ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μόνο 5 από τα 16 σχολεία της Λέσβου στην ενεργειακή αναβάθμιση
Ο λόγος που έμειναν εκτός 11 κτίρια αφορά το ζήτημα που είχε αποκαλύψει το «Ν» τον Απρίλιο και σχετίζεται με το δελτίο πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου που δεν έχουν πολλά σχολικά κτίρια
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/7/2025

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ του «Ν» από τον Απρίλιο, καθώς μόλις 5 από τα 16 σχολεία της Λέσβου που είχαν προταθεί από τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα εντάσσονται:
Σχολεία της Λέσβου:
Γυμνάσιο Άγρας – Δήμος Δυτικής Λέσβου – 508.513,92 ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΔημοτικό Σχολείο Μήθυμνας – Δήμος Δυτικής Λέσβου – 591.940,39 ευρώ
Δημοτικό Σχολείο Πέτρας – Δήμος Δυτικής Λέσβου – 630.432,27 ευρώ
9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης – Δήμος Μυτιλήνης – 1.090.000,00 ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΓυμνάσιο - Λύκειο Ιππείου – Δήμος Μυτιλήνης – 1.318.000,00 ευρώ.
Ειδικότερα, η Μυτιλήνη υπέβαλε 7 προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του Σχολικού Συγκροτήματος Αγίας Φωτεινής (Μυτιλήνη), του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων, του Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών, του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, του Γυμνασίου – Λυκείου Ιππείου και του Γυμνασίου Πλωμαρίου.
Η Δυτική Λέσβος υπέβαλε 9 προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Καλλονής, Πέτρας, Ερεσού, Κεραμίου, Σκουτάρου, Άγρας, Μήθυμνας, καθώς και για τα Γυμνάσια Άντισσας και Άγρας.
Η χαμηλή ένταξη σχολείων (5 από 16) καταδεικνύει το πρόβλημα που είχε αναδείξει κατ αποκλειστικότητα το «Ν» τον Απρίλιο και αυτό αφορούσε την προσθήκη του δελτίου πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου ως υποχρεωτικό κριτήριο απέκλεισε πολλά κτίρια που δεν πληρούσαν τις αυστηρές προδιαγραφές. Παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τα σχολεία του νησιού, η αντισεισμική τους επάρκεια αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος για την ένταξή τους.
Η εικόνα σε επίπεδο Περιφέρειας επιβεβαιώνει το γενικευμένο πρόβλημα:
Σχολεία εκτός Λέσβου που εντάχθηκαν:
Δημοτικό Σχολείο Δ.Κ. Μούδρου – Δήμος Λήμνου – 737.100,00 ευρώ
Γυμνάσιο Μύρινας – Δήμος Λήμνου – 1.206.700,00 ευρώ
Γυμνάσιο Καλαμωτής – Δήμος Χίου – 572.000,00 ευρώ
Ικαρία και Σάμος δεν περιλαμβάνονται καθόλου στις εντάξεις, κάτι που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ, Στρατή Κυρατζή, ο οποίος σε παρέμβασή του στο «Ν» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:«Υπάρχει νησί όπου κανένα από τα σχολικά του κτίρια δεν πληροί το συγκεκριμένο κριτήριο. Το κριτήριο αυτό είναι υποχρεωτικό και βασίζεται στην ανάγκη να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών, ειδικά σε σεισμογενείς περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο.»
Ο ίδιος είχε δεσμευτεί πως το πρόγραμμα θα επαναπροκηρυχθεί, προκειμένου να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στα σχολεία που αποκλείστηκαν εξαιτίας των προσεισμικών ελέγχων.
Από την ελπίδα στον προβληματισμό
Η ένταξη μόλις 5 σχολείων στη Λέσβο, από τα 16 που είχαν προταθεί, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς. 11 σχολικά κτίρια, σε χωριά και πόλεις του νησιού, μένουν εκτός αναβάθμισης, παρότι έχουν πραγματικές ανάγκες ενεργειακής βελτίωσης και συντήρησης.
Το στοίχημα πλέον είναι διπλό αφενός να τρέξουν άμεσα οι απαραίτητοι προσεισμικοί έλεγχοι από τους δήμους για να είναι ώριμες οι προτάσεις στην επόμενη προκήρυξη.Αφετέρου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το διαθέσιμο ΕΣΠΑ, που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στα νησιά μας.
Η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του «Ν» δεν είναι λόγος ικανοποίησης, αλλά υπενθύμιση πως ο σχεδιασμός και η τεχνική ωριμότητα είναι προϋπόθεση για την ένταξη σε κάθε αναπτυξιακό εργαλείο. Και στον τομέα της Παιδείας, κάθε χαμένη ευκαιρία είναι κόστος που μεταφέρεται στις επόμενες γενιές.