× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέχρι τα Χριστούγεννα οι αποφάσεις για το σπίτι των Λέσβιων στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ Γιάννης Φράγκος και ο ταμίας Σταύρος Αγοραστός μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία και όλα όσα απαιτείται να γίνουν τους επόμενους μήνες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/8/2025

Μέχρι τα Χριστούγεννα οι αποφάσεις για το σπίτι των Λέσβιων στην Αθήνα
' χρόνος ανάγνωσης

Η πορεία και οι προτεραιότητες της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησαν στο «Ν» 99 fm ο νέος πρόεδρος Γιάννης Φράγκος, προερχόμενος από τον Σύλλογο Πλωμαριτών Αττικής, και ο νέος ταμίας Σταύρος Αγοραστός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αγιασωτών.

Οι δύο εκπρόσωποι μίλησαν για τη δράση της ΟΛΣΑ, τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε Πλωμάρι και Αγιάσο, αλλά και για το πιο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την Ομοσπονδία: την αποπεράτωση του «Σπιτιού του Μίλτη Παρασκευαΐδη», έργο που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των συλλόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φεστιβάλ νέων στο Πλωμάρι

Ο κ. Φράγκος, μιλώντας για τις καλοκαιρινές δράσεις, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δεύτερη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Πλωμαρίου, το οποίο καθιερώνεται πλέον ως θεσμός. Το φεστιβάλ ξεκίνησε με εκδήλωση αφιερωμένη στην ντοπιολαλιά, συνεχίστηκε με παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων – μεταξύ αυτών και ενός συλλόγου από τον Έβρο με 44 χορευτές – και ολοκληρώθηκε με γαστρονομικές παρουσιάσεις στον Άγιο Ισίδωρο, όπου ντόπια προϊόντα και συνταγές έδωσαν ξεχωριστό χρώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, φοιτητών και κατοίκων της περιοχής, γεγονός που, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον των συλλόγων. Το φεστιβάλ, μάλιστα, δεν περιορίστηκε στο Πλωμάρι αλλά είχε και «εκτός έδρας» παρουσία, αφού η τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε στην Άντισσα στο πλαίσιο του Γαβαθώνιου.

Δραστηριότητες των Αγιασωτών

Από την πλευρά του, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν φέτος το καλοκαίρι οι Αγιασώτες, όπως η καθιερωμένη χοροεσπερίδα και η λειτουργία στον Άγιο Παντέλεημονα με αρτοκλασία, που λειτουργούν ως αντάμωμα για όσους ζουν στην Αθήνα αλλά επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στο χωριό τους. Όπως τόνισε, αυτές οι δράσεις κρατούν ζωντανό τον δεσμό με την ιδιαίτερη πατρίδα, σε μια περίοδο που οι νέες γενιές δυσκολεύονται να ενταχθούν ενεργά στα σωματεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λειτουργία της ΟΛΣΑ και οι προκλήσεις

Η ΟΛΣΑ αριθμεί περίπου 25 συλλόγους-μέλη, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αδράνειας. «Πρόκειται για ένα πανελλαδικό φαινόμενο», σημείωσε ο κ. Φράγκος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθούν νέες μορφές δράσης που θα προσελκύσουν τη νεολαία. Οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι η καθημερινότητα, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και η διασπορά των Λέσβιων στην Αττική δυσκολεύουν τη συμμετοχή, ωστόσο έφεραν ως παραδείγματα επιτυχημένων εξαιρέσεων τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών και τον Σύλλογο Αγριτών, που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό νέων.

Το «Σπίτι του Μίλτη Παρασκευαΐδη»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγαλύτερο αγκάθι για την ΟΛΣΑ παραμένει το «Σπίτι του Μίλτη Παρασκευαΐδη». Το ακίνητο, που παραχωρήθηκε στην Ομοσπονδία με διαθήκη το 1999, είχε σκοπό να στεγάσει ένα Πολιτιστικό Κέντρο των Μυτιληνιών της Αθήνας. Ωστόσο, παρά τα σημαντικά ποσά που συγκεντρώθηκαν μέσω εράνων και προσφορών, το κτίριο έμεινε στα μπετά, με τις εργασίες να έχουν σταματήσει από το 2013.
Σήμερα, η ΟΛΣΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις. Ήδη έχει εγκριθεί σε γενικές συνελεύσεις η λύση της αντιπαροχής με αναλογία 60-40, ώστε η Ομοσπονδία να διατηρήσει το 60% του κτιρίου. Παράλληλα, όμως, η νέα διοίκηση εξετάζει κάθε εναλλακτική για να αποφευχθεί αυτή η λύση, επιδιώκοντας χρηματοδότηση είτε από κρατικούς πόρους είτε μέσω συνεργασίας με φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Οι επαφές που έγιναν το καλοκαίρι με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, καθώς και με τους βουλευτές του νομού, έχουν στόχο να διασφαλίσουν πόρους πριν λήξει η οικοδομική άδεια. «Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Ένα έργο που διχάζει

Το «Σπίτι του Μίλτη Παρασκευαΐδη» δεν είναι μόνο ένα ημιτελές κτίσμα στο κέντρο της Αθήνας, είναι και το πεδίο όπου συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στους λεσβιακούς συλλόγους. Για κάποιους, η αντιπαροχή είναι μονόδρομος προκειμένου να μη χαθεί το ακίνητο. Για άλλους, η διατήρηση του συνόλου του κτιρίου υπό την κατοχή της ΟΛΣΑ είναι ζήτημα τιμής και συνέπειας προς τη βούληση του δωρητή. Το επόμενο διάστημα αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν την τύχη ενός έργου που ταλαιπωρεί την Ομοσπονδία εδώ και δύο δεκαετίες.

Προοπτικές και συνέχεια

Παρά τις δυσκολίες, η νέα διοίκηση της ΟΛΣΑ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της ενότητας και της πολιτιστικής παρουσίας των λεσβιακών συλλόγων στην Αττική. Οι εκδηλώσεις σε Πλωμάρι και Αγιάσο δείχνουν ότι, παρά τα προβλήματα, υπάρχει ακόμη δυναμισμός και διάθεση προσφοράς. Το αν θα μπορέσει η Ομοσπονδία να ξεπεράσει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και να ολοκληρώσει το «Σπίτι του Μίλτη Παρασκευαΐδη» θα αποτελέσει καθοριστικό στοίχημα για το μέλλον της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δράσεις στη Μυτιλήνη

Επίδειξη εξοπλισμού και εκπομπές από τον ΣΥΡΑΛ το Σάββατο 18 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δράσεις στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ

Αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου στις 10.00 το πρωί
Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου

Συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες της 28ης Μαρτίου
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας άνδρας στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.546 ευρώ
Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα

Καθολική συμμετοχή στην παλλεσβιακή δράση και πίεση για άμεσες λύσεις. Κρίσιμη η σύσκεψη με τον Υπουργό Μαργαρίτη Σχοινά και τους φορείς του νησιού την Παρασκευή 17 Απριλίου στην Αθήνα
Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοντά στους κτηνοτρόφους της Λέσβου η ΠΟΕ ΟΤΑ

Στήριξη στις κινητοποιήσεις και αιχμές για την κυβερνητική πολιτική
Κοντά στους κτηνοτρόφους  της Λέσβου  η ΠΟΕ ΟΤΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μαζί με τους κτηνοτρόφους οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ

Συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση και μήνυμα στήριξης στον πρωτογενή τομέα
Μαζί με τους κτηνοτρόφους οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ
ΥΓΕΙΑ

«Ένα μεγαλο ευχαριστώ στον γιατρό Στέλιο Τσόχατζη»

Δημόσιο ευχαριστήριο από την Αναστασία Τσιλίκη προς τον χειρουργό του Βοστάνειου νοσοκομείου για την άμεση επέμβαση και την ανθρώπινη στάση του
«Ένα μεγαλο ευχαριστώ στον γιατρό Στέλιο Τσόχατζη»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη των εργαζομένων ΕΛΤΑ στους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΤΑ Νομού Λέσβου
Στήριξη των εργαζομένων ΕΛΤΑ στους κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δίπλα στους κτηνοτρόφούς οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου και κάλεσμα για συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Απριλίου
Δίπλα στους κτηνοτρόφούς οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ένας γιατρός για δεκάδες χωριά στη Δυτική Λέσβο

Η Πρωτοβουλία Ανειδίκευτων Ιατρών Λέσβου καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό
Ένας γιατρός για δεκάδες χωριά στη Δυτική Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ Λέσβου και Χίου

Ανακοίνωση στήριξης για τις συνέπειες του αφθώδους πυρετού και αίτημα για άμεσα μέτρα και αποζημιώσεις
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ Λέσβου και Χίου