Στις θερμές πηγές «Ιπποκράτης» του Πολιχνίτου 80 στελέχη γεωπάρκων από 34 χώρες
Η Λέσβος φιλοξενησε το παγκόσμιο πρόγραμμα κατάρτισης της UNESCO – Στο προσκήνιο η γεωθερμία, η προστασία της φυσικής κληρονομιάς και η προοπτική τοπικής ανάπτυξης μέσω του γεωτουρισμού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2025

Σε έναν από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Λέσβου, τις φυσικές θερμές πηγές “Ιπποκράτης” στον Πολιχνίτο, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια επίσκεψη του μεγάλου διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος που συνδιοργανώνουν η UNESCO, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του ετήσιου προγράμματος κατάρτισης στελεχών γεωπάρκων και φέτος πραγματοποιείται στη Λέσβο, συγκεντρώνοντας περίπου 80 στελέχη και διευθυντές γεωπάρκων από 34 χώρες, γεγονός που καθιστά το νησί διεθνές επίκεντρο για ζητήματα γεωλογικής κληρονομιάς, βιωσιμότητας και εναλλακτικού τουρισμού.
Φυσικές αναβλύσεις, σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, ζωντανό εκπαιδευτικό πεδίο
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τη φυσική ανάβλυση των θερμών πηγών, ένα φαινόμενο που πλέον παρατηρείται σπάνια σε διεθνές επίπεδο, καθώς σε πολλές περιοχές του κόσμου η τεχνητή άντληση έχει καταργήσει τη φυσική ροή.
Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και επικεφαλής της αποστολής, εξήγησε στους συμμετέχοντες τη γεωλογική σημασία της περιοχής, «ο Πολιχνίτος είναι ένα ανοιχτό βιβλίο για τη γεωεπιστήμη. Εδώ μπορεί κανείς να κατανοήσει πλήρως το φαινόμενο της γεωθερμίας, τους τεκτονικούς μηχανισμούς και την αλληλεπίδραση φυσικού περιβάλλοντος και τοπικής ανάπτυξης.»Η επίσκεψη στις πηγές εντάσσεται σε μια σειρά εκπαιδευτικών σταθμών στο νησί που περιλαμβάνουν γεωλογικά μνημεία, τοπία ηφαιστειακής δραστηριότητας και περιοχές με σημαντική περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία.
Κατά την επίσκεψη, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος, ιδρυτής των εγκαταστάσεων “Ιπποκράτης”, παρουσίασε στους φιλοξενούμενους τις υποδομές και τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής, βασισμένα στη γεωθερμική κληρονομιά.«Φέτος παραδίδουμε έξι εξωτερικά ιαματικά τζακούζι και μια μεγάλη πισίνα που θα καλύπτεται με θόλο, προκειμένου να εφαρμόσουμε πρωτόκολλα αλατοθεραπείας και αρωματοθεραπείας. Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ένας χώρος ευεξίας, αλλά ένα πρότυπο κέντρο θεραπευτικού τουρισμού βασισμένου στη φύση της Λέσβου», δήλωσε.
Παράλληλα λειτουργεί καντίνα και προετοιμάζεται ένα πλήρες εστιατόριο, ενώ σχεδιάζεται η ενίσχυση των θεραπευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και η ένταξή τους σε κρατικά προγράμματα υγείας, όπως τα επιδοτούμενα ιαματικά λουτρά του ΕΟΠΥΥ.
«Η Λέσβος αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο για το πώς η γεωλογική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει μοχλό τοπικής ανάπτυξης. Το νησί μας δεν έχει μόνο φυσική ομορφιά, αλλά και γνώση, δομές και συνεργασίες που εμπνέουν», επισήμανε ο Νίκος Ζούρος.Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πολιχνίτου υποδέχθηκε τους επισκέπτες θερμά, τονίζοντας πως, «η παρουσία σας είναι τιμή για τον τόπο μας. Ο Πολιχνίτος διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο και ευχόμαστε να τον αναδείξουμε όπως του αξίζει.»
Ο ενθουσιασμός και η θετική ενέργεια των επισκεπτών ήταν εμφανής, με πολλούς να εκφράζουν το θαυμασμό τους για τον συνδυασμό φυσικού κάλλους, επιστημονικού ενδιαφέροντος και φιλοξενίας που προσφέρει το νησί.
Το διεθνές αυτό πρόγραμμα επιβεβαιώνει τον ρόλο της Λέσβου ως παγκόσμιου κέντρου γεωπαιδείας και γεωτουριστικής καινοτομίας, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία και κοινωνία.Με σταθερά βήματα και μέσα από συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η Λέσβος επενδύει στο μέλλον της με σεβασμό στο παρελθόν και τη φύση της.