× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να προστατευτεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών»

Επίσκεψη κλιμακίου του αγροτικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον ελαιώνα του νησιού για να διαπιστωθούν οι ζημιές που υπέστη μετά τον μίνι καύσωνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/6/2020

«Να προστατευτεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών»

Τον ελαιώνα της Λέσβου επισκέφθηκαν μέλη του Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για να διαπιστώσουν τις ζημιές που έπαθε από τον απρόσμενο μίνι καύσωνα τον περασμένο μήνα, αφού υπήρχαν ενδείξεις ότι ο ελαιώνας έχει πληγεί από τις υψηλές θερμοκρασίες τόσο στο στάδιο της ανθοφορίας όδο και στο στάδιο του μικρού καρπού στην ποικιλία Αδραμυτιανή σε ορισμένες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως «η αποκάλυψη του πλήρους μεγέθους της ζημιάς στην καρπόδεση της ελιάς θα φανεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις γεωπόνων και παραγωγών αναφέρουν μειωμένη καρπόδεση και αποβολή καρπιδίων ελιάς αλλά και σημαντικό πληθυσμό του δάκου», ενώ προσθέτει ότι «η πρόσφατη βροχόπτωση και ύπαρξη υψηλής σχετικής υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών όπως το κυκλοκόνιο και το γλοισπόριο».

Αναλυτικά: «Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προστατέψει το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με όλα τα μέσα και τους πόρους που μπορούν να διατεθούν. Ειδικότερα ζητάμε:

  1. Να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα εργαλεία που περιγράφονται στην επιστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου Hogan, που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση από της 17 Ιουλίου 2019 για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών.
  2. Να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής στη Λέσβο ανάλογες με αυτές που συστήθηκαν στην Κρήτη και στη Μαγνησία για τη μελέτη της επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ελαιοκαλλιέργεια του νησιού μας  και την καταγραφή των ζημιών.
  3. Να αναμορφώσει τον υπάρχοντα, αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας. ‘Έτσι ώστε να περιληφθούν σ αυτόν τα νέα δεδομένα που βιώνουν οι αγρότες με την κλιματική αλλαγή και μειώνουν  το γεωργικό τους εισόδημα
  4. Να διατηρήσει  τον δημόσιο και αλληλέγγυο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, ο οποίος όμως θα πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαιος, ώστε κάποιοι ασφαλισμένοι, όπως οι ελαιοπαραγωγοί μας, να μην είναι συνεχώς δότες, χωρίς καμία αποζημίωση την οποία χρειάζονται όταν πλήττονται για να μείνουν βιώσιμοι, και κάποιοι άλλοι να είναι συνεχώς λήπτες.
  5. Να στελεχωθεί ο  ΕΛΓΑ από επαρκή επιστημονικό προσωπικό.
  6. Τέλος ζητάμε από την Περιφέρεια και τους δύο Δήμους του νησιού μας να συντονιστούν, να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του νησιού μας με την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή τους στον ΕΛΓΑ και το αρμόδιο Υπουργείο για να αποζημιώνονται οι πληττόμενοι  αγρότες μας. Το φαινόμενο που σημειώθηκε με την πρόσφατη επιλεκτική αποζημίωση ελαιοκαλλιεργητών δεν πρέπει να επαναληφθεί.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή