× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Γερόντισσα που έγινε μάνα χιλιάδων ψυχών

Μνημόσυνο και Τρισάγιο στη μνήμη της Hγουμένης του Αγίου Ραφαήλ Ευγενίας Κλειδαρά που εκοιμήθη εν Κυρίω στις 4 Ιουλίου 2013 - Συνεχίζεται το έργο της με πρωτοβουλίες της Ηγουμένης Ταβιθά και στήριξη φοιτητών από άπορες οικογένειες

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 5/7/2025

Η Γερόντισσα που έγινε μάνα χιλιάδων ψυχών
' χρόνος ανάγνωσης

Με συγκίνηση και κατάνυξη τελέστηκε την Παρασκευή 4 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον λόγο των Καρυών στη Θερμή το ετήσιο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση δώδεκα ετών από την κοίμηση της μακαριστής Καθηγουμένης Ευγενίας Κλειδαρά. Ήταν μια ημέρα γεμάτη πνευματική φόρτιση, που συνέπεσε με την επέτειο ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ, σηματοδοτώντας έναν διπλό λόγο ευγνωμοσύνης και προσευχής.

Η Ευγενία Κλειδαρά υπήρξε περισσότερο από μια ηγουμένη και κτήτωρ του μοναστηριού. Υπήρξε μάνα πνευματική, καθοδηγήτρια και συνοδοιπόρος σε χιλιάδες ανθρώπους. Ήταν εκείνη που, ξεκινώντας με ελάχιστα μέσα, με μόνη αποσκευή την πίστη της, ανήλθε στον Λόφο των Καρυών και έχτισε το μοναστήρι, όχι μόνο με πέτρα, αλλά με θυσία, προσευχή και πνευματικό όραμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσφορά της, όμως, δεν περιορίστηκε στον αυλόγυρο της Μονής. Η μακαριστή Γερόντισσα συνέδεσε το όνομά της με έργα βαθιάς κοινωνικής και παιδευτικής σημασίας. Στήριξε φοιτητές με οικονομικά προβλήματα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Χρηματοδότησε την ίδρυση και λειτουργία σύγχρονων εργαστηρίων πληροφορικής σε σχολεία της Θερμής, συμβάλλοντας στην ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στη γνώση και την τεχνολογία. Δημιούργησε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Ευγενία Κλειδαρά» στη Μυτιλήνη, προσφέροντας όχι μόνο τη στέγη, αλλά και το περιεχόμενο, την υποστήριξη και τον πνευματικό της παλμό.

Με την ίδια αποφασιστικότητα ενίσχυσε ορφανοτροφεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ δώρισε εξ ολοκλήρου τον εξοπλισμό και τη λειτουργία νηπιαγωγείων στη Θερμή και στο Πλωμάρι. Το έργο της επεκτάθηκε και εκτός Ελλάδος, όπου στο Καμερούν κατασκεύασε σχολείο, νοσοκομείο και εκκλησία, προσφέροντας φροντίδα και μόρφωση σε χιλιάδες παιδιά που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.Δεν ήταν απλώς ευεργέτιδα. Ήταν πρότυπο αγάπης εν Χριστώ. Ένα παράδειγμα ανθρώπου που πίστεψε βαθιά ότι η παιδεία, η φροντίδα και η προσευχή μπορούν να αλλάξουν ζωές – και το απέδειξε καθημερινά, αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη διάρκεια του φετινού τρισαγίου, η νυν Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Ταβιθά, συγκίνησε με την αναφορά της σε αυτήν.  Να σημειωθεί ότι η Ηγουμένη Ταβιθά συνεχίζοντας το έργο της Μακαριστής Ευγενίας έδωσε φέτος σε παιδιά οικογενειών με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τα οποία πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις,  οικονομική ενίσχυση από τη Μονή για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους. 

Ο ιερέας της τελετής αναφέρθηκε στη Γερόντισσα με λόγια συγκλονιστικά, μιλώντας για μια γυναίκα που «έδωσε τα πάντα για να στηθεί αυτός ο τόπος προσευχής». Είπε χαρακτηριστικά, «η Ευγενία ήρθε εδώ και με πενιχρά μέσα έκτισε παλάτι. Δεν έφτιαξε απλώς ένα μοναστήρι. Έφτιαξε μια όαση. Μια κιβωτό για ψυχές πονεμένες, νέους, γονείς, ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου».

Πολλοί ήταν οι πιστοί που δεν έκρυψαν τα δάκρυά τους. Κάποιος ψιθύρισε με συγκίνηση. «Η μανούλα Ευγενία δεν έφυγε ποτέ. Είναι ακόμα εδώ. Στο μοναστήρι, στις προσευχές μας, στο έργο που συνεχίζεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή συνεχίζει να αποτελεί τόπο προσκυνήματος, ελπίδας και πνευματικής αναγέννησης. Και τούτο οφείλεται στην παρακαταθήκη μιας γυναίκας που αγάπησε με όλη της την ύπαρξη τον Θεό και τους ανθρώπους. Η Ευγενία Κλειδαρά άφησε πίσω της έργο ζωντανό – όχι μόνο στους τοίχους, αλλά στις ψυχές εκείνων που ευεργετήθηκαν από το λόγο, την προσευχή και την αθόρυβη γενναιοδωρία της.Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά την κοίμησή της, η Λέσβος δεν την θυμάται απλώς. Την ευγνωμονεί! 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια γιορτή που ξε‑ΣΥΚΟ‑νει, μικρούς και μεγάλους με αρώματα και γεύσεις

Πλημμύρισε το Ίππειος με επισκέπτες για την 11η γιορτή του σύκου. Η γιορτή τόνισαν οι παριστάμενοι ζωντανεύει τις παραδόσεις μας, μέσα από ξεχωριστά δρώμενα και εθελοντική προσφορά
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με μια ανάσα, ο γύρος της Λέσβου με σκυτάλη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 7η Σκυταλοδρομία της Λέσβου την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου. Στην Πλατεία Σαπφούς η τελετή λήξης
ΧΩΡΙΑ

Ξε‑ΣΥΚΟ‑τική γιορτή στο Ίππειος με νοστιμιές και μουσικές

Σε εξέλιξη είναι η 11η γιορτή του σύκου στην πλατεία του χωριού που έχει γεμίσει κόσμο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Συνεπής με τις επιτυχίες της, η Μηλένα της Λέσβου»

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης συγχαίρει τη Μηλένα Κοντού για το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23
ΧΩΡΙΑ

Στην Παναγιούδα η 3η Εθελοντική Αιμοδοσία

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Σχολείο – Μήνυμα αλληλεγγύης προς όλο το χωριό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μπλακ άουτ σε όλη τη Λέσβο, μέρα μεσημέρι Κυριακής

Δεν υπάρχει ενημέρωση για την αιτία της διακοπής. Το ρεύμα επανέρχεται σταδιακά στις γειτονιές της πόλης
ΧΩΡΙΑ

100 χρόνια λειτουργίας για τον Συνεταιρισμό στο Ακράσι Λέσβου

Ξεχωριστό αφιέρωμα στο νέο τεύχος του περιοδικού που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ιστορία ενός χαμένου σταυρού, στα Μοσχονήσια της Μικράς Ασίας

Με σεβασμό και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα το μνημόσυνο των Αγίων της Μικράς Ασίας. Ο πατήρ Αθανάσιος Γιουσμάς μίλησε για την ιστορία τους και τις μνήμες των Ελλήνων
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τμήματα πολιτισμού από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Λέσβου

Οι εγγραφές ξεκινούν τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου. Δείτε ποια τμήματα θα λειτουργήσουν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυθόρμητη συγκέντρωση για τα Τέμπη στην πλατεία Σαπφούς

Εκατοντάδες κάτοικοι της Μυτιλήνης συμμετέχουν – Παράλληλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πρεμιέρα στη Μυτιλήνη για το ντοκιμαντέρ «Διωγμένοι για την Ειρήνη»

Προβλήθηκε στο πλαίσια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ειρήνης και Φιλίας. Παρών ο σκηνοθέτης Osman Okkan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμη προτάσεων για τα νησιά από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις του κόμματος σε όλα τα νησιά