× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εφορία: Πρέπει να πληρωθούν 8,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουλίου

Φορολογικό μπαράζ τις επόμενες ημέρες για εκατομμύρια πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν αρκετές από τις υποχρεώσεις τους

Δημοσίευση 23/7/2025

Εφορία: Πρέπει να πληρωθούν 8,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουλίου
' χρόνος ανάγνωσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς έως την Πέμπτη 31 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την επαγγελματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων.

Ειδικότερα, καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και νομικών προσώπων. Παράλληλα, εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έκαναν έναρξη από την 1η Απριλίου, πρέπει να καταβληθεί και ο ΦΠΑ. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ο μέσος φόρος που έχει βεβαιωθεί σε 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους ανέρχεται σε 2.079 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φορολογούμενοι που επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου επωφελούνται έκπτωσης 2%. Εναλλακτικά, μπορούν να πληρώσουν σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να λήγει τον Φεβρουάριο του 2026, ή να ενταχθούν σε έντοκες ρυθμίσεις 12 ή 24 δόσεων, με επιτόκιο 4,34% και 5,84% αντίστοιχα. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε έως 12 άτοκες δόσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις 2.603 φυσικά πρόσωπα δήλωσαν την πρόθεσή τους να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα με βάση το οποίο φορολογήθηκαν, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, όταν αντίστοιχη πρόθεση είχαν εκδηλώσει 4.358 φορολογούμενοι. Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και περιλαμβάνει την υποβολή αναλυτικού ερωτηματολογίου με στοιχεία διαβίωσης και περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου και της οικογένειάς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρεκόρ σημειώθηκε εφέτος τόσο στις εμπρόθεσμες δηλώσεις όσο και στη βεβαίωση φόρων. Συνολικά υποβλήθηκαν 6.706.091 δηλώσεις φυσικών προσώπων – 162.238 περισσότερες από το 2024 – καλύπτοντας πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενους. Από αυτές, 1.323.294 ήταν προεκκαθαρισμένες, εκ των οποίων σχεδόν 740.000 υποβλήθηκαν αυτόματα, ενώ λιγότερες από 213.000 χρειάστηκαν τροποποιήσεις. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 12.059 δηλώσεις αφορούσαν αποβιώσαντες και καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω νέας ψηφιακής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ.

Η συνολική βεβαίωση φόρων ανήλθε σε 4,86 δισ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένη από τα 4,8 δισ. ευρώ της περασμένης χρονιάς. Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά με μέσο ποσό οφειλής 2.080 ευρώ. Επιστροφή φόρου θα λάβουν 1.469.927 φορολογούμενοι, με μέσο ποσό τα 389 ευρώ, ενώ για 2.907.761 εκδόθηκαν μηδενικά εκκαθαριστικά.

Ανάλογη δυναμική καταγράφηκε και στις δηλώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες έφτασαν τις 362.682, αυξημένες κατά σχεδόν 25.000 σε σχέση με το 2024. Από αυτές, το 72,76% – δηλαδή 263.888 επιχειρήσεις – θα καταβάλει φόρο, με τον μέσο φόρο να αγγίζει τα 27.683 ευρώ. Συνολικά, ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις ανέρχεται σε 7,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 200 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέλι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας με δεκάδες επιχειρήσεις και βραβεύσεις παραγωγών που ανέδειξαν την αξία της νησιωτικής μελισσοκομίας
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πρώτη στην έμμεση φορολογία

Τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβά ΦΠΑ και ειδικούς φόρους ενώ το κράτος αυξάνει τα έσοδά του -Δείτε τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πιο κοντά από ποτέ η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνη‑Βόλος

Ήδη μία ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά για τη γραμμή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ