× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κολύμπι σε καθαρά νερά

Παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε 122 ακτές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τη Διεύθυνση Υδάτων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/6/2020

Κολύμπι σε καθαρά νερά

Πρόγραμμα παρακολούθησης  της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε 122 ακτές των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υλοποιεί, όπως κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου, κατά το χρονικό διάστημα από Μάιο έως Οκτώβριο. Στόχος του είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ακτές διενεργούνται αφενός δειγματοληψίες και αναλύσεις για την παρακολούθηση της μικροβιολογικής ποιότητας του νερού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/EΚ, καθώς και της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας. Αφετέρου, οπτικές παρατηρήσεις για την εκτίμηση της φυσικοχημικής ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

Ειδικότερα, παρακολουθούνται 33 ακτές στη Λέσβο, 14 στη Λήμνο, 34 στη Χίο, 27 στη Σάμο και 14 στην Ικαρία. Η ένταξη μίας ακτής στο δίκτυο παρακολούθησης γίνεται μετά από αίτημα του αντίστοιχου Δήμου ή άλλου ενδιαφερόμενου φορέα και έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επισημαίνεται πως κάθε πολίτης μπορεί να αναζητήσει τις ακτές που παρακολουθούνται, καθώς και τα αποτελέσματα των μετρήσεων στον ακόλουθο σύνδεσμο της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Αιγαίου: http://www.apdaigaiou.gov.gr/?p=15112

Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται η παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε κάθεμια από αυτές τις ακτές, ενώ η Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου έχει τοποθετήσει ξύλινες πινακίδες ενημέρωσης του κοινού, στις οποίες περιλαμβάνονται κωδικοποιημένα στοιχεία της ακτής, γενική περιγραφή της με σύντομες πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση και τα φυσικά χαρακτηριστικά της, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες υποδομές και την πρόσβαση σε αυτή, αλλά ταυτόχρονα και περιγραφή των δυνητικών πηγών ρύπανσης, εφόσον υπάρχουν. Παράλληλα, υπάρχει φωτογραφικό υλικό, χάρτης, στοιχεία επικοινωνίας και πηγές περαιτέρω ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις πινακίδες αυτές αναρτάται επίσης η τρέχουσα κατάταξη της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης (με χαρακτηρισμό ως εξαιρετικής ποιότητας ή καλής ποιότητας ή επαρκούς ποιότητας ή ανεπαρκούς ποιότητας), όπως αυτή δημοσιοποιείται ετησίως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προ της έναρξης της εκάστοτε κολυμβητικής περιόδου και με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων τεσσάρων ετών.

Επισημαίνεται επίσης ότι η απονομή σε μία ακτή της «Γαλάζιας Σημαίας» γίνεται, μεταξύ άλλων κριτηρίων, και με βάση τα αποτελέσματα της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, που προκύπτουν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την αντίστοιχη κατάταξή της.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 – Ε.Π. «Βορείου Αιγαίου» 2014-2020.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.