Αν και οι βουλευτικές εκλογές είναι τυπικά προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2027, το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό. Τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την κυβέρνηση της ΝΔ και η αυξημένη κινητικότητα των κομμάτων τροφοδοτούν έντονα τα σενάρια πρόωρης κάλπης. Στη Λέσβο, η κούρσα για το ποιος θα κυριαρχήσει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ήδη ξεκινήσει, με τρία ονόματα να βρίσκονται στο προσκήνιο – αλλά με πολύ διαφορετικά ατού και αφετηρίες.
Ο νυν βουλευτής Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, γιατρός στο επάγγελμα, διαθέτει ίσως το ισχυρότερο χαρτι, την καθημερινή, προσωπική επαφή με τους πολίτες. Με 2.143 σταυρούς το 2023 και την πρωτιά στη σταυροδοσία, κέρδισε την έδρα με όρους προσωπικής σχέσης με το εκλογικό σώμα. Η διατήρηση του ιατρείου του στη Μυτιλήνη, η προσφορά δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες και η συνέπειά του σε εθνικά θέματα, τον καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή. Το επιτελείο του, με έμπειρους ανθρώπους της πολιτικής όπως ο Σταύρος Πολίτης, δείχνει έτοιμο για μια καλά οργανωμένη εκστρατεία, ενισχύοντας τη θέση του ως φαβορί.
Με αυξημένη δυναμική είναι ο δικηγόρος και πολιτευτής Γιώργος Πετρέλλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Με 1.419 σταυρούς το 2023, βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τη δεύτερη θέση και έχει καταφέρει να εδραιώσει πολιτική παρουσία με μόνιμη διαβίωση και επαγγελματική δραστηριότητα στη Λέσβο. Οι στενοί του δεσμοί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη – επιβεβαιωμένοι δημόσια, ακόμα και με την παρουσία του στο γάμο του το φετινό καλοκαίρι – προσφέρουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Συνδυάζοντας νεανικό προφίλ, τοπική παρουσία και πολιτική εμπειρία, χτίζει σταθερά ένα δίκτυο που μπορεί να τον φέρει σε ισχυρή θέση διεκδίκησης.
Διαφορετική είναι η περίπτωση του βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή. Κατάγεται από τον Μεσότοπο, αλλά είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών και δεν διατηρεί σταθερούς δεσμούς με την καθημερινότητα του νησιού. Παρά την αυξημένη κοινοβουλευτική του δραστηριότητα για θέματα που αφορούν τη Λέσβο και τις επισκέψεις του, η απουσία διαρκούς φυσικής παρουσίας δημιουργεί σκεπτικισμό στο ακροατήριο της Λέσβου. Δημοσιεύματα αθηναϊκών μέσων τον φέρουν να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέλθει υποψήφιος στη Λέσβο, όμως η εικόνα του παραμένει αυτή ενός «αουτσάιντερ» που δοκιμάζει δυνάμεις σε ένα εκλογικό πεδίο όπου οι τοπικοί δεσμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε διψήφιο αλλά στάσιμο ποσοστό, η μοναδική έδρα της Λέσβου που θα διεκδικήσει εκ νέου το κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αποκτά τεράστια βαρύτητα. Ο Παρασκευαΐδης ποντάρει στην αμεσότητα και την κοινωνική του προσφορά, ο Πετρέλλης στη δυνατή κομματική στήριξη και τη μόνιμη παρουσία του στο νησί, ενώ ο Δουδωνής καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη μιας τοπικής κοινωνίας με την οποία δεν έχει σταθερή καθημερινή επαφή.
Η τελική αναμέτρηση, είτε γίνει το 2027 είτε νωρίτερα, αναμένεται να είναι σκληρή – με τα δεδομένα να ευνοούν όσους έχουν βαθιές ρίζες και διαρκή παρουσία στη Λέσβο.