× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυνατό πολιτικό μήνυμα και μουσικές ανάσες στο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Η ομιλία της Μαρίας Κομνηνάκα, η φωνή αλληλεγγύης της μαθήτριας Κάρμεν από την Παλαιστίνη και το φινάλε με Τσακνή, Βουλγαράκη και ρεμπέτικους ήχους

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/9/2025

Δυνατό πολιτικό μήνυμα και μουσικές ανάσες στο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή
' χρόνος ανάγνωσης

Με μαζική συμμετοχή και ισχυρό πολιτικό μήνυμα ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου οι διήμερες εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία παρουσίασε μια εκτενή πολιτική τοποθέτηση που κάλυψε τόσο τα διεθνή όσο και τα εγχώρια ζητήματα.

 Συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός της μαθήτριας Κάρμεν Οθμανί, με καταγωγή από την Παλαιστίνη, η οποία μίλησε για την αδικία και την καταπίεση που βιώνει ο λαός της χώρας της. «Η Παλαιστίνη δεν είναι απλώς μια περιοχή στο χάρτη, είναι οι φωνές των παιδιών που μεγάλωσαν χωρίς ειρήνη, οι ελιές που κόπηκαν, τα σπίτια που γκρεμίστηκαν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «κανένας δεν είναι ελεύθερος όσο υπάρχει έστω ένας λαός σκλαβωμένος». Τόνισε ότι η σιωπή απέναντι στα εγκλήματα αποτελεί συνενοχή και πως η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο πολιτική πράξη αλλά βαθιά ανθρώπινη και ηθική στάση. «Η Παλαιστίνη ζητά μόνο το αυτονόητο,ζωή, ελευθερία και πατρίδα», κατέληξε, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Κομνηνάκα τόνισε ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι «το πιο μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό αντάμωμα του φθινοπώρου» και «μια μικρή κόκκινη πολιτεία που δίνει βήμα στον πολιτισμό που εμπνέει τους αγώνες του λαού». Υπογράμμισε ότι το φεστιβάλ εμπνέει τη νεολαία να συνεχίσει τον αγώνα «για έναν κόσμο της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της αδελφοσύνης των λαών και της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας που ανθρωπεύει τον άνθρωπο».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Παλαιστινιακό ζήτημα, καταγγέλλοντας το κράτος του Ισραήλ για «κτηνωδία με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» και καλώντας σε άμεση εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου (2015) για την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επισήμανε ότι «οι δηλώσεις περί αυτοάμυνας του Ισραήλ εξισώνουν θύτη και θύμα», εκθέτοντας όσους στηρίζουν τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας ότι μετέτρεψαν τα νησιά σε «φυλακές ξεριζωμένων». «Είμαστε το μόνο κόμμα που ζητάει να κλείσουν όλες οι δομές-φυλακές», σημείωσε, επιμένοντας στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης και στην παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κριτική της στην κυβέρνηση για τα εργασιακά, καταγγέλλοντας το νέο νομοσχέδιο για το 13ωρο και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Επιστροφή ολοταχώς στον Μεσαίωνα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «μας κλέβουν το δικαίωμα να ζούμε σαν άνθρωποι στον 21ο αιώνα». Κάλεσε μάλιστα τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της 1ης Οκτωβρίου με αιτήματα για 7ωρο, πενθήμερο και 35ωρο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Αναφερόμενη στον αγροτικό τομέα, έκανε λόγο για «δυσοδία» γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και την ΚΑΠ της ΕΕ για την κατάσταση που οδηγεί σε εγκατάλειψη της παραγωγής και οικονομική ασφυξία τους μικρούς αγρότες. Ειδική αναφορά έκανε και στην απειλή της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, σημειώνοντας ότι «ακόμη και στην προστασία της φέτας, η κυβέρνηση θυσιάζει το ζωικό κεφάλαιο στο βωμό των εξαγωγικών συμφερόντων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Κομνηνάκα τοποθετήθηκε και για τις διεθνείς εξελίξεις, καταγγέλλοντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην κλιμάκωση των πολέμων. «Δεν κινδυνεύουμε από τους λαούς, αλλά από τις κυβερνήσεις και τα μονοπώλια που μοιράζονται αγορές και κέρδη», είπε, σημειώνοντας ότι οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται για να χρηματοδοτηθούν εξοπλιστικά προγράμματα.

Κλείνοντας, απευθύνθηκε στη νεολαία και τους εργαζόμενους καλώντας τους «να μην αποδεχτούν τη σύγχρονη σκλαβιά», να δυναμώσουν τον αγώνα και να βρεθούν στο πλευρό του ΚΚΕ. «Στο φεστιβάλ της ΚΝΕ χτυπάει η καρδιά όλων όσων δεν θα πάψουν ποτέ να αγωνίζονται για το δίκιο, για έναν κόσμο ελεύθερο και σοσιαλιστικό, χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση», κατέληξε.

Μετά την ομιλία της Μαρίας Κομνηνάκα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με συναυλία του Swamp Blues Kara Onemanband, ενώ ακολούθησε η μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τους Διονύση Τσακνή, Παυλίνα Βουλγαράκη και Steve Tesser. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα παραδοσιακό Λαϊκό – Ρεμπέτικο γλέντι, που κράτησε αμείωτο το κέφι μέχρι αργά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μικροί δημότες στο Δημαρχείο Μυτιλήνης με διάθεση για ιδέες και συνεργασία

Ο Παναγιώτης Χριστόφας υποδέχθηκε μαθητές του 2ου και του 15ου Δημοτικού Σχολείου παρουσιάζοντας έργα που αλλάζουν την πόλη και ακούγοντας προτάσεις για τις γειτονιές τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Αγιάσος στο κέντρο ευρωπαϊκής συνεργασίας για την κοινωνική οικονομία

Ξεκινά το ELCSEE με τη συμμετοχή Visit Agiasos, Καλοτρόπιο ViModo Κύπρου και Business Incubator Βουλγαρίας μέσω Erasmus 2021 2027
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο πλευρό των αγροτών της Λέσβου

Στήριξη στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου και καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής που πλήττει τους βιοπαλαιστές παραγωγούς
ΧΩΡΙΑ

Ο Αϊ Βασίλης έφτασε από τη θάλασσα και άναψε το γιορτινό κλίμα στην Πέτρα

Μικροί και μεγάλοι γέμισαν την πλατεία στο Χριστουγεννιάτικο bazaar του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο επίκεντρο οι Υπηρεσίες Δόμησης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης καλείται να τοποθετηθεί για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Κτηματολόγιο και να αποφασίσει τη στάση του Δήμου
ΑΤΖΕΝΤΑ

4.000 κλαδιά, χιλιάδες μπάλες και μια Μυτιλήνη έτοιμη να λάμψει

Το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Μυτιλήνης την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σοβαρές φθορές στο οδόστρωμα έξω από το στρατόπεδο του αεροδρομίου

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν άμεση παρέμβαση από τον δήμο για την αποκατάσταση του
ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευμα κατά Τσίπρα στην Αυγή και παραίτηση του διευθυντή της

Όπως σχολίασαν πηγές της Κουμονδούρου, το πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Αυγής δεν απηχεί τις απόψεις και τις θέσεις του κόμματος
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Το aRtοποιώ σκορπίζει αγάπη με γλυκό και αρκουδάκι

Συλλογή παιχνιδιών, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες της Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Το πιο λαμπερό Beauty House της Μυτιλήνης έβαλε τα γιορτινά του

Το αγαπημένο κέντρο φροντίδας θα είναι ανοιχτό έως τις 31 Δεκεμβρίου
ΧΩΡΙΑ

Γιορτινή μαγεία στα Χύδηρα

Η πλατεία γέμισε από κόσμο, μουσικές και χειροποίητες δημιουργίες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Επανεκκίνηση για τη λέσχη της Αρίσβης

Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού Πνευματικού Κέντρου Καλλονής