Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στη διαχείριση των αποβλήτων
Ανησυχητικά συμπεράσματα από τους ΦΟΔΣΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση στο πλαίσιο της 17ης Πανελλήνιας Συνόδου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/7/2025

Την ανησυχητική στασιμότητα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα, σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις θεσμικής συνεργασίας και χρηματοδότησης, ανέδειξαν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) που συμμετείχαν στην 17η Πανελλήνια Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου 2025. Οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων ανέδειξαν την ανάγκη για ουσιαστικό επανασχεδιασμό και συντονισμό των πολιτικών διαχείρισης, καθώς και για ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους και ρόλο στον επιτελικό σχεδιασμό.
Στόχοι εκτός πραγματικότητας στην ανακύκλωση
Η Ελλάδα απέχει πολύ από τον στόχο του 55% στην ανακύκλωση για το 2025, με τις επιδόσεις να βρίσκονται κάτω από 20%. Το υφιστάμενο σχέδιο (ΕΣΔΑ 2020) θεωρείται πια παρωχημένο, ενώ οι δράσεις χωριστής συλλογής και τα Ολιστικά Σχέδια (ΟΣΧΣ) παραμένουν ανεφάρμοστα και υποχρηματοδοτημένα.
Προβλήματα στα ΠΕΣΔΑ και στην ενεργειακή αξιοποίηση
Οι επικαιροποιήσεις των Περιφερειακών Σχεδίων (ΠΕΣΔΑ) καθυστερούν, χωρίς τα απαραίτητα δεδομένα για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων. Η σχετική μελέτη του ΥΠΕΝ παραμένει αδημοσίευτη, προκαλώντας αβεβαιότητα και ασάφεια στον σχεδιασμό των ΦοΔΣΑ.
Το ΠΕΚΑ 2021–2027 είναι σε τέλμα
Το εθνικό πρόγραμμα ΠΕΚΑ δεν έχει ενεργοποιηθεί επαρκώς, με σοβαρές επιπτώσεις στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ήδη 95 εκατομμύρια ευρώ έχουν μεταφερθεί σε άλλους τομείς, ενώ η προγραμματισμένη κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας (ΜΑΑ) φαίνεται να μετατίθεται για μετά το 2030.
Απώλεια συντονισμού με την Πολιτεία
Οι ΦοΔΣΑ καταγγέλλουν έλλειψη διαβούλευσης και αποξένωση από τον σχεδιασμό του Υπουργείου, ενώ ζητούν την άμεση θεσμική αναγνώριση του Δικτύου τους και ενίσχυση με προσωπικό και τεχνική βοήθεια. Οι συγχωνεύσεις ΦοΔΣΑ και οι αρρυθμίες μεταξύ Δήμων και Πολιτείας αποτελούν ακόμα ανοιχτές πληγές.
Κρίσιμο το πρόβλημα της Αττικής
Τέλος, σημαντική είναι η σιωπή γύρω από τις μονάδες της Αττικής, που παράγει σχεδόν το 50% των αποβλήτων της χώρας. Χωρίς επίλυση σε αυτό το μέτωπο, η επίτευξη των στόχων του 2030 θεωρείται ανέφικτη.