× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στις θερμές πηγές «Ιπποκράτης» του Πολιχνίτου 80 στελέχη γεωπάρκων από 34 χώρες

Η Λέσβος φιλοξενησε το παγκόσμιο πρόγραμμα κατάρτισης της UNESCO – Στο προσκήνιο η γεωθερμία, η προστασία της φυσικής κληρονομιάς και η προοπτική τοπικής ανάπτυξης μέσω του γεωτουρισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2025

Στις θερμές πηγές «Ιπποκράτης» του Πολιχνίτου 80 στελέχη γεωπάρκων από 34 χώρες
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε έναν από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Λέσβου, τις φυσικές θερμές πηγές “Ιπποκράτης” στον Πολιχνίτο, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια επίσκεψη του μεγάλου διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος που συνδιοργανώνουν η UNESCO, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του ετήσιου προγράμματος κατάρτισης στελεχών γεωπάρκων και φέτος πραγματοποιείται στη Λέσβο, συγκεντρώνοντας περίπου 80 στελέχη και διευθυντές γεωπάρκων από 34 χώρες, γεγονός που καθιστά το νησί διεθνές επίκεντρο για ζητήματα γεωλογικής κληρονομιάς, βιωσιμότητας και εναλλακτικού τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικές αναβλύσεις, σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, ζωντανό εκπαιδευτικό πεδίο
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τη φυσική ανάβλυση των θερμών πηγών, ένα φαινόμενο που πλέον παρατηρείται σπάνια σε διεθνές επίπεδο, καθώς σε πολλές περιοχές του κόσμου η τεχνητή άντληση έχει καταργήσει τη φυσική ροή.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και επικεφαλής της αποστολής, εξήγησε στους συμμετέχοντες τη γεωλογική σημασία της περιοχής, «ο Πολιχνίτος είναι ένα ανοιχτό βιβλίο για τη γεωεπιστήμη. Εδώ μπορεί κανείς να κατανοήσει πλήρως το φαινόμενο της γεωθερμίας, τους τεκτονικούς μηχανισμούς και την αλληλεπίδραση φυσικού περιβάλλοντος και τοπικής ανάπτυξης.»Η επίσκεψη στις πηγές εντάσσεται σε μια σειρά εκπαιδευτικών σταθμών στο νησί που περιλαμβάνουν γεωλογικά μνημεία, τοπία ηφαιστειακής δραστηριότητας και περιοχές με σημαντική περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την επίσκεψη, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος, ιδρυτής των εγκαταστάσεων “Ιπποκράτης”, παρουσίασε στους φιλοξενούμενους τις υποδομές και τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής, βασισμένα στη γεωθερμική κληρονομιά.«Φέτος παραδίδουμε έξι εξωτερικά ιαματικά τζακούζι και μια μεγάλη πισίνα που θα καλύπτεται με θόλο, προκειμένου να εφαρμόσουμε πρωτόκολλα αλατοθεραπείας και αρωματοθεραπείας. Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ένας χώρος ευεξίας, αλλά ένα πρότυπο κέντρο θεραπευτικού τουρισμού βασισμένου στη φύση της Λέσβου», δήλωσε.

Παράλληλα λειτουργεί καντίνα και προετοιμάζεται ένα πλήρες εστιατόριο, ενώ σχεδιάζεται η ενίσχυση των θεραπευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και η ένταξή τους σε κρατικά προγράμματα υγείας, όπως τα επιδοτούμενα ιαματικά λουτρά του ΕΟΠΥΥ.

«Η Λέσβος αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο για το πώς η γεωλογική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει μοχλό τοπικής ανάπτυξης. Το νησί μας δεν έχει μόνο φυσική ομορφιά, αλλά και γνώση, δομές και συνεργασίες που εμπνέουν», επισήμανε ο Νίκος Ζούρος.Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πολιχνίτου υποδέχθηκε τους επισκέπτες θερμά, τονίζοντας πως, «η παρουσία σας είναι τιμή για τον τόπο μας. Ο Πολιχνίτος διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο και ευχόμαστε να τον αναδείξουμε όπως του αξίζει.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ενθουσιασμός και η θετική ενέργεια των επισκεπτών ήταν εμφανής, με πολλούς να εκφράζουν το θαυμασμό τους για τον συνδυασμό φυσικού κάλλους, επιστημονικού ενδιαφέροντος και φιλοξενίας που προσφέρει το νησί.

Το διεθνές αυτό πρόγραμμα επιβεβαιώνει τον ρόλο της Λέσβου ως παγκόσμιου κέντρου γεωπαιδείας και γεωτουριστικής καινοτομίας, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία και κοινωνία.Με σταθερά βήματα και μέσα από συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η Λέσβος επενδύει στο μέλλον της με σεβασμό στο παρελθόν και τη φύση της.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου