× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Γολγοθάς τελείωσε και το Αναγνωστήριο μπαίνει σε νέα εποχή

Ξεκινούν οι εργασίες-Ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς και ο δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μιλούν για την εκκίνηση ενός δύσκολου αλλά ιστορικού έργου που θα παραδοθεί σε δύο χρόνια.

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/10/2025

Ο Γολγοθάς τελείωσε και το Αναγνωστήριο μπαίνει σε νέα εποχή
' χρόνος ανάγνωσης

Με συναισθήματα ανακούφισης, συγκίνησης αλλά και αισιοδοξίας, ξεκίνησε χθες η νέα σελίδα στην ιστορία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Το ιστορικό αυτό πνευματικό κέντρο, που κουβαλάει πάνω από έναν αιώνα παράδοσης και πολιτισμού, μπαίνει σε φάση ριζικής ανακατασκευής έπειτα από οκτώ χρόνια προσπαθειών, καθυστερήσεων και αλλεπάλληλων εμποδίων.

Ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθης Κορομηλάς, εμφανώς συγκινημένος, περιέγραψε το μακρύ ταξίδι μέχρι να μπει η τελική υπογραφή στη σύμβαση. «Οχτώ χρόνια ένα βάρος έφυγε από πάνω μας. Ήταν ένας Γολγοθάς χωρίς σταύρωση, μια γραφειοκρατικοπολιτική βαρβαρότητα που μας ταλαιπώρησε αφάνταστα. Όλα αυτά είναι καταγραμμένα σε φακέλους με έγγραφα, αιτήσεις, αλληλογραφία. Άλλοι μας βοήθησαν με την ψυχή τους, άλλοι μας έβαλαν εμπόδια. Σήμερα όμως μπορώ να πω ότι ήρθε η λύτρωση, η Ανάσταση», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αφετηρία αυτής της πορείας, θυμίζοντας ότι από το 2017 είχαν γίνει προσπάθειες να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα Leader, χωρίς όμως επιτυχία. «Μας έβαλαν τότε σε ένα πρόγραμμα που δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε, δεν είχαμε τεχνικές υπηρεσίες, ούτε τις απαραίτητες υποδομές. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2019 και μετά, να γίνουν αλλεπάλληλες συζητήσεις, μέχρι που βρέθηκε η λύση με τη σύμβαση χρησιδανείου, χάρη στην απόφαση του Δημάρχου Μυτιλήνης να αναλάβει προσωπικά το έργο», σημείωσε ο κ. Κορομηλάς.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, που βρέθηκε στην Αγιάσο μαζί με τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέα Παπαχριστοφόρου και τους εκπροσώπους της εργολήπτριας εταιρείας «Δόμηση Αιγαίου», μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία του έργου. «Είναι ένα έργο που αγαπά όλος ο κόσμος της Αγιάσου, ένα κτίριο – σύμβολο που θα ξαναζήσει. Η σύμβαση προβλέπει ολοκλήρωση σε δύο χρόνια. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε ένα σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό Αναγνωστήριο, με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, από ενεργητική πυροπροστασία μέχρι σύγχρονα συστήματα εξοπλισμού. Η εμπειρία της αναδόχου εταιρείας μας δίνει σιγουριά ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Παπαχριστοφόρου από την πλευρά του αναφέρθηκε στα τεχνικά ζητήματα. «Πρόκειται για ένα έργο δύσκολο. Το κτίριο βρίσκεται πάνω από υπόγειο αγωγό ομβρίων, κάτι που απαιτεί ειδική θεμελίωση και ενισχύσεις. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες – γεωτεχνικές, στατικές, θερμομόνωσης, πυροπροστασίας – και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της «Δόμηση Αιγαίου» επιβεβαίωσε ότι οι πρώτες εργασίες ξεκινούν άμεσα, με στόχο να ολοκληρωθεί η θεμελίωση και να αρχίσουν οι βασικές κατασκευαστικές παρεμβάσεις πριν από τον χειμώνα. «Είναι έργο απαιτητικό, με προκλήσεις, αλλά έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία να το φέρουμε εις πέρας. Το Αναγνωστήριο αξίζει να ξαναγίνει κέντρο πολιτισμού για την Αγιάσο και όλη τη Λέσβο», είπε.

Η αίσθηση στην τοπική κοινωνία ήταν γιορτινή. Οι Αγιασώτες μίλησαν για μια «ιστορική στιγμή» και δεν έκρυψαν τη χαρά τους που ένα κτίριο-σύμβολο, που φιλοξένησε γενιές και γενιές, θα αποκτήσει ξανά ζωή. «Το αγαπάει ο κόσμος το Αναγνωστήριο. Επιτέλους αρχίζουν οι εργασίες και σε δύο χρόνια θα είναι κούκλα», είπε με χαμόγελο ο κ. Κορομηλάς, παίρνοντας δεκάδες συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αγιάσος βλέπει το όραμα να παίρνει σάρκα και οστά. Ένα έργο που φάνταζε αδύνατο, έπειτα από αμέτρητες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, σήμερα γίνεται πραγματικότητα, με την ελπίδα το Αναγνωστήριο να αναγεννηθεί και να συνεχίσει να αποτελεί ζωντανό φάρο παιδείας και πολιτισμού για ολόκληρη τη Λέσβο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πάνω από 700 άνθρωποι στα όρια της εξαθλίωσης στον Δήμο Μυτιλήνης

Ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, μονογονειϊκές και πολύτεκνες οικογένειες ζουν με επιδόματα 300 ευρω το μήνα. Σκληρή πραγματικότητα μέσα απο το Μητρώο Ευάλωτων Δημοτών
Πάνω από 700 άνθρωποι στα όρια της εξαθλίωσης στον Δήμο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εντυπωσιακή αύξηση καταθέσεων στο νομό Λέσβου

Διαβάστε στο «Ν» τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη των αποταμιεύσεων και τις κοινωνικές ανισότητες που μαρτυρούν
Εντυπωσιακή αύξηση καταθέσεων στο νομό Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: Η χώρα μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την αποστολή δυνάμεων στην Κύπρο και τη βαθύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη πορεία που εκθέτει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους
Κομνηνάκα: Η χώρα μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση εργασίας με την Δημοτική Αρχή της Λήμνου είχε ο Αθανασίου

Ο βουλευτής του νομού ενημερώθηκε για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο νησί από τις βροχοπτώσεις της 21 Φεβρουαρίου και για την πορεία των αποζημιώσεων
Συνάντηση εργασίας με την Δημοτική Αρχή της Λήμνου είχε ο Αθανασίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος και Χαρίτσης ζητούν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Έστειλαν επιστολές σε Μητσοτάκη και Τασούλα για χάραξη εθνικής στρατηγικής απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Φάμελλος και Χαρίτσης ζητούν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
ΧΩΡΙΑ

Ζητούν το λεωφορείο να κάνει στάση στο γήπεδο της Αγιάσου

Με επιστολή του ο πρόεδρος του χωριού Μιχάλης Κουταλέλης ζητά τη διευκόλυνση ηλικιωμένων και κατοίκων απομακρυσμένων συνοικιών του χωριού την πραγματοποίηση στάσης στην περιοχή του γηπέδου
Ζητούν το λεωφορείο να κάνει στάση στο γήπεδο της Αγιάσου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Μα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ενάντια στον πόλεμο;»

Το παράδειγμα της απεργίας που ματαίωσε τα σχέδια των ναζί για πολιτική επιστράτευση το 1943. Ανακοίνωση από το το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
«Μα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ενάντια στον πόλεμο;»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση Χριστόφα με το νέο επιτελείο της Πυροσβεστικής

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τόνισε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να συμβάλλει στο δύσκολο έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Συνάντηση Χριστόφα με το νέο επιτελείο της Πυροσβεστικής
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ο Αίγειρος Μυστεγνών στα δοκιμαστικά του Πανιώνιου

Θετικές εντυπώσεις από τη διαδικασία αξιολόγησης των νεαρών αθλητών
Ο Αίγειρος Μυστεγνών στα δοκιμαστικά του Πανιώνιου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η θέση μας για την επιστολική ψήφο είναι μια θέση αρχών»

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, Βουλευτής Επικρατείας και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο
«Η θέση μας για την επιστολική ψήφο είναι μια θέση αρχών»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Λήμνος στο έλεος των πλημμυρών και της λειψυδρίας»

Η Μαρία Κομνηνάκα έφερε στη Βουλή τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές σε Μύρινα και χωριά του νησιού, καταγγέλλοντας καθυστερήσεις σε έργα και αποζημιώσεις
«Η Λήμνος στο έλεος των πλημμυρών και της λειψυδρίας»
ΑΤΖΕΝΤΑ

8 Μαρτίου στη Γέρα μια βραδιά τιμής και αναγνώρισης

Εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης στις 8 Μαρτίου στο Πολύκεντρο Παπάδου με ομιλίες, βιωματική δράση και βραβεύσεις γυναικών από τα χωριά της περιοχής
8 Μαρτίου στη Γέρα μια βραδιά τιμής και αναγνώρισης