Στη Μυτιλήνη η πρώτη προβολή της βραβευμένης τουρκικής ταινίας του Fıratoğlu
Η ταινία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του πρότζεκτ Karşı – Καλλιτεχνική Κινητικότητα στο Αιγαίο, με στόχο τη διασύνδεση δημιουργών και θεατών των δύο πλευρών του Αιγαίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/7/2025

Μια μοναδική εμπειρία κινηματογράφου και διαπολιτισμικής συνάντησης έζησαν όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 στον κινηματογράφο Cine Arion στη Μυτιλήνη, για την προβολή της πολυβραβευμένης τουρκικής ταινίας “One of Those Days When Hemme Dies” του Murat Fıratoğlu. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη είσοδο και αποτέλεσε μέρος του πρότζεκτ Kαρσί / Karşı: Καλλιτεχνική Κινητικότητα στο Αιγαίο, που προωθεί τον διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα σε καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Στην αίθουσα του Cine Arion βρέθηκε ένα πολυσυλλεκτικό κοινό που παρακολούθησε την ταινία, η οποία άφησε βαθιά συναισθηματικό αποτύπωμα. Με φόντο την αποπνικτική σκόνη της Ανατολίας και τη σιωπή της καθημερινότητας, η ταινία του Fıratoğlu περιέγραψε με λεπτότητα την υπαρξιακή αγωνία ενός εργάτη, ισορροπώντας ανάμεσα στη σιωπηλή εξέγερση και τη βαθιά ποίηση, και αποδεικνύοντας γιατί αποτέλεσε μια από τις πιο συζητημένες ταινίες της προηγούμενης χρονιάς στη διεθνή σκηνή – και στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Η προβολή αποτέλεσε τον καρπό μιας διασυνοριακής καλλιτεχνικής ανταλλαγής, καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη εκδήλωση στο Αϊβαλί, όπου παρουσιάστηκε η ελληνική ταινία του Λάκη Παπαστάθη για το Μουσείο Θεοφίλου και το Μουσείο Τεριάντ. Η επιλογή των δύο προβολών δεν ήταν τυχαία: αφορούσαν τόπους, ταυτότητες και πολιτισμική μνήμη, ενισχύοντας τη σημασία της τέχνης ως γέφυρας συνύπαρξης.
Το πρότζεκτ Karşı – που σημαίνει «απέναντι» και στις δύο γλώσσες – αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου καλλιτεχνικού διαλόγου στο Αιγαίο, ενώνοντας πρωτοβουλίες από τη Λέσβο, τη Χίο, την Πάτμο και το Σίγρι με αντίστοιχες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, την Πέργαμο και το Τσανάκκαλε. Στη Μυτιλήνη, βασικοί διοργανωτές ήταν η ομάδα Lesvos Solidarity, με εμπειρία στη δουλειά με προσφυγικούς πληθυσμούς, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αϊβαλί και άλλες ανεξάρτητες πρωτοβουλίες.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ζωντανές συζητήσεις μετά την προβολή, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να εμβαθύνουν στα θέματα της ταινίας αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις για το κοινό πολιτισμικό έδαφος των δύο πλευρών του Αιγαίου. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν ενθουσιώδεις και η επιθυμία για συνέχιση τέτοιων πρωτοβουλιών εκφράστηκε έντονα.
Όπως σημείωσαν οι διοργανωτές, το Karşı δεν είναι απλώς ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά ένα κάλεσμα για κοινή δημιουργία, με επίκεντρο την ισότητα, την αμοιβαιότητα και την ανοιχτότητα. Με αυτή τη φιλοσοφία, προγραμματίζονται ήδη οι επόμενες δράσεις, εργαστήρια και προβολές που θα συνεχίσουν να ενώνουν ανθρώπους, τόπους και ιστορίες «απέναντι» – αλλά τελικά μαζί.