Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάρει η ΔΕΥΑΛ από την κυβέρνηση για τη λειψυδρία
Μόνο για τον Πολιχνίτο έχουν δεσμευτεί 270.000 ευρώ προκειμένου να μπουν σε προτεραιότητα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν εκεί
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2025

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λέσβου, Παναγιώτης Βάλεσης, και η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μαρία Σηφάκη, τέθηκαν επί τάπητος τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη λειψυδρία στο νησί και τα έργα που σχεδιάζονται για την αντιμετώπισή της.
Ο κ. Βάλεσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης: «Προφανώς δεν είμαστε σε καλή κατάσταση», τόνισε, αναφέροντας ότι η χρονιά ξεκίνησε με πολύ μειωμένα αποθέματα νερού. «Όταν πέρυσι ξεκινήσαμε με 22 ίντσες βροχόπτωσης και φέτος με 16, είναι φανερό ότι η ανομβρία βαθαίνει». Όπως είπε, βρισκόμαστε ήδη στην τέταρτη ή πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με χαμηλές βροχοπτώσεις και ανεπαρκή αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα.
Αναφερόμενος στα έργα που έχει εκπονήσει η ΔΕΥΑΛ, υπενθύμισε τη σύσκεψη που είχε γίνει στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, όπου παρουσιάστηκε ένα πλήρως επεξεργασμένο πλάνο παρεμβάσεων σε κάθε δημοτική ενότητα. Το συνολικό κόστος του αρχικού σχεδίου υπολογιζόταν στα περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, ποσό που στη συνέχεια «συμπτύχθηκε» ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε, μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΛ δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση.
Παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, για τη στήριξή του, τονίζοντας ότι μόνο για την περιοχή του Πολιχνίτου υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση χρηματοδότησης ύψους περίπου 270.000 ευρώ. «Ο Πολιχνίτος είναι αυτή τη στιγμή η πιο προβληματική περιοχή της Λέσβου», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, η ΔΕΥΑΛ είναι απολύτως έτοιμη να προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις, ωστόσο η έλλειψη χρηματοδότησης παραμένει το βασικό εμπόδιο. «Για κάθε περιοχή έχουμε έτοιμες, εφικτές λύσεις. Μελέτες υπάρχουν, τεχνική επάρκεια υπάρχει. Αυτό που λείπει είναι η χρηματοδότηση», δήλωσε με έμφαση.
Ο κ. Βάλεσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επίμαχο ζήτημα της άρδευσης των γηπέδων με νερό ύδρευσης. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την περίπτωση του γηπέδου Πολιχνίτου, το οποίο φέρεται να ποτιζόταν χωρίς ρολόι, απάντησε ότι σε περιόδους κρίσης, όταν το 1/3 ενός χωριού μένει χωρίς νερό, είναι αδιανόητο να σπαταλούνται 20 έως 50 κυβικά μέτρα ημερησίως για τη συντήρηση ενός γηπέδου. «Η κοινή λογική λέει πως όταν έχεις λειψυδρία, προτεραιότητα έχει το χωριό και όχι το γήπεδο», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από σχετικές ενέργειες και διαβουλεύσεις με τη δημοτική αρχή και την τοπική κοινότητα, βρέθηκε λύση. Εγκαταστάθηκε νέα γεώτρηση και το γήπεδο πλέον ποτίζεται με νερό μη πόσιμο, μέσω αυτής της πηγής.
Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ επανέλαβε ότι οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις ανάγκες κάθε περιοχής, ζητώντας όμως την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας. «Τα χέρια μας είναι δεμένα όσο δεν έρχεται η αναγκαία χρηματοδότηση», κατέληξε.