× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος για τα σχολικά γεύματα

Ακόμα δεν έχει φτάσει στα σχολεία ούτε η εγκύκλιος, κι όμως κάθε χρόνο η παροχή που ανακουφίζει χιλιάδες οικογένειες ξεκινά με καθυστέρηση, από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/9/2025

Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος για τα σχολικά γεύματα
' χρόνος ανάγνωσης

Για ακόμη μια χρονιά, η κυβέρνηση παίζει με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών. Τα σχολικά γεύματα, που για πολλά παιδιά είναι το βασικό φαγητό της ημέρας, θα ξεκινήσουν –όπως όλα δείχνουν– στο τέλος Οκτωβρίου. Δηλαδή, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μέχρι τότε; Τα παιδιά καλούνται απλώς να κάνουν υπομονή.

«Το γεύμα στο σχολείο δεν είναι πολυτέλεια. Είναι σωτηρία για εμάς», λέει μητέρα από τη Μυτιλήνη. «Όταν ξέρεις ότι το παιδί σου θα φάει ένα πιάτο φαγητό στο σχολείο, ανακουφίζεσαι. Τώρα όμως μας αφήνουν ξεκρέμαστους». Από την πλευρά τους, οι δάσκαλοι βλέπουν καθημερινά την πραγματικότητα. «Έχουμε μαθητές που έρχονται υποσιτισμένοι. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν τις αποφάσεις των υπουργείων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι όμως, η υπουργός Παιδείας όχι μόνο δεν δείχνει βιασύνη, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει στείλει καν την απαραίτητη εγκύκλιο στα σχολεία για να ξεκινήσει η διαδικασία. Οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον αέρα, ενώ τα παιδιά των πιο αδύναμων οικογενειών πληρώνουν ξανά το τίμημα.

Ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου Κωνσταντίνος Καρατόλιος, με αφορμή την καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», υπογράμμισε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε από το 2016 για να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση, τα οποία, όπως είπε, «δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει μέχρι σήμερα». Όπως σημείωσε, η όποια οικονομική ανάπτυξη καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια «δεν σήμανε τίποτα για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που εξακολουθεί να ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες», με αποτέλεσμα οι γονείς να ρωτούν διαρκώς πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. «Κάθε καθυστέρηση προκαλεί μεγάλα προβλήματα στον οικονομικό προγραμματισμό, ειδικά των φτωχότερων οικογενειών. Τα σχολικά γεύματα θα έπρεπε να ξεκινούν με την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λέσβο, πέρυσι τα σχολικά γεύματα δόθηκαν σε 26 σχολεία και των δύο δήμων, προσφέροντας ανάσα. Φέτος όμως, αντί να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα, το πρόγραμμα μπαίνει ξανά στην ουρά των «εκκρεμοτήτων», λες και δεν μιλάμε για ανθρώπινες ανάγκες αλλά για χαρτιά και αριθμούς.

Και δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Το 2022 τα σχολικά γεύματα ξεκίνησαν Νοέμβριο, το 2023 και το 2024 στα τέλη Οκτωβρίου, και το 2025 επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Η καθυστέρηση έχει γίνει καθεστώς. Αυτό δεν είναι πια απλή αμέλεια. Είναι κυβερνητική κοροϊδία. Μια πολιτική που στρέφεται ευθέως κατά των πιο αδύναμων, αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Γιατί όταν ένα παιδί πεινάει, δεν χωράνε ούτε καθυστερήσεις ούτε ψεύτικες δικαιολογίες. Και η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι σχολικοί τροχονόμοι της Μυτιλήνης, εκπαιδεύονται

Πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης για τα ζητήματα οδικής ασφάλειας των μαθητών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι μαθητές της Λέσβου μαθαίνουν για τον Ερυθρό Σταυρό

Μετά από σχετική έγκριση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του νησιού τα στελέχη του Περιφερειακού Τμήματος πραγματοποιούν ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

52 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου για την ιστορική κοινωνική εξέγερση των φοιτητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Φοιτητές του Πανεπιστημίου βούτηξαν στα βαθιά της Βαρειάς

Πραγματοποιήθηκε δράση υποθαλάσσιου καθαρισμού στο λιμανάκι της Βαρειάς από τη φοιτητική καταδυτική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Νικόλαος Τζανόπουλος»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνέδριο για την πνευματική κληρονομιά της οικογένειας Βερναρδάκη στη Μυτιλήνη

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο 14 και 15 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, παρουσία του Παναγιώτη Βερναρδάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μικροί «οδηγοί» στο 3ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Κλιμάκιο της Τροχαίας μίλησε στα παιδιά για τον ΚΟΚ με βίντεο και βιωματικές δράσεις
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Τα αιτήματα της νεολαίας του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρα»

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 17χρονος με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Προσπάθησε να ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ τραυμάτισε 24χρονο με μηχανάκι

Το τροχαίο ατύχημα εγινε στο οδικό δίκτυο Μυτιλήνης – Θερμής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Λειτουργία για την γιορτή της πολύτεκνης οικογένειας

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στην εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στο Ακλειδιού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης φωτίζεται στο μωβ

Το «Ηλιτόμηνον» και ο Δήμος Μυτιλήνης συμμετέχουν στο διεθνές κάλεσμα στήριξης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους