× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στις θερμές πηγές «Ιπποκράτης» του Πολιχνίτου 80 στελέχη γεωπάρκων από 34 χώρες

Η Λέσβος φιλοξενησε το παγκόσμιο πρόγραμμα κατάρτισης της UNESCO – Στο προσκήνιο η γεωθερμία, η προστασία της φυσικής κληρονομιάς και η προοπτική τοπικής ανάπτυξης μέσω του γεωτουρισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2025

Στις θερμές πηγές «Ιπποκράτης» του Πολιχνίτου 80 στελέχη γεωπάρκων από 34 χώρες
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε έναν από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Λέσβου, τις φυσικές θερμές πηγές “Ιπποκράτης” στον Πολιχνίτο, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια επίσκεψη του μεγάλου διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος που συνδιοργανώνουν η UNESCO, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του ετήσιου προγράμματος κατάρτισης στελεχών γεωπάρκων και φέτος πραγματοποιείται στη Λέσβο, συγκεντρώνοντας περίπου 80 στελέχη και διευθυντές γεωπάρκων από 34 χώρες, γεγονός που καθιστά το νησί διεθνές επίκεντρο για ζητήματα γεωλογικής κληρονομιάς, βιωσιμότητας και εναλλακτικού τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικές αναβλύσεις, σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, ζωντανό εκπαιδευτικό πεδίο
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τη φυσική ανάβλυση των θερμών πηγών, ένα φαινόμενο που πλέον παρατηρείται σπάνια σε διεθνές επίπεδο, καθώς σε πολλές περιοχές του κόσμου η τεχνητή άντληση έχει καταργήσει τη φυσική ροή.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και επικεφαλής της αποστολής, εξήγησε στους συμμετέχοντες τη γεωλογική σημασία της περιοχής, «ο Πολιχνίτος είναι ένα ανοιχτό βιβλίο για τη γεωεπιστήμη. Εδώ μπορεί κανείς να κατανοήσει πλήρως το φαινόμενο της γεωθερμίας, τους τεκτονικούς μηχανισμούς και την αλληλεπίδραση φυσικού περιβάλλοντος και τοπικής ανάπτυξης.»Η επίσκεψη στις πηγές εντάσσεται σε μια σειρά εκπαιδευτικών σταθμών στο νησί που περιλαμβάνουν γεωλογικά μνημεία, τοπία ηφαιστειακής δραστηριότητας και περιοχές με σημαντική περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την επίσκεψη, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος, ιδρυτής των εγκαταστάσεων “Ιπποκράτης”, παρουσίασε στους φιλοξενούμενους τις υποδομές και τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής, βασισμένα στη γεωθερμική κληρονομιά.«Φέτος παραδίδουμε έξι εξωτερικά ιαματικά τζακούζι και μια μεγάλη πισίνα που θα καλύπτεται με θόλο, προκειμένου να εφαρμόσουμε πρωτόκολλα αλατοθεραπείας και αρωματοθεραπείας. Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ένας χώρος ευεξίας, αλλά ένα πρότυπο κέντρο θεραπευτικού τουρισμού βασισμένου στη φύση της Λέσβου», δήλωσε.

Παράλληλα λειτουργεί καντίνα και προετοιμάζεται ένα πλήρες εστιατόριο, ενώ σχεδιάζεται η ενίσχυση των θεραπευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και η ένταξή τους σε κρατικά προγράμματα υγείας, όπως τα επιδοτούμενα ιαματικά λουτρά του ΕΟΠΥΥ.

«Η Λέσβος αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο για το πώς η γεωλογική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει μοχλό τοπικής ανάπτυξης. Το νησί μας δεν έχει μόνο φυσική ομορφιά, αλλά και γνώση, δομές και συνεργασίες που εμπνέουν», επισήμανε ο Νίκος Ζούρος.Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πολιχνίτου υποδέχθηκε τους επισκέπτες θερμά, τονίζοντας πως, «η παρουσία σας είναι τιμή για τον τόπο μας. Ο Πολιχνίτος διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο και ευχόμαστε να τον αναδείξουμε όπως του αξίζει.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ενθουσιασμός και η θετική ενέργεια των επισκεπτών ήταν εμφανής, με πολλούς να εκφράζουν το θαυμασμό τους για τον συνδυασμό φυσικού κάλλους, επιστημονικού ενδιαφέροντος και φιλοξενίας που προσφέρει το νησί.

Το διεθνές αυτό πρόγραμμα επιβεβαιώνει τον ρόλο της Λέσβου ως παγκόσμιου κέντρου γεωπαιδείας και γεωτουριστικής καινοτομίας, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία και κοινωνία.Με σταθερά βήματα και μέσα από συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η Λέσβος επενδύει στο μέλλον της με σεβασμό στο παρελθόν και τη φύση της.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη

Έως τις 19 Αυγούστου οι δηλώσεις συμμετοχής – Οι κατηγορίες και όλα τα στοιχεία της διοργάνωσης
Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι

Η ομάδα «Παραμυθοκαμώματα» παρουσιάζει μια παράσταση αφήγησης και μουσικής για μικρούς και μεγάλους
Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής σε κτίριο που βρίσκεται υπό ανακαίνιση
Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης

Στο σημείο μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις
Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης