Η Μυτιλήνη γίνεται διεθνές εργαστήριο κατανόησης των προσφυγικών ροών
Για 6η συνεχόμενη χρονιά φιλοξενεί το Θερινό Σχολείο του ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/7/2025

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Μυτιλήνη φιλοξενεί το Θερινό Σχολείο του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με αντικείμενο τα «Μέσα Επικοινωνίας και Προσφυγικές – Μεταναστευτικές Ροές».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 5 Ιουλίου στη Μυτιλήνη, ο καθηγητής Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής του προγράμματος, Γιώργος Πλειός, παρουσίασε το περιεχόμενο του προγράμματος, τις φετινές συμμετοχές, τις τοπικές συνεργασίες, αλλά και τα προβλήματα που εξακολουθούν να δημιουργούνται από την κρατική άρνηση χορήγησης φοιτητικής βίζας σε υπηκόους χωρών της Ασίας και της Αφρικής.
Διεθνές ενδιαφέρον – Τοπικές διασυνδέσεις
Το πρόγραμμα φιλοξενεί φοιτήτριες και φοιτητές από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Ρωσία, ο Λίβανος, η Αυστρία, ενώ συμμετέχει και δημοσιογράφος του Guardian. «Αυτό δείχνει το διεθνές ενδιαφέρον και το γεγονός ότι μάλλον κάνουμε καλά τη δουλειά μας», σημείωσε ο καθηγητής Πλειός.
Στο πρακτικό μέρος του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες επισκέπτονται σημεία-κλειδιά της λεσβιακής εμπειρίας στο προσφυγικό: τη Συκαμιά, πρώην και νυν δομές φιλοξενίας, οργανώσεις όπως η Ηλιακτίδα και το Μοζάικ, ενώ θα ακούσουν ανθρώπους της Frontex, της Ε.Ε., αλλά και δημοσιογράφους από τη Λέσβο, όπως ο Στράτος Αγγελής και ο Θράσος Αβραάμ.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη φιλοξενία από τη «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», καθώς και στη στήριξη του Δήμου Μυτιλήνης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τον πρύτανη Χρ. Παπαγεωργίου και την αντιδήμαρχο Ε. Χιωτέλλη να χαιρετίζουν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα 7 Ιουλίου.
Πολυφωνία χωρίς λογοκρισία
Όπως τόνισε ο κ. Πλειός, στόχος του προγράμματος είναι η εκπαιδευτική κατανόηση της πραγματικότητας χωρίς ιδεολογικά φίλτρα:
«Δεν κάνουμε ακτιβισμό, κάνουμε εκπαίδευση. Θέλουμε οι φοιτητές μας να γνωρίσουν το προσφυγικό σε όλες του τις εκφάνσεις: ανθρώπους που βοήθησαν, ανθρώπους που δυσφορούν, οργανώσεις, θεσμούς, πολιτικές. Μόνο έτσι διαμορφώνεται ψύχραιμη και τεκμηριωμένη στάση».
Κριτική στην κρατική πολιτική για τις φοιτητικές βίζες
Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη κριτική του προς το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο –όπως ανέφερε– αρνείται ή καθυστερεί τη χορήγηση φοιτητικών θεωρήσεων για υπηκόους χωρών όπως η Νιγηρία, η Ινδία και το Πακιστάν.
«Πολλοί από αυτούς τελικά φεύγουν για άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, και χτίζουν μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα. Πρόκειται για μελλοντικά στελέχη κρατών που αύριο θα παίζουν ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα χάνει μια τεράστια ευκαιρία διπλωματικής επιρροής», υπογράμμισε.
«Το προσφυγικό δεν είναι ελκυστικό, είναι όμως απαραίτητο»
Ο κ. Πλειός παραδέχτηκε ότι οι σπουδές γύρω από το προσφυγικό ζήτημα δεν θεωρούνται «ελκυστικό πεδίο», ακριβώς επειδή σχετίζονται με φτωχούς, αποκλεισμένους και πολιτικά φορτισμένους πληθυσμούς. Τόνισε, ωστόσο, ότι η εκπαίδευση πάνω στο προσφυγικό είναι εργαλείο πρόληψης απέναντι στη ρατσιστική ρητορική και την ενίσχυση της ακροδεξιάς:
«Όταν η ενημέρωση για το προσφυγικό είναι ρατσιστική, γεννάει μίσος και ενισχύει την ακροδεξιά. Η σωστή γνώση σώζει όχι μόνο τους πρόσφυγες, αλλά και τη δημοκρατία».Η συνέντευξη έκλεισε με σαφή αναφορά στην κατάσταση στη Γάζα, την οποία ο καθηγητής Πλειός χαρακτήρισε «απίστευτη γενοκτονία», επισημαίνοντας ότι αναπόφευκτα θα δημιουργήσει νέες προσφυγικές ροές.
«Οι άνθρωποι που προκαλούν τους πολέμους είναι οι ίδιοι που υψώνουν ρατσιστικά τείχη όταν τα θύματα χτυπούν την πόρτα. Αυτή είναι η αντίφαση του δυτικού πολιτισμού που πρέπει να αναλογιστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.