Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καταγράφει τις συνέπειες της πυρκαγιάς στην εταιρία ανακύκλωσης
Το Τμήμα Περιβάλλοντος συλλέγει στοιχεία και δεσμεύεται για πλήρη ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και του νερού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/7/2025

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Ανακύκλωση Αιγαίου» το πρωί της Τρίτης 22 Ιουλίου 2025. Κατόπιν τηλεφωνικού αιτήματος από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθηγητές του Τμήματος ανταποκρίθηκαν άμεσα με επιστημονική παρουσία και δράση στον τόπο του συμβάντος.
Οι καθηγητές Χρήστος Ματσούκας, Χριστόδουλος Πηλίνης, Νάσος Στασινάκης και Μαρία Χατζηαντωνίου, σε συνεργασία με τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Δημήτρη Μαλλιαρό, επισκέφθηκαν τον χώρο της πυρκαγιάς, ενώ υπήρξε τηλεφωνική συνεργασία και με την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας, Άννα Κοτρίκλα.
Στο πλαίσιο της επιστημονικής παρέμβασης, εγκαταστάθηκαν δύο όργανα μέτρησης συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενων σωματιδίων μικρότερης διαμέτρου των 2,5 μικρομέτρων) σε στρατηγικά σημεία της περιοχής: σε επιχείρηση 700 μέτρα δυτικά της εστίας και στο Κοινοτικό Γραφείο της Μόριας. Παράλληλα, τοποθετήθηκε ειδικός συλλέκτης σωματιδίων σε φίλτρα, ώστε να ακολουθήσει ανάλυση της χημικής σύστασης τους – τόσο σε ανόργανους μικρορρύπους (όπως βαρέα μέταλλα) όσο και σε οργανικούς (όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες).
Συλλέχθηκαν επίσης υπολείμματα στάχτης από τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου της Μόριας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και δειγματοληψία εδάφους και υπόγειου νερού από την ευρύτερη περιοχή.
Τι έδειξαν οι πρώτες μετρήσεις
Κατά τη διάρκεια και τις ώρες μετά το συμβάν, τέσσερα όργανα μέτρησης PM2.5 λειτουργούσαν στην πόλη της Μυτιλήνης (Επάνω Σκάλα, Κέντρο, Χρυσομαλλούσα, Ξενία), καταγράφοντας υψηλές μέσες ωριαίες τιμές έως και 81,1 μg/m³ στις 07:00 και 08:00 της Τρίτης 22 Ιουλίου. Η μέση τιμή για το 24ωρο ήταν ελαφρώς πάνω από 15 μg/m³, κάτω δηλαδή από το όριο των 20 μg/m³ που θέτει η Ε.Ε. ως μέση ετήσια τιμή.
Στην περιοχή της πυρκαγιάς, οι μέσες ωριαίες τιμές μεταξύ 12:00 της 22ης Ιουλίου και 09:00 της επομένης δεν ξεπέρασαν τα 27,3 μg/m³, δείγμα ότι η ποιότητα του αέρα έχει επανακάμψει στα συνήθη επίπεδα για την εποχή.
Αναλύσεις και διαφάνεια προς τους πολίτες
Το Τμήμα Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι τα αποτελέσματα από όλες τις χημικές αναλύσεις των δειγμάτων (αέρα, εδάφους, νερού και στάχτης) θα είναι δημοσίως διαθέσιμα μόλις ολοκληρωθούν, εντός του επόμενου διμήνου. Η δράση εντάσσεται στην πάγια δέσμευση για διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τις επιστημονικές του δυνάμεις, δηλώνει έτοιμο να συνδράμει διαρκώς τις τοπικές αρχές, συμβάλλοντας και στη θεσμοθέτηση ενός πρωτοκόλλου περιβαλλοντικής παρακολούθησης για την αντιμετώπιση παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την περιβαλλοντική προστασία.
Για πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Τμήματος Περιβάλλοντος στο τηλέφωνο 22510 36203/36284 ή στο email [email protected].