Η Λέσβος πέταξε ψηλά στην Global Birdfair 2025
Συνεργασία Περιφέρειας και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την ανάδειξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής
Δημοσίευση 15/7/2025

Με εντυπωσιακά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η συμμετοχής της Λέσβου στην Παγκόσμια Έκθεση Ορνιθοπαρατήρησης Global Birdfair 2025 που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία από 11 έως 13 Ιουλίου 2025.
Η συμμετοχή της Λέσβου στην Παγκόσμια Έκθεση Ορνιθοπαρατήρησης υλοποιήθηκε μετά από προτροπή του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Καθηγητή Κώστα Μουτζούρη. Το ειδικό περίπτερο της Λέσβου επιμελήθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της συνεργασίας του με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στόχο την λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, την ανάδειξη και προβολή της αξίας των προστατευόμενων περιοχών, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του ορνιθοτουρισμού!
Το περίπτερο της Λέσβου προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων ορνιθοπαρατηρητών ξεπερνώντας ακόμη και τις προσδοκίες που είχαμε αρχικά για την συμμετοχή μας.
Το περίπτερο της Λέσβου στην Παγκόσμια Έκθεση Ορνιθοπαρατήρησης επιμελήθηκε ομάδα στελεχών του Μουσείου με υπεύθυνο τον Στρατή Ζγουρνιό, και αξιοποίησε πλούσιο υλικό (Αναμνηστικές ενημερωτικές κάρτες, Χάρτες της Λέσβου, Καρτέλες παρατήρησης πουλιών, Φάκελο ορνιθοπαρατήρησης, Φυλλάδια, Οδηγό του Γεωπάρκου Λέσβου, κλπ.) που εξαντλήθηκαν λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος. Πολλοί επισκέπτες ζητούσαν πληροφορίες για τις δυνατότητες να ταξιδέψουν στη Λέσβο για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους ενασχόληση με την ορνιθοπαρατήρηση.
Στόχος της συμμετοχής ήταν η παρουσίαση του πλούτου της ορνιθοπανίδας και των οικοσυστημάτων της Λέσβου καθώς τις δυνατότητές υλοποίησηςδραστηριοτήτων ορνιθοπαρατήρησης. Προβλήθηκαν τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά είδη πουλιών του νησιού στις διάφορες περιοχές του (υγρότοποι, δάση και ελαιώνες, μεσογειακοί θαμνότοποι και βραχώδεις περιοχές).
Η συμμετοχή της Λέσβου προβλήθηκε επίσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της έκθεσης στους χιλιάδες επισκέπτες και ορνιθοπαρατηρητές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αρκετοί από τους επισκέπτες της έκθεσης είχαν ήδη επισκεφθεί τη Λέσβο στο παρελθόν, ενώ οι περισσότεροι σκοπεύουν να την επισκεφθούν το 2026.
Οι επισκέπτες του περιπτέρου ζήτησαν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες να επισκεφθούν την Λέσβο, τις περιοχές διαμονής που ενδείκνυνται για την ορνιθοπαρατήρηση, τις προστατευόμενες περιοχές, την κατανομή, ποιότητα και κατάσταση των υγροτόπων και κυρίως τις θέσεις που είναι ιδανικές για ορνιθοπαρατήρηση, ενώ δεν έλειψαν και ερωτήσεις για το μεταναστευτικό.
Η Παγκόσμια Έκθεση Ορνιθοπαρατήρησης - Global Birdfair είχε διάρκεια τρεις ημέρες (11-13 Ιουλίου) και πλαισιώθηκε από παρουσιάσεις από ειδικούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, συζητήσεις και άλλα δρώμενα. Πρόκειται για έκθεση ορόσημο για τους παρατηρητές πουλιών της Αγγλίας που έχει πλέον καθιερωθεί ως παγκόσμια διοργάνωση. Στην έκθεση έλαβαν μέρος τουριστικοί πράκτορες και τουριστικοί προορισμοί εξειδικευμένοι στην παρατήρηση πουλιών, επίσημοι προμηθευτές εξοπλισμού παρατήρησης (τηλεσκόπια, κιάλια, φωτογραφικές μηχανές κ.ά.), βιβλίων, ένδυσης-υπόδησης και άλλου εξοπλισμού.
Η φετινή συμμετοχή της Λέσβου για τέταρτη συνεχή χρονιά, αποτελεί μια από τις δράσεις του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την προβολή του φυσικού πλούτου της Λέσβου και την τόνωση του ενδιαφέροντος παρατηρητών και τουριστικών γραφείων που εξειδικεύονται στην παρατήρηση πουλιών για το νησί μας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.lesvosgeopark.gr και www.lesvosbirds.gr.