× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απαγορευτική η γραφειοκρατία!

Ερώτηση Γιάννη Μπουρνού για τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/6/2020

Απαγορευτική η γραφειοκρατία!

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφορικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές. Την ερώτηση συνυπογράφουν 15 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, η Ερώτηση αναφέρεται σε πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, η οποία τροποποιεί τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων τακτοποίησης αυθαίρετων της παραγράφου 9α του άρθρου 116 του νόμου 4495/2017. Αυτή η Απόφαση, όπως έχει επισημανθεί από εκπροσώπους μηχανικών και άλλων κλάδων, αναμένεται να επιτείνει σημαντικά τις ήδη υπάρχουσες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές (αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους).

Στην περίπτωση της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Μυτιλήνης που είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος, η πρόβλεψη της πρόσφατης Απόφασης  θα σημαίνει ότι για την υπαγωγή ενός αυθαιρέτου θα πρέπει η αίτηση, αφού εξεταστεί από την αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων, να κριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου (ΚΕ.Σ.Α.Α.) στη Μυτιλήνη. Το ΚΕ.Σ.Α.Α. δεν έχει ποτέ ασχοληθεί με τέτοιες περιπτώσεις, αφού μέχρι τώρα κρίνει ειδικές περιπτώσεις και ενστάσεις κατά αποφάσεων των τοπικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, ενώ συνεδριάζει μόνο λίγες φορές το χρόνο. Την ίδια ώρα, με την Απόφαση αυτή παραγνωρίζονται και απαξιώνονται τα τοπικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, τα οποία λειτουργούν σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, τα οποία διαθέτουν την τεχνική και επιστημονική επάρκεια να κρίνουν τέτοιες υποθέσεις. Η ανάθεση σε αυτά της αρμοδιότητας εξέτασης των αιτήσεων αναμένεται πως θα επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία αυτή.

Συναφώς με τα ανωτέρω, ένα χρόνο μετά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την οποία προβλεπόταν εκτεταμένη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τις κεντρικές στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο οι σχετικές εγκύκλιοι με αποτέλεσμα οι προβλέψεις αυτές να παραμένουν ανενεργές. Αυτή η σημαντική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού θα συντελούσε, μεταξύ άλλων, στον εξορθολογισμό και επιτάχυνση της διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους Υπουργούς αφενός πώς προτίθενται να ομαλοποιήσουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης αιτήσεων τακτοποίησης αυθαίρετων και αν ειδικότερα σκοπεύουν να αποδώσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες στα τοπικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και αφετέρου γιατί έχει καθυστερήσει τόσο η έκδοση εγκυκλίων που θα επιτρέψουν την - πολλαπλά ωφέλιμη για τους πολίτες - υλοποίηση της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη