× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο φόβος ακυρώνει τα ταξίδια

Ανασφάλεια, παρά τα μέτρα υγειονομικής θωράκισης, αισθάνεται η πλειονότητα των πολιτών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/6/2020

Ο φόβος ακυρώνει τα ταξίδια

Tα μέτρα υγειονομικής θωράκισης της χώρας μετά την άρση των περιορισμών στις αεροπορικές πτήσεις δεν πείθουν τους περισσότερους από τους μισούς πολίτες (58%), ενώ τη μεγαλύτερη ανασφάλεια αισθάνονται οι γυναίκες και οι νέοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό είναι το βασικό εύρημα της έρευνα της Prorata που διενεργήθηκε 16-18 Ιουνίου σε δείγμα 800 ατόμων στο σύνολο της επικράτειας.

Ειδικότερα, «όχι ιδιαίτερα ασφαλής» δηλώνει το 40% και «καθόλου ασφαλής» το 18%, ενώ μόλις το 8% αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια και 32%… αρκετή.

Ενα ενδιαφέρον εύρημα αφορά την ηλικιακή διαστρωμάτωση εκείνων που δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφαλείς. Αν και δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανά ηλικία, εντούτοις ελαφρώς πιο ανασφαλείς δηλώνουν το 61% των μεταξύ 18-35 ετών και το 56% των άνω των 55 ετών, ενώ στο ενδιάμεσο βρίσκονται οι 35-54 ετών. Οι γυναίκες σε ποσοστό 68% φοβούνται, έναντι 55% των ανδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυσοίωνα μηνύματα

Για ταξίδια στο εξωτερικό ούτε λόγος. Μόλις 1 στους 10 συμμετέχοντες σκοπεύει, μάλλον ή σίγουρα, να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας τους επόμενους τέσσερις μήνες. Μεταξύ όσων απάντησαν ότι δεν προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό «η έλλειψη χρημάτων» και «ο φόβος σε σχέση με τον Covid-19» εμφανίζονται ως κύριες αιτίες της συγκεκριμένης στάσης, ενώ δευτερευόντως «η έλλειψη διαθέσιμου χρόνου».

Αν και η έρευνα δεν εξετάζει τους λόγους που αισθάνονται ανασφάλεια οι πολίτες, ενδεχομένως ένας βασικός λόγος να είναι ότι απέχουμε καθώς φαίνεται από την ανακάλυψη του εμβολίου, αλλά και το ότι η Ελλάδα είναι τουριστικός προορισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το παρόν πάντως τα μηνύματα σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα με βάση τις κρατήσεις, αν και είναι σχετικά πρόωρο να γίνουν προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τα… πεπραγμένα των προηγούμενων μηνών και ιδιαίτερα του Απριλίου -μήνα πλήρους εφαρμογής του lockdown-, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για την ταξιδιωτική κίνηση ήρθαν απλώς να επιβεβαιώσουν αυτό που βλέπαμε -ή μάλλον δεν βλέπαμε- όλοι διά γυμνού οφθαλμού: δηλαδή ότι δεν υπήρχαν τουρίστες.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο εισήλθαν στη χώρα μόλις 37.600 ταξιδιώτες έναντι 982.000 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας βουτιά 96,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 98,7% από τα 544 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της TτΕ, εκτιμάται ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2020 εμφάνισε πλεόνασμα 5 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 211 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ως αποτέλεσμα των μεγάλων περιορισμών στις μετακινήσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Μείωση εισπράξεων

Μείωση κατά 98,7% κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ, έναντι 544 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ μείωση κατά 99,2% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2020: 3 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2019: 332 εκατ. ευρώ).

Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 96,2%, καθώς και στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 62,2%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 1,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος