Πρόταση ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου για την αξιοποίηση της Μεγάλης Λίμνης
Η πρόταση δεν αφορά την άμεση εκτέλεση έργου, αλλά την έναρξη αναγνωριστικής μελέτης, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες επανασύστασης της λίμνης ως πολυλειτουργικού ταμιευτήρα υδάτων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2025

Σε μια εποχή όπου η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι πιο επιτακτικές από ποτέ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου προχωρά σε μια σημαντική πρωτοβουλία. Καταθέτει επίσημη πρόταση για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας αποκατάστασης της ιστορικής λίμνης «Μεγάλη Λίμνη» στη Λέσβο, στην περιοχή μεταξύ Αγιάσου και Πολιχνίτου.
Η πρόταση δεν αφορά την άμεση εκτέλεση έργου, αλλά την έναρξη αναγνωριστικής μελέτης, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες επανασύστασης της λίμνης ως πολυλειτουργικού ταμιευτήρα επιφανειακών υδάτων, με σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.
Αναλυτικά στην επιστολή του το Τεχνικό Επιμελητήριο αναφέρει:
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, στο πλαίσιο του ρόλου του ως θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, καταθέτει πρόταση για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας αποκατάστασης της ιστορικής λίμνης «Μεγάλη Λίμνος», στην περιοχή μεταξύ των περιοχών Αγιάσου και Πολιχνίτου.
Η εν λόγω περιοχή, με ιδιαίτερη γεωμορφολογία και παλαιότερη υγροτοπική λειτουργία, αποτελεί φυσική λεκάνη συλλογής επιφανειακών απορροών, που θα μπορούσε με τις κατάλληλες τεχνικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις να ανακτήσει εν μέρει τον υγροτοπικό της χαρακτήρα. Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, προτείνουμε τη συστηματική διερεύνηση του ενδεχόμενου επανασύστασης της λίμνης ως πολυλειτουργικού ταμιευτήρα επιφανειακών υδάτων, με παράλληλα οφέλη σε περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό επίπεδο.
Η πρότασή μας δεν αφορά την άμεση υλοποίηση ενός έργου, αλλά την έναρξη αναγνωριστικής μελέτης διερεύνησης σκοπιμότητας, η οποία θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες επιστημονικές και τεχνικές προσεγγίσεις, όπως:
- Υδρολογική μελέτη, για την αξιολόγηση της επάρκειας απορροών και της δυναμικής ταμίευσης νερού.
- Υδρογεωλογική μελέτη, για τον εντοπισμό υπόγειων υδροφορέων και τη διερεύνηση δυνατοτήτων εμπλουτισμού τους.
- Περιβαλλοντική προκαταρκτική εκτίμηση, ώστε να διασφαλιστεί η συμβατότητα της πρότασης με το φυσικό περιβάλλον και να αξιολογηθούν οι δυνατότητες αποκατάστασης της βιοποικιλότητας της περιοχής.
- Τοπογραφική και γεωτεχνική τεκμηρίωση, σε συνδυασμό με διερεύνηση της υφιστάμενης ιδιοκτησιακής κατάστασης, με στόχο να αποτυπωθούν οι εκτάσεις που σήμερα ανήκουν σε ιδιώτες και να καταγραφούν οι ενδεχόμενες ανάγκες απαλλοτρίωσης ή άλλης μορφής αποζημίωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα του σχεδιασμού με τη νομιμότητα και την κοινωνική αποδοχή.
- Κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση, ώστε να αποτιμηθεί η δυναμική για ήπια τουριστική ανάπτυξη (οικοτουρισμός, παρατήρηση πτηνών, πεζοπορικές διαδρομές, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.ά.), η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η κοινωνική αποδοχή της παρέμβασης.
Η περιοχή έχει δυνατότητα να λειτουργήσει ως ρυθμιστικός ταμιευτήρας, προστατεύοντας την ευρύτερη ζώνη από πλημμυρικά φαινόμενα, ενισχύοντας τα αποθέματα νερού, και ταυτόχρονα να αποτελέσει οικολογικό καταφύγιο για υδρόβια και αποδημητικά είδη, σε μια περίοδο κατά την οποία η κλιματική κρίση επηρεάζει δραστικά τα υγροτοπικά οικοσυστήματα του Αιγαίου.
Παράλληλα, η επανασύσταση της λίμνης μπορεί να αποτελέσει μοχλό ήπιας περιβαλλοντικής ανάδειξης και να δώσει ώθηση σε εγκαταλελειμμένες ή υποβαθμισμένες αγροτικές και ορεινές περιοχές του νησιού, δημιουργώντας νέα σημεία αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες.
Το Τμήμα μας εκτιμά ότι το έργο αυτό μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και διαχείρισης υδατικών πόρων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης ή άλλων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, και δηλώνει τη διαθεσιμότητά του να συμβάλει ενεργά με τεχνική υποστήριξη, παροχή τεχνογνωσίας και συνεργασία με ερευνητικούς ή ακαδημαϊκούς φορείς.