× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πάρκινγκ στο λιμάνι; Επί πληρωμή!

Το 'πε και το 'κανε το διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, βάζοντας σε εφαρμογή την απόφασή του από τον περασμένο Δεκέμβρη

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 16/6/2020

Πάρκινγκ στο λιμάνι; Επί πληρωμή!
' χρόνος ανάγνωσης

Μια παγιωμένη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια, το δωρεάν πάρκινγκ εντός του λιμένα Μυτιλήνης, αποτελεί πλέον παρελθόν. Το διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, θέτοντας σε εφαρμογή μια απόφαση που πάρθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019, προχωρά εδώ και λίγες ημέρες στις απαραίτητες εργασίες, προκειμένου ο χώρος να προετοιμαστεί κατάλληλα για να προσφέρει πλέον θέσεις πάρκινγκ επί πληρωμή.

Αν και ως σκέψη είχε πέσει στο τραπέζι παλαιότερα, το γεγονός πως δεν είχε προχωρήσει μέχρι σήμερα οφείλεται κυρίως λόγω κάποιων μεμονωμένων αντιδράσεων, που είχαν έρθει στο προσκήνιο. Μιλώντας στο «Ν» ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστας Παπαδόπουλος, διευκρίνισε πως αυτή τη φορά «εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης στο λιμάνι, γιατί μας το ζήτησε ο κόσμος», επισημαίνοντας πως «η κατάσταση είχε ξεφύγει και υπήρχε εκνευρισμός καθημερινά από αρκετούς πολίτες, που δεν έβρισκαν θέσεις πάρκινγκ, γιατί μεταξύ άλλων υπήρχαν αυτοκίνητα, που παρέμεναν παρκαρισμένα στις ίδιες θέσεις για εβδομάδες.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σαββατοκύριακο έγινε ο απαραίτητος καθαρισμός του χώρου και βρέθηκαν συνολικά 32 αυτοκίνητα, που παρέμεναν στα... αζήτητα, δίχως πινακίδες. Κάποια ήδη μεταφέρθηκαν εκτός του λιμανιού από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ υπάρχουν και μερικά ακόμα που έχουν τοποθετηθεί στην άκρη και αναμένεται να μετακινηθούν τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Λιμενικό Ταμείο προχώρησε σε μικρές ασφαλτοστρώσεις, προκειμένου να καλύψει κάποιες ζημιές στο οδόστρωμα και από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες διαγραμμίσεις. Συνολικά, προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 100 θέσεις πάρκινγκ, στις οποίες θα μπορεί να αφήνει κανείς το αυτοκίνητό του από 30 λεπτά έως και ολόκληρο το 24ωρο. Ανάλογη θα είναι και η σχετική χρέωση, με την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθείται, να είναι η ίδια με εκείνη που ισχύει εδώ και χρόνια στο «πέταλο» της Προκυμαίας.

Αναφερόμενος σχετικά ο Κώστας Παπαδόπουλος πρόσθεσε: «Απώτερος σκοπός μας είναι να μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετείται όλες τις ώρες της μέρας. Μέχρι τώρα, σπανίως κάποιος οδηγός μπορούσε να βρει μια κενή θέση πάρκινγκ στο λιμάνι, ώστε να αφήσει το αυτοκίνητό του και να πάει για ψώνια ή για έναν καφέ. Εμείς αυτό που εξασφαλίζουμε πλέον, γιατί δεν ξέρω τι ανταπόκριση θα έχει το συγκεκριμένο μέτρο, είναι πως τουλάχιστον δεν θα υπάρχουν κατειλημμένες θέσεις από ανθρώπους που έκαναν κατάχρηση του διαθέσιμου χώρου στάθμευσης, επειδή μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κόστος της ελεγχόμενης στάθμευσης για έναν οδηγό θα ξεκινά από 0,50€ για 30 λεπτά και θα ανέρχεται σε 1€ για 1 ώρα ή 1,5€ για 2 ώρες. Επίσης, έχει προβλεφθεί, 24ωρη κάρτα στάθμευσης, η τιμή της οποίας θα ανέρχεται στα 7€ ή εβδομαδιαία κάρτα αντί 35€. Μάλιστα, όπως σημειώνει στο «Ν» ο κ. Παπαδόπουλος «τα συγκεκριμένα τέλη είναι από τα πλέον φθηνότερα σε όλη τη χώρα». Το μέτρο θα εφαρμόζεται καθημερινά, Δευτέρα – Παρασκευή από τις 08:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 15:00. Την υπόλοιπη ημέρα του Σαββάτου, αλλά και την Κυριακή, η στάθμευση στο συγκεκριμένο χώρο εντός του λιμανιού θα είναι εντελώς δωρεάν.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει πως «στα άμεσα σχέδιά μας είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο ηλεκτρονικό σύστημα για να τοποθετηθεί αυτόματος πωλητής εντός του χώρου, από τον οποίο θα μπορεί ένας οδηγός να προμηθεύεται τη σχετική κάρτα. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, έχουμε φροντίσει ώστε να αυξηθούν τα σημεία πώλησης τέτοιων καρτών, διευρύνοντας το δίκτυο σε καφετέριες και πρακτορεία ΟΠΑΠ, πέρα από τα περίπτερα».

Για εκείνους που ενδεχομένως θα αντιδράσουν εκ νέου ως προς την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης εντός του λιμένα Μυτιλήνης, ο κ. Παπαδόπουλος καταλήγει με νόημα πως «υπάρχει πάντοτε και το ελεύθερο πάρκινγκ στον εμπορικό λιμένα της πόλης».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Μυτιλήνη ξαναγεννιέται η μνήμη της Περγάμου

Οι απόγονοι των προσφύγων του ’22 βάζουν τις βάσεις για την ίδρυση Συλλόγου Περγαμηνών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη «στα χαρακώματα» για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ Λέσβου

Παρασκευαΐδης, Πετρέλλης και Δουδωνής σε ανοιχτή κούρσα επιρροής – Οι σταθερές συμμαχίες, τα προσωπικά ατού και οι υπόγειες συγκρούσεις για την πρωτιά.
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Χίος εγκαταλείφθηκε στις φλόγες»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χίου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή χταποδιού στις Νέες Κυδωνίες

Καλοκαιρινή γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αϊβαλί της Λέσβου»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χίο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών

Χρήση της εφαρμογής Digispect για ταχεία συλλογή και επεξεργασία δεδομένων
ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Ξενάκη: ο ήχος του πόνου στο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ρητίνης, η μουσική συνάντησε τη μνήμη της ρητινοκαλλιέργειας και τη συλλογική ιστορία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το ελληνικό πλήρωμα με τη Μηλένα «έσπασε τα χρονόμετρα»

Στον τελικό του σκιφ γυναικών σημειώθηκε διπλή ελληνική επιτυχία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Οι εθελοντές έκαναν τη διαφορά στη φωτιά στα Κεραμειά

Η άμεση επέμβαση των μικρών οχημάτων οδήγησε σε γρήγορη κατάσβεση – Ανθρώπινη αμέλεια η πιθανή αιτία
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η φωτογραφία του Μιχάλη Μπάκα έγινε τατουάζ φλαμίνγκο

Μια Μυτιληνιά από την Πάτρα τίμησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη δουλειά του περιβαλλοντολόγου φωτογράφου
ΓΕΥΣΗ

Με γκιουζλεμέδες το Κυριακάτικο αντάμωμα στη Σκάλα Μιστεγνών

Οι γυναίκες του Συλλόγου Μυστεγνιωτών έβαλαν τα μανίκια ψηλά και έπιασαν δουλειά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Πιερρακάκης στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ξεναγήθηκε στις εκθεσιακές ενότητες από τον Διευθυντή και τα στελέχη του Μουσείου