× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η αλιεία και οι θερμές πηγές στο επίκεντρο

Στην Καλλονή κλιμάκιο της «Συμπαράταξης Πολιτών»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/6/2020

Η αλιεία και οι θερμές πηγές στο επίκεντρο
' χρόνος ανάγνωσης

Στην Καλλονή μετέβη κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου «Συμπαράταξη Πολιτών» συζητώντας με εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους για θέματα αλιείας και θερμαλισμού.

Με τον πρόεδρο Παν. Νανίδη  και μέλη του συλλόγου αλιέων του κόλπου Καλλονής  συναντήθηκε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γ. Σπιλάνης, η Περιφερειακή  Σύμβουλος Μ. Νικολάρα. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την  ανησυχία που είχαν εκφράσει δημόσια οι αλιείς σχετικά με την μη υπογραφή της μελέτης μεταξύ Περιφέρειας και Τμήματος Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με στόχο την έρευνα και εκτίμηση  τα φυσικά αποθέματα οστράκων του κόλπου Καλλονής. Μια μελέτη που η Περιφερειακή Αρχή Καλογήρου είχε εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα, αλλά «ξέχασε» να υπογράψει, ενώ και η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη μετά από 9 μήνες ακόμα… το σκέπτεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την παραπάνω ενημέρωση και συζήτηση ο Γιάννης Σπιλάνης έκανε την εξής δήλωση.

«Χωρίς αυτή τη μελέτη δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η άποψη των αλιέων ότι έχει ανατραπεί η οικολογική ισορροπία του κόλπου εξ αιτίας της τρομακτικής εξάπλωσης των χαβάρων που προκαλούν την εξαφάνιση των άλλων ειδών, ούτε να παρθούν σωστές αποφάσεις για μια πιο ορθολογική και ισόρροπη διαχείριση του Κόλπου. Η ορθή διαχείριση του κόλπου δεν μπορεί να γίνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα εναντίον όσων παρανομούν (π.χ. συλλογή ολοθουρίων), αλλά κυρίως με ένα σχέδιο διαχείρισης του κόλπου που θα  διατηρεί την οικολογική ισορροπία και την βιωσιμότητά του, εξασφαλίζοντας επαρκές εισόδημα στους σημερινούς ή μελλοντικούς ψαράδες και κατοίκους της περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας. Προς αυτή την  κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από όλους για την  δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών που θα μπορέσει να οργανώσει τη συλλογή, την τυποποίηση και την εμπορία των οστράκων με σημαντικό όφελος για τους ψαράδες και την τοπική κοινωνία. Πρώτο βήμα όμως και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υπογραφή και υλοποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Πανεπιστημίου και Περιφέρειας για την έρευνα και φυσική αποτύπωση των φυσικών αποθεμάτων οστράκων του κόλπου Καλλονής. Για τους λόγους αυτούς ο κ. Περιφερειάρχης πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια η συζήτηση μεταφέρθηκε στο Δημαρχείο Δ.Λέσβου, με θέμα τον θερμαλισμό και έγινε στο πλαίσιο της ιδιότητας του Γ.Σπιλάνη ως προέδρου της σχετικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Με τη παρουσία του Δημάρχου, της Αντιδημάρχου Τουρισμού Α.Βατή, του Προέδρου και των μελών του ΔΣ της ΑΔΕΛ Σ.Χαραλάμπους, Τ.Πνακά και Γ.Αλάνη έγινε αλληλοενημερωση σχετικά με τη πορεία αναγνώρισης του πόρου στις ιαματικές πηγές της δικαιοδοσίας του Δήμου σε Πολυχνίτο, Λισβόρι και Εφταλού. Καταγράφηκαν, η αναμενόμενη έγκριση για τις πηγές Πολυχνίτου, η καθυστέρηση στο Λισβόρι εξ αιτίας της μη διευθέτησης του ρέματος και η δέσμευση της ΑΔΕΛ να προχωρήσει τις διαδικασίες επαναχάραξης του αιγιαλού στη περιοχή της Εφταλούς ώστε να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στην όποια αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού για τον τουρισμό της περιοχής κτιρίου.

Τέλος συμφωνήθηκε ότι πρέπει θερμαλισμός και τουρισμός ευεξίας να αποτελούν μια προτεραιότητα για τη Δ.Λέσβο και ότι παράλληλα με τις ενέργειες που είναι απαραίτητες ώστε να λειτουργήσουν οι πηγές, να ξεκινήσουν από την Επιτροπή οι ενέργειες που χρειάζονται ώστε να προετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να κατατεθεί για χρηματοδότηση στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Η Συμπαράταξη Πολιτών «έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου των νησιών ώστε να βάλει φρένο στην οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση των νησιών μας βάζοντας τέλος σε πρακτικές που αφήνουν τους σημαντικούς πόρους των νησιών είτε ανεκμετάλλευτους είτε βορά στα χέρια επιτήδειων».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Το εργοτάξιο του Αμπελικού επισκέφθηκε ο Κώστας Μουτζούρης

Αφορμή αποτέλεσε η έναρξη των εργασιών για την βελτίωση της επαρχιακής οδού Αμπελικού – Σταυρού, ενός έργου που, όπως υπογραμμίζεται, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων εδώ και δεκαετίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο της Παναγιούδας

Διάβημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εφυγε από τη ζωή ο φιλόλογος Αναστάσιος Αγγελος Στέφος

Ο «σοφός» Τάκης στήριξε για δεκαετίες τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου και τη δημόσια εκπαίδευση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Γιατί πάτερ διαφέρω από τα άλλα παιδιά;»

Συγκινητική μαρτυρία του παπα-Στρατή Γιουσμά από τον αγιασμό σε σχολείο της ενορίας του
ΧΩΡΙΑ

Δήλωση χωρίς απαντήσεις

Συλλογική δήλωση φορέων του Πλωμαρίου ενάντια στις, όπως οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν, «ρατσιστικές» φωνές κατά Ισραηλινών ιδιωτών και εταιρειών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδήλατο, συνεργασίες και βιώσιμη κινητικότητα στη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και διεθνείς συμμετοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές του Πανάγου Κουφέλου για τη νέα σχολική χρονιά

«Ας κάνουμε το ταξίδι της μάθησης μια εμπειρία πλούσια και ουσιαστική»
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Με το βλέμμα στα παιδιά ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εγκαινίασε το ενεργειακά αναβαθμισμένο σχολείο της Αγίας Παρασκευής, τονίζοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές στην εκπαίδευση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης παρευρέθηκε σε αγιασμούς σχολείων της Μυτιλήνης και έστειλε μήνυμα στήριξης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

«Ναι» για πάντα από τον Βασίλη Τινέλλη και την Τζίνα Σαλβάρα

Ένας όμορφος γάμος στον Άγιο Βασίλειο με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους