× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάει και το έργο στο σχολικό συγκρότημα της «Ακαδημίας»

Η Εριφύλη Χιωτέλλη γνωστοποιεί τη διάλυση και της σύμβασης του έργου της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας

Δημοσίευση 1/6/2020

Πάει και το έργο στο σχολικό συγκρότημα της «Ακαδημίας»

«Γίνεται δουλίτσα» από τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης στις κλειστές συνεδριάσεις λόγω κορονοιού του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Έτσι μετά την απώλεια του έργο της ασφαλτόστρωσης του έργου προς τον Παληό, η δημοτική παράταξη «με πυξίδα τον πολίτη» με επικεφαλής την Εριφύλη Χιωτέλλη γνωστοποιεί και την απώλεια του έργου  της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας. Μάλιστα ο Δήμος, δηλαδή όλοι μας καλείται να αποζημιώσει και τον εργολάβο.

Η ανακοίνωση της παράταξης «με πυξίδα τον πολίτη έχει ως εξής:

«Την Παρασκευή 29/05/2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης,  κληθήκαμε να εγκρίνουμε   τη διάλυση της σύμβασης ενός ακόμα μεγάλου έργου προϋπολογισμού 1,217,499.25 € (με ΦΠΑ).

Κριθήκαμε να εγκρίνουμε τη διάλυση της σύμβασης για  την : «Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης» «υπαιτιότητα του Κυρίου του έργου», που είναι ο Δήμος Μυτιλήνης.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Στις 5/08/2019 υπογράφηκε σύμβαση ανάμεσα στο δήμο Μυτιλήνης και στην ανάδοχο εταιρεία «ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ» για την κατασκευή του έργου «Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης».

Ο Δήμος Μυτιλήνης έπρεπε μετά την υπογραφή της σύμβασης να εξασφαλίσει τις συνθήκες, ώστε ο ανάδοχος να μπορεί το φθινόπωρο  να ξεκινήσει τις εργασίες. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως ο Δήμος έπρεπε να μεριμνήσει για τη στέγαση των μαθητών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

Αυτό όμως δεν έγινε, ούτε το Σεπτέμβρη, ούτε τον Οκτώβρη με αποτέλεσμα ο ανάδοχος το Νοέμβριο να καταθέσει αίτηση για διάλυση της σύμβασης με υπαιτιότητα του κυρίου του έργου, δηλαδή του Δήμου και στις 09/04/2020 αίτηση για Προσωρινή και Οριστική παραλαβή καθώς και καταβολή αποζημίωσης τεκμαιρόμενου οφέλους.

Που με λίγα λόγια σημαίνει πως και το έργο δεν ξεκινά και ο Δήμος σύμφωνα με το νόμο πρέπει να πληρώσει  23,413.45 ευρώ,  όπως προτείνει η επιτροπή παραλαβής του έργου, επειδή ο Δήμος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στην εταιρεία.

Γεννιούνται όμως και άλλα ερωτήματα;

Ποια  θα είναι στη συνέχεια η τύχη αυτού του έργου;

Θα κληθούν οι επόμενοι μειοδότες;

Θα επαναδημοπρατηθεί;

Τι κινδύνους δημιουργεί η αδυναμία απορρόφησης χρημάτων μέσα στο 2019 και πιθανόν και μέσα στο 2020 για την απένταξη του έργου;

Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να μας απαντήσει η Δημοτική αρχή! 

Όμως στο συγκεκριμένο δημοτικό Συμβούλιο δεν είχαμε να εγκρίνουμε μόνο τη διάλυση της σύμβασης του προαναφερόμενου έργου αλλά και τη διάλυση της σύμβασης του έργου  ««ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΕΩΣ ΠΑΛΙΟ Δ.Ε. ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ» που σήμερα μπορεί να ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, αλλά η διάλυση της σύμβασης γίνεται υπαιτιότητα του Δήμου Μυτιλήνης και για αυτό θα πληρώσουμε αποζημίωση άλλες 15.000 ευρώ στον ανάδοχο.

Και μπορεί η εισήγηση να επικαλείται καθυστερήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (συμφωνεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με αυτό;) αλλά ο Δήμος δεν είναι αυτός που έχει την ευθύνη να ελέγχει και να πιέζει ώστε να μη φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις; Γι’ αυτό άλλωστε και ο νόμος ζητάει από το Δήμο να πληρώσει την αποζημίωση και όχι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Έτσι αν καταλάβατε καλά στο Δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής πετάχτηκαν υπαιτιότητα του Δήμου 38.413 ζεστά χιλιάρικα επειδή η Δημοτική αρχή πάλι δεν πρόλαβε…

Τι θα γίνει λοιπόν;

 Έτσι θα συνεχίσουμε; Θα χάνονται έργα και θα πετάμε τα χιλιάρικα για αποζημιώσεις; Η εικόνα που προκύπτει είναι η εικόνα μιας Δημοτικής αρχής που δεν είναι σε θέση να απορροφήσει ζεστό χρήμα να ολοκληρώσει εγκεκριμένα έργα και που τρέχει να πληρώνει αποζημιώσεις στους αναδόχους!

Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός; Παρακολουθεί κανείς τις προθεσμίες τα έργα που περιμένουν θα έχουν την ίδια τύχη; Θα ξαναδούμε το ίδιο σκηνικό;

Ελέγχει αλήθεια κάποια κρατική υπηρεσία αν προκύπτουν ευθύνες για χρήματα που χάνονται με αυτό τον τρόπο;

Και πάλι, ήρεμα ρωτάμε!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με «Ναι και Όχι» δεν μετέχουν!

Ανακοίνωση της Επανεκκίνησης για το δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Απίστευτο! Tο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης θα συζητηθεί τελικά δια περιφοράς»

Ερωτήματα από την παράταξη «Με πυξίδα τον Πολίτη» προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης Δημοσθένη Χατζηγιάννη
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Εργασίες αποκατάστασης στο Δημοτικό Σχολείο Δαφίων

Έπειτα από αίτημα του Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ζήτημα ουσίας και όχι νόμου οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη»

Σκληρή απάντηση Ν. Τσιριγώτη στο Δημοσθένη Χατζηγιάννη για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να ενισχυθούν τώρα οι μονάδες Υγείας του νησιού»

Δήλωση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκας, μετά την επικοινωνία της με τον διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γεώργιο Καμπούρη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυση Φριλίγκου για την προσωρινή στάση του Αστικού ΚΤΕΛ έξω από το ΚΥΤ

Μεθοδεύσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυτιλήνης υπέρ των Αστικών ΚΤΕΛ καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης ταξί Γρηγόρης Φριλίγκος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΥΓΕΙΑ

«Επιτακτική η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για τον Covid»

Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» με προτάσεις για την πανδημία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ο Δήμος Μυτιλήνης ας παύσει για λίγο τη σιωπή του»

Σκληρή κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο για τη στάση που τηρεί απέναντι στα γεγονότα της πανδημίας
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική Αιμοδοσία στην Αγιάσο

Συγκεντρώθηκαν 46 φιάλες αίματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός φαρμακοποιός Παναγιώτης Ψύχας

Βαρύ πένθος για το Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου και την κοινωνία της Μυτιλήνης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

...Τόσο «φιλελευθερισμό» είχαμε να δούμε από τη χούντα

Ο Νίκος Φίλης για τη χθεσινή προβολή στη βουλή, της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων
ΤΑΞΙΔΙΑ

Βόλτα στην Κουρνέλα!

«Μετακίνηση 6» με τον Νικόλα Αθανάση
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ