× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βόλτα στο Παλαιοχώρι, το Ραχίδι και τον Προφήτη Ηλία

Με θέα τις βουνοκορφές της Χίου-Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2023

Βόλτα στο Παλαιοχώρι, το Ραχίδι και τον Προφήτη Ηλία

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στις πανέμορφες περιοχές του νησιού μας σήμερα θα σας προτείνουμε μια διαδρομή η οποία ξεκινάει από το Παλαιοχώρι.
Η συντομότερη διαδρομή για να φτάσεις στο Παλαιοχώρι είναι μέσω Πλωμαρίου. Εναλλακτικά υπάρχει ο δρόμος από τη Μεγάλη Λίμνη, Αμπελικό, Ακράσι, μια διαδρομή γεμάτη ξεχωριστές και μοναδικές εικόνες μέσα από το πευκόδασος και τα γραφικά χωριά.
Το χειμώνα στο Παλαιοχώρι κατοικούν περίπου 150 άνθρωποι που ζουν μια ήσυχη ζωή ,και αναπολούν τις καλές εποχές που το χωριό άκμαζε με περισσότερους από 1000 κατοίκους. Σήμερα τα λίγα παιδιά του χωριού πηγαίνουν καθημερινά στο Πλωμάρι για να παρακολουθήσουν τα σχολικά μαθήματα τους.
Στο χωριό υπάρχουν 5 καφενεία, 2 ελαιοτριβεία, παντοπωλεία και άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Ο ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας που είναι αφιερωμένος ευαγγελισμό της Θεοτόκου, εορτάζει στις 25 Μαρτίου. Τότε πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι γεμίζοντας το χωριό από κόσμο.
Ξεκινάμε τη διαδρομή μας από τα σκαλοπάτια που βρίσκονται στην αγορά του χωριού με κατεύθυνση την Εκκλησία, στη συνέχεια θα βρούμε το ανηφορικό πλακόστρωτο μονοπάτι στην περιοχή Περπερά.
Στο τέλος της ανάβασης του μονοπατιού έχουμε φτάσει στον οικισμό Ραχίδι σε υψόμετρο 520 μέτρων. Κάποτε έσφυζε από ζωή, τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουν την ομορφιά του οικισμού 4 κάτοικοι. Τα γραφικά ξωκλήσια του Αγίου Φανουρίου,της Αγίας Τριάδας, και της Αγίας Παρασκευής σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση και τα μεθυστικά αρώματα που αναδύονται από τα άφθονα βότανα δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.
Τον Αύγουστο πραγματοποιείται ολονύχτιο πανηγύρι στο ξωκλήσι του Αγ.Φανουρίου με άφθονο φαγητό, ποτό, και μουσική.
Συνεχίζοντας περνάμε από την περιοχή Πηγαδέλι, θαυμάζοντας τα παραδοσιακά πέτρινα χτιστά πηγάδια. Προχωράμε προς την περιοχή του όρους Πριόνα με προορισμό το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
Η μαγευτική πανοραμική εικόνα από το υψόμετρο των 580 μέτρων με θέα τις βουνοκορφές της Χίου, τα χωριά της περιοχής καθώς και όλο το νότιο τμήμα του νησιού μάς γαληνεύει και μάς ηρεμεί.
Η επιστροφή γίνεται είτε από την ίδια διαδρομή ή εάν θέλουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι στην περιοχή Βάρδακα με προορισμό τον Αγ. Δημητρη του χωριού Παλαιοχωρίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ