Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμες Γαίας» από το Μουσείο του Σιγρίου
Την Τετάρτη 16 Ιουλίου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο Νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας Λέσβου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2025

Ένα ξεχωριστό θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μνήμες Γαίας» διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025, από τις 11:00 έως τις 13:00, στο Νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 15 ετών και φιλοδοξεί να τα μυήσει στη συναρπαστική γεωλογική ιστορία της Γης και στην παγκόσμια σημασία των γεωπάρκων.
Μέσα από δραστηριότητες, χάρτες, εκθέματα και βιωματικά εργαστήρια, οι μικροί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους «θησαυρούς» του Γεωπάρκου Λέσβου και άλλων περιοχών της Ελλάδας και της Κύπρου που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Θα γνωρίσουν απολιθωμένα δάση, φαράγγια, σπήλαια, γεωμορφές και φυσικά μνημεία διεθνούς σημασίας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται στην εντυπωσιακή έκθεση «Μνήμες Γαίας» που φιλοξενείται στον κεντρικό χώρο του Εκπαιδευτικού Κέντρου Άντισσας. Η έκθεση προσελκύει επισκέπτες όλων των ηλικιών και προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον γεωλογικό χρόνο, μέσα από απολιθώματα, οπτικοακουστικό υλικό και αναπαραστάσεις που αφηγούνται την ιστορία του πλανήτη μας.
Με τη στήριξη εξειδικευμένων στελεχών του Μουσείου, τα παιδιά θα μάθουν για την γεωλογική κληρονομιά, τους κινδύνους που την απειλούν, καθώς και για τη σημασία της ένταξης μιας περιοχής στα Γεωπάρκα UNESCO. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες εντοπισμού γεωλογικών μνημείων στον χάρτη, ενώ θα τους προσφερθεί ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και αναμνηστικά.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 22530-54534 και 22510-47033. Δεκτές γίνονται ομάδες παιδιών από 5 άτομα και άνω, ενώ η προσέλευση στο Κέντρο θα πρέπει να γίνεται λίγα λεπτά πριν από την έναρξη.
ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
- Γνωρίζουμε την έννοια της Γεωλογικής Κληρονομιάς! Γιατί είναι σημαντική για τον καθένα μας?
-Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για να χαρακτηρισθεί μια περιοχή Γεωπάρκο UNESCO?
- Πόσα Γεωπάρκα έχουν αναγνωρισθεί μέχρι σήμερα
- Ποια είναι τα Γεωπάρκα στην Ελλάδα και την Κύπρο?
- Ποια τεκμήρια μας βοηθούν να διαβάσουμε την ιστορία της γης απολιθώματα, ορυκτά, πετρώματα, γεωμορφές
- Συζήτηση για τους κινδύνους και τις αιτίες καταστροφής των τεκμηρίων της Γεωλογικής Κληρονομιάς.
- Συλλογή πληροφοριών για τα σημαντικότερα στοιχεία κάθε περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί Γεωπάρκο από την UNESCO,
- Δραστηριότητες στα Ελληνικά Γεωπάρκα
- Γεωπάρκο Λέσβου : αναζητούμε στο χάρτη τα σημαντικότερα γεωμνημεία!
- Τι σημαίνει για μένα η αναγνώριση από την UNESCOτης περιοχής στην οποία ζω.