× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Μπουρνούς ξανά στο παιχνίδι;

Η δημόσια παρέμβαση του πρώην βουλευτή Λέσβου για την διαμάχη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την Ακρίτα φέρνει στο προσκήνιο σενάρια επιστροφής στα πολιτικά δρώμενα του νησιού

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 5/8/2025

Ο Μπουρνούς ξανά στο παιχνίδι;
' χρόνος ανάγνωσης

Η δημόσια παρέμβαση του πρώην βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού για τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στην Έλενα Ακρίτα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, με αφορμή την ερώτηση για το «Πανηγύρι του Ταύρου» στην Αγία Παρασκευή, τον φέρνει ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης του νησιού. Η κίνηση αυτή συμπίπτει με μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας στην κεντροαριστερά, όπου το μέλλον των κομμάτων και στελεχών παραμένει ανοιχτό.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας την απαγόρευση του παραδοσιακού πανηγυριού στην Αγία Παρασκευή, επικαλούμενη «βαρβαρότητες» σε βάρος ζώων. Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στη Λέσβο, με στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι το πανηγύρι διεξάγεται πλέον σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, χωρίς πρακτικές που να θίγουν την καλή μεταχείριση των ζώων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρέμβαση του κ. Μπουρνού ήρθε ως στήριξη προς τα τοπικά στελέχη και τα μέλη του κόμματος στο νησί, με αιχμηρή κριτική προς την ηγεσία για τη στάση της.

«Έχει περάσει παραπάνω από μια μέρα και δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ουδεμία δημόσια αποδοκιμασία της ηγεσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έναντι της ακραία προσβλητικής και αλαζονικής συμπεριφοράς της βουλεύτριας Επικρατείας, κ. Ακρίτα, απέναντι σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, αλλά και τους πολίτες του νησιού μας», σημείωσε ο πρώην βουλευτής σε ανάρτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ίδια τοποθέτηση πρόσθεσε ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την επιλογή της: να σιωπήσει για την ανακριβή ερώτηση και να καταπιεί τις ύβρεις προς ανθρώπους που έχουν δώσει χιλιάδες εθελοντικές εργατοώρες. Να τη χαίρονται.»

Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια πιο ουσιαστική επιστροφή του κ. Μπουρνού στο τοπικό πολιτικό προσκήνιο.Η πολιτική διαδρομή του Γιάννη Μπουρνού ως βουλευτή Λέσβου (2019-2023) έχει αφήσει θετική εντύπωση σε μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Ως βουλευτής, ανέδειξε με συνέπεια ζητήματα που αφορούσαν τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υποστήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε μια περίοδο έντονων οικονομικών πιέσεων. Παράλληλα, έθεσε επανειλημμένα στο τραπέζι θέματα υποδομών, επιμένοντας στην ανάγκη επιτάχυνσης έργων που αφορούσαν τις οδικές συνδέσεις, τα λιμάνια και τις εγκαταστάσεις που επηρεάζουν τον τουρισμό και το εμπόριο του νησιού.

Σε διεθνές επίπεδο, η παρουσία του υπήρξε έντονη, με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα όπου έθεσε το ζήτημα της Λέσβου.Αυτές οι παρεμβάσεις ενίσχυσαν το πολιτικό του προφίλ, διαμορφώνοντας εικόνα ενεργού και παρεμβατικού πολιτικού, με αναγνώριση ακόμη και εκτός του στενού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρέμβαση Μπουρνού λαμβάνει χώρα σε ένα ιδιαίτερα ασταθές πολιτικό περιβάλλον για την κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη νέα του ηγεσία, παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, δυσκολευόμενος να ανακτήσει την επιρροή του. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, παρουσιάζει στασιμότητα, χωρίς ουσιαστική δυναμική ανόδου.

Την ίδια στιγμή, οι φήμες για πιθανή δημιουργία νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δημιουργούν πρόσθετη αναστάτωση στα πολιτκά δρώμενα της Κεντροαριστεράς. Οι ζυμώσεις αυτές επηρεάζουν και την περιφέρεια, με στελέχη και κοινωνικές ομάδες να αναζητούν νέες ισορροπίες και πιθανές συνεργασίες.

Στη Λέσβο, η παρέμβαση Μπουρνού δεν αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη κίνηση.Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είχε περιορίσει την ενασχόλησή του με τα τοπικά θέματα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κυρίως σε διεθνείς παρεμβάσεις, η πρόσφατη τοποθέτησή του επαναφέρει το ενδεχόμενο μιας πιο άμεσης εμπλοκής του στα πολιτικά δρώμενα του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου η κεντροαριστερά αναζητά πρόσωπα με ισχυρή απήχηση και αποδεδειγμένη εμπειρία, η παρουσία Μπουρνού θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις που έρχονται.

Εν κατακλείδι, η δημόσια τοποθέτηση του Γιάννη Μπουρνού για το «Πανηγύρι του Ταύρου» ξεπέρασε τα όρια μιας τοπικής διαμάχης, αγγίζοντας το γενικότερο πολιτικό σκηνικό και τις διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς. Το αν η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει μια πιο ενεργή πολιτική πορεία ή αν πρόκειται για μια συγκυριακή παρέμβαση, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η συζήτηση στο νησί έχει ήδη ανάψει και οι πολιτικές ισορροπίες φαίνεται πως βρίσκονται σε φάση αναδιαμόρφωσης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανησυχία για τη νέα συμφωνία σχετικά με τα μεταλλαγμένα φυτά

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στο έκτακτο δελτίο τύπου, που εξέδωσαν ο Αιγίλοπας και η Σιτώ, εάν η συμφωνία εγκριθεί, πολλά γενετικά τροποποιημένα φυτά θα φτάνουν καθημερινά στο πιάτο μας χωρίς να το γνωρίζουμε
ΧΩΡΙΑ

Σκουταριώτικα Χριστούγεννα με άναμμα δέντρου

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2025 και ώρα 16.00 στη πλατεία του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Φίλια πυρά κατά της κυβέρνησης για το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Ο Μεσσήνιος βουλευτής της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς προειδοποιεί πως το ψηφιακό δελτίο αποστολής απειλεί την ελαιοσυγκομιδή.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

16 χρόνια μετά στη Μυτιλήνη

Η ΑΝΤΑΣΥΑ Λέσβου συμμετέχει στη κινητοποίηση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλουτο Σάββατο 6 Δεκέμβρη στις 12.00 στην Πλατεία Σαπφούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τα θρανία του 15ου Δημοτικού, στον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Οι μαθητές του σχολείου επισκέφθηκαν τον Παναγιώτη Χριστόφα και κατέθεσαν τα αιτήματά τους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έκκληση στους καταναλωτές για ρύθμιση των οφειλών από τη ΔΕΥΑΛ

Με δεδομένη την αναγκαιότηα τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων οι οφειλέτες καλούνται να προσέλθουν για εξόφληση ή διακανονισμό τις επόμενες 10 ημέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών

Καταγγέλλει κυβερνητική αδιαφορία που οδηγεί την αγροτική παραγωγή σε οριακό σημείο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μνήμη που επιμένει απέναντι στη βία

Η Κίνηση Μνήμη και Δράση καλεί τους πολίτες να τιμήσουν στα 12:00 στην πλατεία Σαπφούς την επέτειο των 17 χρόνων από τον θάνατο του Γρηγορόπουλου με μήνυμα αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παρασκευαΐδης στο πλευρό των αγροτών

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει άδικες περικοπές στις επιδοτήσεις και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή αγάπης στα Μιστεγνά

Άναμμα δέντρου, χορωδία, παιχνίδια και γιορτινές εκπλήξεις την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καθαριότητα γίνεται σύμμαχος της αισθητικής στο κέντρο της πόλης

Οι νέοι υπόγειοι κάδοι κερδίζουν τους πολίτες, που ζητούν σωστή χρήση και επέκταση του συστήματος σε όλη τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αθλητισμός χωρίς αποκλεισμούς στη Μυτιλήνη

Δήμος, Special Olympics Hellas και ΣΥΝ εξέλιξη ξεκινούν τοπικό πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία