Με προβληματισμό, ανησυχία αλλά και αγανάκτηση παρακολουθούν οι απλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο — και ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα — τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη «βροχή» παραιτήσεων υπουργών, γενικών γραμματέων, τομεαρχών και κορυφαίων στελεχών του κόμματος.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ εμπλέκει, μεταξύ άλλων, και ένα πρόσωπο γνωστό στη Λέσβο,τον Ανδρέα Καρασαρίνη, ο οποίος είχε μακρά παρουσία στη φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Πανεπιστημίου και στην ΟΝΝΕΔ, και αργότερα εξελίχθηκε σε στέλεχος πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας και γραμματέας αγροτικών φορέων.
Οι αποκαλύψεις για τεράστια χρηματικά ποσά που διοχετεύονταν σε «ημέτερους» αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν προκαλέσει παγωμάρα στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο, ο οποίος σιωπά και βρίσκεται σε φάση βαθιάς περισυλλογής. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ρίξει βαριά σκιά στα κομματικά όργανα του νησιού, τα οποία περιορίζονται στο να παρακολουθούν επικοινωνιακά τις εξελίξεις, χωρίς ενεργή παρέμβαση.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση των τοπικών κομματικών οργανώσεων και της ΝΟΔΕ με την κυβέρνηση και τα κεντρικά όργανα του κόμματος έχουν ατονήσει εδώ και καιρό. Ουσιαστικά, κανείς δεν φαίνεται να εισπράττει τα μηνύματα δυσαρέσκειας από τη βάση.
Γνωστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο «Ν», δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Νιώθω αγανάκτηση και ιδιαίτερη θλίψη για όλα αυτά που συμβαίνουν και βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Δυστυχώς, όμως, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Κάποια πράγματα φαινόταν περίεργα εδώ και πολύ καιρό. Η καθημερινή επαφή με τους απλούς πολίτες και ψηφοφόρους του κόμματος δείχνει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τις αποκαλύψεις. Παράλληλα, εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το αν θα καταφέρουν να πληρωθούν κανονικά οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις το επόμενο διάστημα. Όλοι φοβούνται τα χειρότερα — και όχι άδικα. Το πιο ανησυχητικό είναι πως πολλοί νέοι που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα ενδέχεται να εγκαταλείψουν λόγω των καθυστερήσεων και των προβλημάτων. Δεν θέλει και πολύ.»
Άλλο στέλεχος του κόμματος εξέφρασε τον προβληματισμό του για όσα ακούγονται σχετικά με πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργών, σημειώνοντας ωστόσο πως:
«Καλό είναι κάποιοι να αφήσουν έξω το Βόρειο Αιγαίο και τα νησιά μας, τα οποία δεν εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, και να εστιάσουν στην Κρήτη, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές όπου φέρεται ότι ορισμένοι ευνοήθηκαν από την περίεργη πολιτική και τακτική του ΟΠΕΚΕΠΕ.»
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή των εκλογών για τα κομματικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας — τις ΝΟΔΕ και τις τοπικές οργανώσεις — που υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν το φθινόπωρο, πριν από το συνέδριο του κόμματος. Πλέον, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, των παραιτήσεων και με φόντο την πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών, κανείς δεν μιλά για εσωκομματικές διαδικασίες ή συνέδρια.