× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έκανε πίσω ο Δήμος Μυτιλήνης για την «Ακαδημία»

Έπειτα από την παρέμβαση της «Πυξίδας» και την ανάδειξη του θέματος από τον Τύπο, η δημοτική αρχή Κύτελη αποφάσισε να μη διαλύσει τη δημοπρασία

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 18/6/2020

Έκανε πίσω ο Δήμος Μυτιλήνης για την «Ακαδημία»
' χρόνος ανάγνωσης

Εξελίξεις αναμένονται στο έργο της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας, στην πόλη της Μυτιλήνης, που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας μετά από σχετική παρέμβαση της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη», η οποία κατηγορούσε τη δημοτική αρχή Κύτελη για απώλεια του έργου, που θα είχε ως αποτέλεσμα και την καταβολή αποζημίωσης στον εργολάβο.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε επιβεβαιώσει εμμέσως και ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Στρατής Τζιμής «φορτώνοντας» τις εκκρεμότητες που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη δημοτική αρχή Γαληνού, διευκρινίζοντας πάντως, τότε, πως αυτές «θα αντιμετωπιστούν, θα επιλυθούν και το πρόγραμμα της νυν δημοτικής αρχής θα υλοποιηθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικώς η δημοτική αρχή άλλαξε στάση, αποφασίζοντας να μη διαλύσει τη σχετική δημοπρασία, όπως είχε ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Μαΐου. Οι αντιδράσεις που προέκυψαν, τόσο μετά από τη δημόσια παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» στις 31 Μαΐου, όσο και από τις διαμαρτυρίες των Συλλόγων Γονέων, αλλά και την ανάδειξη του θέματος από τον Τύπο, αποδεικνύεται πως έπιασαν τόπο, για ένα σημαντικό ζήτημα που επιπροσθέτως θα κόστιζε στον Δήμο Μυτιλήνης και αρκετές χιλιάδες ευρώ, ως αποζημίωση στον εργολάβο για την καθυστέρηση των εργασιών.

Στην ανακοίνωσή της, η «Πυξίδα» υπενθυμίζει πως «η εργολήπτρια εταιρεία ζητούσε τη διάλυση της εργολαβίας, επικαλούμενη πως η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες λυόμενες αίθουσες» για να στεγαστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες, για τη μετεγκατάστασή τους όσο διάστημα θα εκτελούνται οι εργασίες εντός των κτιρίων. Μάλιστα, ο κ. Τζιμής στη δημόσια απάντησή του προς τις συγκεκριμένες καταγγελίες, επέμενε τότε πως «δεν υπήρξε η πρόνοια εκ μέρους της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για να τις προμηθευτεί έγκαιρα», επισημαίνοντας παράλληλα πως «ο Δήμος Μυτιλήνης θα προμηθευτεί τον Σεπτέμβριο επιπλέον αίθουσες με τη διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού» και πως «συντομότερη διαδικασία προμήθειας δεν θα είναι νόμιμη», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα καταγγέλονταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικώς οι διαδικασίες προμήθειας νέων αιθουσών αναμένεται να... επισπευστούν, ώστε ο εργολάβος να αποσύρει το αίτημα διάλυσης της σύμβασης και να μην απαιτήσει τη λήψη αποζημίωσης.

Σημειώνεται πως το έργο της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας είναι  χρηματοδοτούμενο από το 2018 και δημοπρατημένο στις 6 Φεβρουαρίου 2019. Η σύμβαση του προχώρησε στις 5 Αυγούστου 2019, με ποσό 1.217.500 ευρώ, από την προηγούμενη δημοτική αρχή του τ. Δήμου Λέσβου. Περιλαμβάνει οικοδομικές και ηλεκτρομηχανικές εργασίες με βάση όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, με στόχο την καλύτερη λειτουργικότητα του σχολικού συγκροτήματος και των συνθηκών ασφαλείας.

Στον επίλογο της ανακοίνωσης, την οποία υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Μαρία Ζερβού, Δημήτρης Μαλλιαρός και Εριφύλη Χιωτέλλη, η δημοτική παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη» καταλήγει: «Ελπίζουμε να μην υπάρξει άλλη ολιγωρία και το χρησιμότατο αυτό έργο να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών