× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αυξήσεις 10‑15% στα ενοίκια για φοιτητές και εκπαιδευτικούς στη Μυτιλήνη

Αυξημένη ζήτηση, περιορισμένη προσφορά διαπιστώνει ο πρόεδρος των μεσιτών Λέσβου. Πολλά ακίνητα έχουν μεταφερθεί στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/8/2025

Αυξήσεις 10‑15% στα ενοίκια για φοιτητές και εκπαιδευτικούς στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Με την έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, το ζήτημα της στέγασης στη Μυτιλήνη βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο. Αν και οι περισσότεροι φοιτητές έχουν ήδη τακτοποιηθεί από τα τέλη Ιουλίου, όταν ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής, αυτές τις μέρες η πίεση στην αγορά προέρχεται κυρίως από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που αναζητούν απεγνωσμένα στέγη. Στο ίδιο «κυνήγι» βρίσκονται και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως αστυνομικοί και στρατιωτικοί, που έρχονται για να υπηρετήσουν στο νησί. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται αυξημένη ζήτηση για μικρά και μεσαίου μεγέθους διαμερίσματα, σε μια περίοδο που η προσφορά παραμένει περιορισμένη.

Μιλώντας στο «Ν», ο πρόεδρος των μεσιτών Λέσβου, Σπύρος Διαμαντίδης, σημειώνει πως «αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση ακινήτων, όχι μόνο από φοιτητές αλλά και από νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που ψάχνουν απεγνωσμένα για σπίτι». Όπως εξηγεί, αρκετά ακίνητα τα τελευταία χρόνια έχουν αποσυρθεί από τη μακροχρόνια μίσθωση και έχουν μετατραπεί σε τουριστικά μέσω βραχυχρόνιων πλατφορμών τύπου Airbnb. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αγορά μακροχρόνιων μισθώσεων να στενεύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξήσεις στις τιμές σε σχέση με πέρυσι

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές. «Φέτος υπάρχει μια αύξηση στις τιμές από 10 έως 15%», τονίζει ο κ. Διαμαντίδης, προσθέτοντας πως «η Μυτιλήνη παραμένει προς το παρόν σχετικά προσιτή σε σύγκριση με άλλες επαρχιακές πόλεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς δεν έχουν μπει στην αγορά νεόδμητα σπίτια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής αγοράς, τα ενοίκια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Γκαρσονιέρες: από 280 έως 300 ευρώ (πέρυσι μπορούσες να βρεις με 250–280 ευρώ).

  • Δυάρια: από 350 έως 400 ευρώ (πέρυσι 300–350 ευρώ).

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Μεγαλύτερα σπίτια για οικογένειες: από 450 έως 500 ευρώ, επιλογή που αφορά κυρίως εκπαιδευτικούς που μετακινούνται με τα παιδιά τους.

Ο Spitogatos Price Index καταγράφει συνολικά άνοδο περίπου 10% στις ζητούμενες τιμές φοιτητικής στέγης στην Ελλάδα, ενώ ειδικά στη Μυτιλήνη η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο φτάνει τα 5,4 €/τ.μ., παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση σχεδόν 15%.

Από το κέντρο μέχρι τη Χρυσομαλλούσα και την Καλλιθέα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοποθεσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική τιμή. Οι φοιτητές —ιδίως οι πρωτοετείς— αναζητούν σπίτια κοντά στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου βρίσκονται οι καφετέριες, τα καταστήματα και ο σταθμός των Αστικών ΚΤΕΛ στην Πλατεία Σαπφούς. Ωστόσο, καθώς οι επιλογές είναι περιορισμένες, αρκετοί στρέφονται σε συνοικίες όπως η Χρυσομαλλούσα και η Καλλιθέα.

Οι τιμές διαφοροποιούνται σημαντικά:

  • Σε πιο προσιτές περιοχές, όπως το Βουναράκι, την Επάνω Σκάλα ή το Λαζαρέτο, μπορεί κανείς να βρει μικρά διαμερίσματα με 270–300 ευρώ.

  • Αντίθετα, σε περιοχές όπως το Κουμκό ή τη Χρυσομαλλούσα, τα ενοίκια για δυάρια φτάνουν τα 400–600 ευρώ, δηλαδή πάνω από 10 €/τ.μ.

  • Στην Αγία Φωτεινή, μπορεί να βρει κανείς μικρότερα διαμερίσματα με περίπου 200 ευρώ, ενώ στην Καλλιθέα ένα ευρύχωρο σπίτι 89 τ.μ. φτάνει τα 400 ευρώ — ιδιαίτερα χαμηλό κόστος ανά τετραγωνικό.

Όπως εξηγεί ο κ. Διαμαντίδης, «οι δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές συνήθως επιλέγουν το κέντρο, γνωρίζοντας καλύτερα την πόλη και τις ανάγκες τους».

Όχι μόνο για φοιτητές

Παρότι οι κατοικίες αυτές χαρακτηρίζονται ως «φοιτητικές», στην πράξη καλύπτουν τις ανάγκες και άλλων κοινωνικών ομάδων. Εκτός από τους φοιτητές, ζήτηση υπάρχει από νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς αλλά και εργαζόμενους σε εποχικούς κλάδους. Αυτός ο «ανταγωνισμός» για τα ίδια λίγα σπίτια εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση στην αγορά.

Υπομονή και προσοχή συνιστούν οι μεσίτες

Οι μεσίτες συνιστούν στους υποψήφιους ενοικιαστές υπομονή. «Οι μέρες αυτές είναι αρκετά δύσκολες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Για όσους αναζητούν κατοικία, η έγκαιρη αναζήτηση και η καλή ενημέρωση για τις τιμές ανά περιοχή αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις.

Μια αγορά σε μετάβαση

Η αγορά στέγης στη Μυτιλήνη φαίνεται να βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης. Από τη μια, οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες σε σχέση με πόλεις όπως η Πάτρα, η Λάρισα ή τα Ιωάννινα. Από την άλλη, η έλλειψη νέων ακινήτων και η στροφή πολλών ιδιοκτητών προς την τουριστική βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργούν ανησυχία για τα επόμενα χρόνια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στο Ίππειος για την απώλεια του πατέρα Χαράλαμπου

Ο ιερέας του χωριού έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή σήμερα Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου
Πένθος στο Ίππειος για την απώλεια του πατέρα Χαράλαμπου
ΧΩΡΙΑ

Μαζική αντίδραση στον Μανταμάδο για τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τις μπαταρίες

Οι κάτοικοι λένε όχι στα σχέδια μεγάλης κλίμακας και ζητούν σεβασμό στη γη και τη ζωή τους -Μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού στην ενημερωτική συνάντηση
Μαζική αντίδραση στον Μανταμάδο για τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τις μπαταρίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σοβαρές καταγγελίες γονέων για νηπιαγωγό σε σχολείο της Μυτιλήνης

Το θέμα πήρε διαστάσεις μετά από παρουσίαση σε τηλεοπτική εκπομπή του Μέγκα. Γίνεται διοικητική προσπάθεια απο την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την απομάκρυνση της εκπαιδευτικού
Σοβαρές καταγγελίες γονέων για νηπιαγωγό σε σχολείο της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων ζητά η «Νέα Δυναμική»

Παρέμβαση του Θεόδωρου Βαλσαμίδη στην Περιφερειακή Επιτροπή για άμεση καταγραφή ζημιών και επιτάχυνση έργων αποκατάστασης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λήμνο
Συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων ζητά η «Νέα Δυναμική»
ΧΩΡΙΑ

Πράσινο φως για τη δημοπράτηση του γηπέδου Θερμής

Με προϋπολογισμό 1.488.000 ευρώ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επενδύει σε ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις και σε έργα με άμεσο κοινωνικό αποτύπωμα
Πράσινο φως για τη δημοπράτηση του γηπέδου Θερμής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά στην πλατεία Μηλένας Κοντού

Με δυναμική συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης και της ΑΣΠΙΔΑ τα Κούλουμα δίνουν ραντεβού την Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου στις 11:00
Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά στην πλατεία Μηλένας Κοντού
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Από την ανωνυμία στη μνήμη

Ένα βήμα ανθρωπισμού στη Λέσβο ώστε οι άγνωστοι νεκροί πρόσφυγες των ναυαγίων να βρουν ταυτότητα και οι συγγενείς τους δικαίωση -Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για την υπογραφή μνημονιου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Από την ανωνυμία στη μνήμη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ο Δήμος Μυτιλήνης θέλει σχέδιο και όχι διαχείριση της μέρας»

Τι είπε ο Πανάγος Κουφέλος για τις πέργκολες, το έργο της προκυμαίας, τις παιδικές χαρές, την καθαριότητα, τη στρατηγική τουρισμού και τη νέα δομή του ΦΟΔΣΑ Βορείου Αιγαίου
«Ο Δήμος Μυτιλήνης θέλει σχέδιο και όχι διαχείριση της μέρας»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου τίμησε τον κοινωνικό ρόλο του Ταχυδρομείου

Η κοπή της πίτας της ΦΕΛ συνδυάστηκε με γενική συνέλευση και την εκλογή νέου Δ.Σ.
Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου τίμησε τον κοινωνικό ρόλο του Ταχυδρομείου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ένας χαρταετός για την ειρήνη

Την Καθαρά Δευτέρα στις 23 Φεβρουαρίου στο Επάνω Κάστρο και ώρα 11:00 το πρωί
Ένας χαρταετός για την ειρήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελλάδα 2030», Ο ΚΟΣΜΟΣ ανοίγει τον διάλογο για την Υγεία

Το πολιτικό κίνημα «Κόσμος- πράσινη συμφωνία», διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα μέσω της πλατφόρμας Zoom.
«Ελλάδα 2030», Ο ΚΟΣΜΟΣ ανοίγει τον διάλογο για την Υγεία
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αιχμές από την Νέα Αριστερά για το πολύνεκρο ναυάγιο της Χίου

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται μια πολιτική που έχει ήδη καταδικαστεί
Αιχμές από την Νέα Αριστερά για το πολύνεκρο ναυάγιο της Χίου