× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αυξήσεις 10‑15% στα ενοίκια για φοιτητές και εκπαιδευτικούς στη Μυτιλήνη

Αυξημένη ζήτηση, περιορισμένη προσφορά διαπιστώνει ο πρόεδρος των μεσιτών Λέσβου. Πολλά ακίνητα έχουν μεταφερθεί στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/8/2025

Αυξήσεις 10‑15% στα ενοίκια για φοιτητές και εκπαιδευτικούς στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με την έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, το ζήτημα της στέγασης στη Μυτιλήνη βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο. Αν και οι περισσότεροι φοιτητές έχουν ήδη τακτοποιηθεί από τα τέλη Ιουλίου, όταν ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής, αυτές τις μέρες η πίεση στην αγορά προέρχεται κυρίως από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που αναζητούν απεγνωσμένα στέγη. Στο ίδιο «κυνήγι» βρίσκονται και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως αστυνομικοί και στρατιωτικοί, που έρχονται για να υπηρετήσουν στο νησί. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται αυξημένη ζήτηση για μικρά και μεσαίου μεγέθους διαμερίσματα, σε μια περίοδο που η προσφορά παραμένει περιορισμένη.

Μιλώντας στο «Ν», ο πρόεδρος των μεσιτών Λέσβου, Σπύρος Διαμαντίδης, σημειώνει πως «αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση ακινήτων, όχι μόνο από φοιτητές αλλά και από νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που ψάχνουν απεγνωσμένα για σπίτι». Όπως εξηγεί, αρκετά ακίνητα τα τελευταία χρόνια έχουν αποσυρθεί από τη μακροχρόνια μίσθωση και έχουν μετατραπεί σε τουριστικά μέσω βραχυχρόνιων πλατφορμών τύπου Airbnb. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αγορά μακροχρόνιων μισθώσεων να στενεύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξήσεις στις τιμές σε σχέση με πέρυσι

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές. «Φέτος υπάρχει μια αύξηση στις τιμές από 10 έως 15%», τονίζει ο κ. Διαμαντίδης, προσθέτοντας πως «η Μυτιλήνη παραμένει προς το παρόν σχετικά προσιτή σε σύγκριση με άλλες επαρχιακές πόλεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς δεν έχουν μπει στην αγορά νεόδμητα σπίτια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής αγοράς, τα ενοίκια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Γκαρσονιέρες: από 280 έως 300 ευρώ (πέρυσι μπορούσες να βρεις με 250–280 ευρώ).

  • Δυάρια: από 350 έως 400 ευρώ (πέρυσι 300–350 ευρώ).

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Μεγαλύτερα σπίτια για οικογένειες: από 450 έως 500 ευρώ, επιλογή που αφορά κυρίως εκπαιδευτικούς που μετακινούνται με τα παιδιά τους.

Ο Spitogatos Price Index καταγράφει συνολικά άνοδο περίπου 10% στις ζητούμενες τιμές φοιτητικής στέγης στην Ελλάδα, ενώ ειδικά στη Μυτιλήνη η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο φτάνει τα 5,4 €/τ.μ., παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση σχεδόν 15%.

Από το κέντρο μέχρι τη Χρυσομαλλούσα και την Καλλιθέα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοποθεσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική τιμή. Οι φοιτητές —ιδίως οι πρωτοετείς— αναζητούν σπίτια κοντά στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου βρίσκονται οι καφετέριες, τα καταστήματα και ο σταθμός των Αστικών ΚΤΕΛ στην Πλατεία Σαπφούς. Ωστόσο, καθώς οι επιλογές είναι περιορισμένες, αρκετοί στρέφονται σε συνοικίες όπως η Χρυσομαλλούσα και η Καλλιθέα.

Οι τιμές διαφοροποιούνται σημαντικά:

  • Σε πιο προσιτές περιοχές, όπως το Βουναράκι, την Επάνω Σκάλα ή το Λαζαρέτο, μπορεί κανείς να βρει μικρά διαμερίσματα με 270–300 ευρώ.

  • Αντίθετα, σε περιοχές όπως το Κουμκό ή τη Χρυσομαλλούσα, τα ενοίκια για δυάρια φτάνουν τα 400–600 ευρώ, δηλαδή πάνω από 10 €/τ.μ.

  • Στην Αγία Φωτεινή, μπορεί να βρει κανείς μικρότερα διαμερίσματα με περίπου 200 ευρώ, ενώ στην Καλλιθέα ένα ευρύχωρο σπίτι 89 τ.μ. φτάνει τα 400 ευρώ — ιδιαίτερα χαμηλό κόστος ανά τετραγωνικό.

Όπως εξηγεί ο κ. Διαμαντίδης, «οι δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές συνήθως επιλέγουν το κέντρο, γνωρίζοντας καλύτερα την πόλη και τις ανάγκες τους».

Όχι μόνο για φοιτητές

Παρότι οι κατοικίες αυτές χαρακτηρίζονται ως «φοιτητικές», στην πράξη καλύπτουν τις ανάγκες και άλλων κοινωνικών ομάδων. Εκτός από τους φοιτητές, ζήτηση υπάρχει από νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς αλλά και εργαζόμενους σε εποχικούς κλάδους. Αυτός ο «ανταγωνισμός» για τα ίδια λίγα σπίτια εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση στην αγορά.

Υπομονή και προσοχή συνιστούν οι μεσίτες

Οι μεσίτες συνιστούν στους υποψήφιους ενοικιαστές υπομονή. «Οι μέρες αυτές είναι αρκετά δύσκολες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Για όσους αναζητούν κατοικία, η έγκαιρη αναζήτηση και η καλή ενημέρωση για τις τιμές ανά περιοχή αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις.

Μια αγορά σε μετάβαση

Η αγορά στέγης στη Μυτιλήνη φαίνεται να βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης. Από τη μια, οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες σε σχέση με πόλεις όπως η Πάτρα, η Λάρισα ή τα Ιωάννινα. Από την άλλη, η έλλειψη νέων ακινήτων και η στροφή πολλών ιδιοκτητών προς την τουριστική βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργούν ανησυχία για τα επόμενα χρόνια.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροχαίο στη Παγανή

Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με ελαφρά τραύματα
Τροχαίο στη Παγανή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Στην Παναγιούδα μεταφέρονται τα Αστικά ΚΤΕΛ Μυτιλήνης

Η εταιρεία αγόρασε οικόπεδο κοντά στο παλιό Quebracho – Στα σχέδια νέο αμαξοστάσιο, φορτιστές και ηλεκτρικά λεωφορεία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Πάρη Μολυβιάτη
Στην Παναγιούδα μεταφέρονται τα Αστικά  ΚΤΕΛ Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Σχεδόν τα μισά κεφάλαια συγκεντρώνονται στον Νομό Λέσβου
Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο
ΧΩΡΙΑ

Καταστράφηκε κτηνοτροφική μονάδα από πυρκαγιά στην Πηγή

Σώθηκαν έγκαιρα τα μοσχάρια – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης από την Πυροσβεστική με τη συνδρομή του Δήμου Μυτιλήνης και εθελοντών κατοίκνων και κτηνοτρόφων της περιοχής
Καταστράφηκε κτηνοτροφική μονάδα από πυρκαγιά στην Πηγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΛΑΣ Λήμνου ζητά άμεση παρέμβαση για το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας

Στηρίζει τα αιτήματα των γονέων για ασφάλεια, υγιεινή, επαρκή στελέχωση και ασφαλή μεταφορά των μαθητών
Η ΛΑΣ Λήμνου ζητά άμεση παρέμβαση για το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους της Μυτιλήνης

Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στη Θεοφίλου Χατζημιχαήλ και από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου τα συνεργεία μεταφέρονται στη Γεωργίου Βοστάνη και σε γειτονικές οδούς- Θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρνητικά και τα 30 νέα αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου από το Εργαστήριο Αναφοράς και αφορούν δείγματα που συγκέντρωσαν συνεργεία του Στρατού, του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ και προσωπικό του ΥΠΑΑΤ
Αρνητικά και τα 30 νέα αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου ανοίγουν το Κέντρο Πληροφόρησης και η Αίθουσα Εκθέσεων στην Πλατεία Σαπφού
Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα ψηφιακό παιχνίδι μαθαίνει στους μαθητές να προστατεύουν τα δεδομένα τους

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρουσιάζει στη Μυτιλήνη τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου GDPrApp την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου
Ένα ψηφιακό παιχνίδι μαθαίνει στους μαθητές να προστατεύουν τα δεδομένα τους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτη Πέρκα: Στη Βουλή η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα για αποζημιώσεις, ανασύσταση των κοπαδιών και επανεκκίνηση των πληγεισών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Πέτη Πέρκα: Στη Βουλή η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στον Μόλυβο την Πέμπτη κλιμάκιο του ΣΕΓΑΣ για το στάδιο της Μήθυμνας

Θα εξετάσει την πρόοδο των εργασιών ενόψει των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων – Κάλεσμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου για εθελοντές
Στον Μόλυβο την Πέμπτη κλιμάκιο του ΣΕΓΑΣ για το στάδιο της Μήθυμνας