× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ήρθε το MyStreet στη Μυτιλήνη και «ο Θεός βοηθός»

Ήδη στην πλατφόρμα έχουν ενταχθεί τα στοιχεία για τα τραπεζοκαθίσματα 12 επιχειρήσεων στη Μυτιλήνη και στα χωριά

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/9/2025

Ήρθε το MyStreet στη Μυτιλήνη και «ο Θεός βοηθός»
' χρόνος ανάγνωσης

Στην πλατφόρμα MyStreet εντάχθηκε από την Πέμπτη και η πόλη της Μυτιλήνης, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγχουν εύκολα και άμεσα ποια καταστήματα έχουν μισθώσει νόμιμα χώρο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Ήδη έχουν καταχωρηθεί τα δεδομένα για 12 καταστήματα (10 στη Μυτιλήνη, 1 στην Παναγιούδα και 1 στον Κάτω Τρίτο), ενώ σταδιακά θα περαστούν τα στοιχεία για όλα τα 50 αδειοδοτημένα καταστήματα του Δήμου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Χρήστο Τσιβγούλη, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι καταχωρίσεις, ώστε οι πολίτες να μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες μέσα από την εφαρμογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο αγκάθι, οι μη αδειοδοτημένοι

Η εικόνα που σκιαγραφεί ο κ. Τσιβγούλης είναι ξεκάθαρη καθώς το κύριο πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα καταστήματα που είναι αδειοδοτημένα και καταβάλλουν το αντίστοιχο μίσθωμα, αλλά σε εκείνα που τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα χωρίς να έχουν καμία άδεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή η πρακτική είναι καθαρά παράνομη και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους καταλαμβάνουν χώρο χωρίς μίσθωση», τόνισε ο αντιδήμαρχος. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή, καθώς πολλοί καταστηματάρχες δηλώνουν πρόθυμοι να μισθώσουν χώρο και να πληρώσουν το αντίστοιχο τέλος, αλλά αδυνατούν επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες. Επιπλέον, σε αρκετές περιοχές δεν έχουν ακόμα καθοριστεί με σαφήνεια τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι στους οποίους μπορεί να επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ένα «γκρίζο πεδίο» όπου οι επαγγελματίες μένουν μετέωροι, ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος καλείται να εφαρμόσει τον νόμο χωρίς να έχει στα χέρια του τα πλήρη εργαλεία.

Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί μελέτες για την παραλία της Θερμής και για την περιοχή της Πηγής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται κυκλοφοριακή μελέτη στην Αγιάσο, όπου το μεγάλο πρόβλημα είναι οι στενοί δρόμοι που δεν αφήνουν περιθώρια για πεζοδρόμηση. Παράλληλα, αντίστοιχη μελέτη «τρέχει» και για το Πλωμάρι, όπου εμπλέκονται πολλαπλοί φορείς, όπως το Λιμενικό Ταμείο και η Κτηματική Υπηρεσία, γεγονός που καθιστά πιο σύνθετη τη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Δήμου αποτελεί η εφαρμογή MyStreet, διαθέσιμη δωρεάν σε Android και iOS. Μέσα από αυτήν ο πολίτης μπορεί να εντοπίζει στον χάρτη τα καταστήματα και τα όρια των αδειοδοτημένων τραπεζοκαθισμάτων, να καταγγέλλει περιπτώσεις παρανομίας επισυνάπτοντας περιγραφή και φωτογραφία, αλλά και να παρακολουθεί την εξέλιξη της καταγγελίας του – εφόσον έχει γίνει επώνυμα με χρήση Taxisnet. Ο έλεγχος των καταγγελιών γίνεται από τον Δημοτικό Αστυνόμο, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να βεβαιώνει τα πρόστιμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση Βαλσαμίδη για τη βελτίωση της οδού Μυτιλήνης‑ Κρατήγου

Θέτει ζητήματα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας
ΑΓΟΡΑ

Φροντιστήριο ΠΡΑΞΗ – Εκπαίδευση με στόχο, οργάνωση και αποτέλεσμα

Με 59 επιτυχίες στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια γιορτή που ξε‑ΣΥΚΟ‑νει, μικρούς και μεγάλους με αρώματα και γεύσεις

Πλημμύρισε το Ίππειος με επισκέπτες για την 11η γιορτή του σύκου. Η γιορτή τόνισαν οι παριστάμενοι ζωντανεύει τις παραδόσεις μας, μέσα από ξεχωριστά δρώμενα και εθελοντική προσφορά
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με μια ανάσα, ο γύρος της Λέσβου με σκυτάλη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 7η Σκυταλοδρομία της Λέσβου την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου. Στην Πλατεία Σαπφούς η τελετή λήξης
ΧΩΡΙΑ

Ξε‑ΣΥΚΟ‑τική γιορτή στο Ίππειος με νοστιμιές και μουσικές

Σε εξέλιξη είναι η 11η γιορτή του σύκου στην πλατεία του χωριού που έχει γεμίσει κόσμο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Συνεπής με τις επιτυχίες της, η Μηλένα της Λέσβου»

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης συγχαίρει τη Μηλένα Κοντού για το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23
ΧΩΡΙΑ

Στην Παναγιούδα η 3η Εθελοντική Αιμοδοσία

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Σχολείο – Μήνυμα αλληλεγγύης προς όλο το χωριό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μπλακ άουτ σε όλη τη Λέσβο, μέρα μεσημέρι Κυριακής

Δεν υπάρχει ενημέρωση για την αιτία της διακοπής. Το ρεύμα επανέρχεται σταδιακά στις γειτονιές της πόλης
ΧΩΡΙΑ

100 χρόνια λειτουργίας για τον Συνεταιρισμό στο Ακράσι Λέσβου

Ξεχωριστό αφιέρωμα στο νέο τεύχος του περιοδικού που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ιστορία ενός χαμένου σταυρού, στα Μοσχονήσια της Μικράς Ασίας

Με σεβασμό και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα το μνημόσυνο των Αγίων της Μικράς Ασίας. Ο πατήρ Αθανάσιος Γιουσμάς μίλησε για την ιστορία τους και τις μνήμες των Ελλήνων
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τμήματα πολιτισμού από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Λέσβου

Οι εγγραφές ξεκινούν τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου. Δείτε ποια τμήματα θα λειτουργήσουν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυθόρμητη συγκέντρωση για τα Τέμπη στην πλατεία Σαπφούς

Εκατοντάδες κάτοικοι της Μυτιλήνης συμμετέχουν – Παράλληλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ