπυκνώνει το στίγμα της παράταξης: «Ο Δήμος δεν είναι τα κτίρια και τα έργα. Είναι οι άνθρωποί του. Αν οι άνθρωποι του Δήμου δεν είναι χαρούμενοι, τότε τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο».