Ήπιο ή δυναμικό Τοπικό Πολεοδομικό για τη Μυτιλήνη;
Στο μικροσκόπιο της αντιπολίτευσης και του Προκόπη Τζιμή μπήκε η επιλογή των ήπιων παρεμβάσεων για το Τοπικό Πολεοδομικό της Μυτιλήνης αντί για το δυναμικό μοντέλο που επέλεξαν άλλοι δήμοι
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2025

Το υπό επεξεργασία Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του Δήμου Μυτιλήνης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, Προκόπη Τζιμή. Ο κ. Τζιμής αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του ΤΠΣ, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται απλώς για ένα τεχνικό έγγραφο, αλλά για ένα σχέδιο ζωής που καθορίζει τη μορφή του Δήμου για τις επόμενες γενιές».
Κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε την ανάγκη ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης και τολμηρών παρεμβάσεων, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος προς τη μελετητική ομάδα που εκπονεί το σχέδιο. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην επιλογή του σεναρίου «ήπιας παρέμβασης» ως τη βασική κατεύθυνση σχεδιασμού, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε σχετική συζήτηση ή απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι η επιλογή αυτή ενδέχεται να περιορίσει το εύρος των μελλοντικών πολεοδομικών παρεμβάσεων.
Απαντώντας, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επισήμανε πως το ΤΠΣ υλοποιείται στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τεχνικό εταίρο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Εξήγησε πως η πρώτη φάση της μελέτης –που περιλαμβάνει την ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης και την επιλογή στρατηγικού σεναρίου– ολοκληρώθηκε και βρίσκεται υπό διορθώσεις, προκειμένου να εγκριθεί από τριμελή επιτροπή με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, του ΤΕΕ και του Δήμου.
Όσον αφορά την επιλογή της «ήπιας παρέμβασης» ως αναπτυξιακού μοντέλου, ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι αυτή προέκυψε μέσα από ανοικτή διαβούλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μυτιλήνης τον Μάρτιο, παρουσία δεκάδων πολιτών και φορέων, χωρίς καμία αντίρρηση από τους συμμετέχοντες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε υπερβολές, αλλά διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου, παράλληλα με την ανάπτυξη».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο πρόσφατο προεδρικό διάταγμα για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, το οποίο –όπως ειπώθηκε– επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των χωριών και αναμένεται να αναθεωρηθεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Δήμος προτίθεται να περιμένει την επίσημη κατάθεση της σχετικής τροποποίησης πριν προχωρήσει σε δεύτερη φάση διαβούλευσης, ώστε να ενσωματωθούν τυχόν αλλαγές.
Η δεύτερη φάση του ΤΠΣ, που αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, θα περιλαμβάνει δεσμευτικό κανονιστικό σχεδιασμό με την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων από το Δήμο και τη δημόσια διαβούλευση. Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, θα ακολουθήσει νέα ανοικτή ημερίδα μέσα στον Ιούλιο, κατά την οποία όλοι –φορείς, υπηρεσίες, δημοτικές παρατάξεις και πολίτες– θα μπορούν να καταθέσουν επίσημα τις προτάσεις τους.
Ο κ. Τζιμής, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, υποστήριξε ότι το ΤΠΣ, ιδιαίτερα στο σκέλος των δημοτικών ενοτήτων Πλωμαρίου και Αγιάσου, καταγράφει ελλείψεις και επισήμανε ότι η υιοθέτηση ήπιων παρεμβάσεων δεν αρκεί σε περιοχές που στερούνται βασικών πολεοδομικών εργαλείων. «Χρειάζεται τολμηρή αλλαγή για να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, βιώσιμο και λειτουργικό Δήμο», τόνισε χαρακτηριστικά.