Πρόταση επανασχεδιασμού πολιτικής προστασίας από τη «Νέα Δυναμική»
Η μελέτη της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου ως πρότυπο για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2025

Την ανάγκη ουσιαστικής και άμεσης ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έθεσε στο προσκήνιο η Περιφερειακή Παράταξη «Νέα Δυναμική», κατά την 11η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στη Μυτιλήνη. Η συζήτηση διεξήχθη στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο και οι εκπρόσωποι της παράταξης έκαναν λόγο για ανάγκη αλλαγής προτεραιοτήτων στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Όπως υπογραμμίστηκε, «η πολιτική προστασία για τα νησιά μας θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα στην πράξη», με έμφαση στην πρόληψη, τον καθαρισμό οδικών δικτύων και δασικών εκτάσεων, τη συνεργασία με Δήμους και Υπηρεσίες, αλλά και την ενίσχυση του εθελοντισμού.
Προτάσεις με αφετηρία τη Χίο – στόχος η ενίσχυση όλων των νησιών
Η «Νέα Δυναμική» ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Χίο και τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου επί του νησιού, μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των πληγέντων περιοχών.
Παράλληλα, κατέθεσε προτάσεις για:
άμεσους καθαρισμούς στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο όλων των νησιών, καταγγέλλοντας ότι «σε νησιά όπως η Λέσβος έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες εργασίες δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου»,
παρεμβάσεις σε ρέματα και χειμάρρους, εντός αρμοδιότητας της Περιφέρειας, σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας,
στενή συνεργασία με Δήμους και Δασικές Υπηρεσίες, με στόχο την καταγραφή των αναγκών και την ενίσχυση δασικών και αγροτικών οδών,
συστηματικό καθαρισμό δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε όλα τα νησιά, με βάση το παράδειγμα του προγράμματος «Antinero 4» και την ολοκληρωμένη μελέτη της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου.
Όπως τονίζεται, «η μελέτη για την αντιπυρική θωράκιση της Λέσβου περιλαμβάνει υποδομές πυροπροστασίας, κατασκευή αντιπυρικών έργων μεγάλης κλίμακας, προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία σταθμών πυροπροστασίας». Η υλοποίησή της, σύμφωνα με την παράταξη, οφείλει να τύχει στήριξης και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Υποστήριξη στους εθελοντές – μείωση δαπανών προβολής
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, με πρόταση να ενισχυθούν ουσιαστικά με μέσα και εξοπλισμό: «Η συμβολή τους είναι πολύτιμη όπου και όταν χρειαστεί και αυτό φάνηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά της Χίου», αναφέρουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Για την εξεύρεση πόρων, η παράταξη προτείνει ανακατανομή των πιστώσεων του Προϋπολογισμού, προτείνοντας να περιοριστούν δαπάνες για τουριστική προβολή, πολιτιστικές εκδηλώσεις και έργα ήσσονος σημασίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει δυνατότητα αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των ΚΑΠ, καθώς και πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα σε ό,τι αφορά την εξεύρεση πόρων για έργα πολιτικής προστασίας. Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση και σωσμένος σχεδιασμός».