× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάρει η ΔΕΥΑΛ από την κυβέρνηση για τη λειψυδρία

Μόνο για τον Πολιχνίτο έχουν δεσμευτεί 270.000 ευρώ προκειμένου να μπουν σε προτεραιότητα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν εκεί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2025

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάρει η ΔΕΥΑΛ από την κυβέρνηση για τη λειψυδρία
' χρόνος ανάγνωσης

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λέσβου, Παναγιώτης Βάλεσης, και η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μαρία Σηφάκη, τέθηκαν επί τάπητος τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη λειψυδρία στο νησί και τα έργα που σχεδιάζονται για την αντιμετώπισή της.

Ο κ. Βάλεσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης: «Προφανώς δεν είμαστε σε καλή κατάσταση», τόνισε, αναφέροντας ότι η χρονιά ξεκίνησε με πολύ μειωμένα αποθέματα νερού. «Όταν πέρυσι ξεκινήσαμε με 22 ίντσες βροχόπτωσης και φέτος με 16, είναι φανερό ότι η ανομβρία βαθαίνει». Όπως είπε, βρισκόμαστε ήδη στην τέταρτη ή πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με χαμηλές βροχοπτώσεις και ανεπαρκή αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στα έργα που έχει εκπονήσει η ΔΕΥΑΛ, υπενθύμισε τη σύσκεψη που είχε γίνει στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, όπου παρουσιάστηκε ένα πλήρως επεξεργασμένο πλάνο παρεμβάσεων σε κάθε δημοτική ενότητα. Το συνολικό κόστος του αρχικού σχεδίου υπολογιζόταν στα περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, ποσό που στη συνέχεια «συμπτύχθηκε» ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε, μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΛ δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση.

Παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, για τη στήριξή του, τονίζοντας ότι μόνο για την περιοχή του Πολιχνίτου υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση χρηματοδότησης ύψους περίπου 270.000 ευρώ. «Ο Πολιχνίτος είναι αυτή τη στιγμή η πιο προβληματική περιοχή της Λέσβου», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε, η ΔΕΥΑΛ είναι απολύτως έτοιμη να προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις, ωστόσο η έλλειψη χρηματοδότησης παραμένει το βασικό εμπόδιο. «Για κάθε περιοχή έχουμε έτοιμες, εφικτές λύσεις. Μελέτες υπάρχουν, τεχνική επάρκεια υπάρχει. Αυτό που λείπει είναι η χρηματοδότηση», δήλωσε με έμφαση.

Ο κ. Βάλεσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επίμαχο ζήτημα της άρδευσης των γηπέδων με νερό ύδρευσης. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την περίπτωση του γηπέδου Πολιχνίτου, το οποίο φέρεται να ποτιζόταν χωρίς ρολόι, απάντησε ότι σε περιόδους κρίσης, όταν το 1/3 ενός χωριού μένει χωρίς νερό, είναι αδιανόητο να σπαταλούνται 20 έως 50 κυβικά μέτρα ημερησίως για τη συντήρηση ενός γηπέδου. «Η κοινή λογική λέει πως όταν έχεις λειψυδρία, προτεραιότητα έχει το χωριό και όχι το γήπεδο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από σχετικές ενέργειες και διαβουλεύσεις με τη δημοτική αρχή και την τοπική κοινότητα, βρέθηκε λύση. Εγκαταστάθηκε νέα γεώτρηση και το γήπεδο πλέον ποτίζεται με νερό μη πόσιμο, μέσω αυτής της πηγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ επανέλαβε ότι οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις ανάγκες κάθε περιοχής, ζητώντας όμως την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας. «Τα χέρια μας είναι δεμένα όσο δεν έρχεται η αναγκαία χρηματοδότηση», κατέληξε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή