Η Περιφέρεια στην πρώτη γραμμή της φωτιάς στη Χίο
Άμεση κινητοποίηση, έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και συγκλονιστικές μαρτυρίες από το πεδίο της κρίσης. Τι είδαν, τι έκαναν και τι ζητούν Μουτζούρης και τα στελέχη της Περιφέρειας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/6/2025

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, το απόγευμα της Κυριακής, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έδρασε χωρίς καθυστέρηση. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μαζί με βασικά στελέχη της Περιφέρειας επιβιβάστηκαν στο πρώτο πλοίο προς το νησί, συνοδευόμενοι από τεχνικό και πολιτικό προσωπικό, με σκοπό να συνδράμουν και να αξιολογήσουν επιτόπου την κατάσταση.
Η αποστολή, που διήρκεσε έως την Τετάρτη το πρωί, είχε διαρκή παρουσία στα μέτωπα της φωτιάς, σε συνεργασία με τις δυνάμεις πυρόσβεσης, τις εθελοντικές ομάδες και την Πολιτική Προστασία. Ο Κώστας Μουτζούρης χαρακτήρισε την αντίδραση του κράτους ως αποτελεσματική, καθώς τα εναέρια μέσα έφτασαν γρήγορα και παρέμειναν επί τόπου με επάρκεια. Ωστόσο, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το κρίσιμο βάρος το σήκωσαν οι εθελοντές, οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι, οργανωμένοι και διαρκώς παρόντες, σε κάθε μέτωπο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής περιέγραψε με δέος την εμπειρία του από την εξέλιξη της πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ότι ήταν η πιο απρόβλεπτη και επικίνδυνη που έχει αντιμετωπίσει. Η φωτιά, όπως ανέφερε, είχε δική της δυναμική, ανέπτυσσε μικροκλίμα και κινούνταν ακόμη και αντίθετα στον άνεμο, ενώ σε ορισμένες στιγμές η ταχύτητά της άγγιζε τα 80 χλμ/ώρα.Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη της Περιφέρειας, Μιχάλης Ταμβακέλλης, υπογράμμισε τον φόβο που κυριάρχησε την πρώτη νύχτα στα μέτωπα. Όπως παρατήρησε, δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα ότι με το πρώτο φως της ημέρας δεν θα αποκαλυφθεί τραγωδία με θύματα. Τελικά, χάρη στη συντονισμένη δράση όλων, δεν θρηνήθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μηχανημάτων Έργων της Περιφέρειας, Ευστράτιος Βερβέρης, αναφέρθηκε στην καθοριστική υποστηρικτική συνδρομή της Περιφέρειας, επισημαίνοντας πως δόθηκαν άμεσα υλικά, σωλήνες πυρόσβεσης και μηχανήματα όπου ζητήθηκε. Τόνισε επίσης ότι οι δασοπυροσβέστες που στάλθηκαν στη Χίο φιλοξενήθηκαν σε χώρο της Περιφέρειας, καθώς δεν υπήρχε μέριμνα από το κεντρικό κράτος για τη διαμονή τους.Ο Τμηματάρχης της ΠΕ Λέσβου στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο οργανωμένες και πρόθυμες ήταν οι εθελοντικές ομάδες από τα χωριά της Χίου, αλλά και από το Πλωμάρι και την Άμπελο, οι οποίες έφτασαν στο νησί με δικά τους οχήματα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην παρουσία εθελοντών από την Ικαρία, με επικεφαλής τον ίδιο τον Έπαρχο του νησιού, Νίκο Μαρκάκη, ο οποίος διαθέτει εμπειρία σε μεγάλες πυρκαγιές.
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Άρης Ελευθερίου, έθεσε στο προσκήνιο το θεσμικό έλλειμμα χρηματοδότησης. Όπως τόνισε, ενώ οι δήμοι λαμβάνουν τακτικά κονδύλια για την Πολιτική Προστασία, οι Περιφέρειες δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ. Ο ίδιος σημείωσε πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης, χρηματοδοτεί συστηματικά δράσεις πρόληψης, συντήρησης εξοπλισμού, ετοιμότητας και αποκατάστασης, αποκλειστικά από δικούς της πόρους.Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Κώστας Αρώνης, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση του κράτους αδιανόητη, καθώς μεταβιβάζει αρμοδιότητες χωρίς να μεταβιβάζει αντίστοιχα και τους αναγκαίους πόρους. Ανακοίνωσε επίσης ότι, λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας (επίπεδο 4) για πυρκαγιές, συγκαλείται έκτακτο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο (ΠΕΣΟΠ), με βασικό αντικείμενο τον σχεδιασμό άμεσων προληπτικών μέτρων για τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας.
Τέλος, όλα τα στελέχη συμφώνησαν πως, παρά τη δύσκολη εμπειρία, η ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτέλεσε ένα θετικό παράδειγμα διαχείρισης κρίσης. Η φωτιά, ευτυχώς, δεν έφτασε σε κατοικημένες αστικές περιοχές, ενώ οι πυρήνες των μαστιχόδεντρων προστατεύτηκαν. Κοινή ήταν η αίσθηση πως οφείλουμε να μην εφησυχάζουμε και να θωρακίσουμε τα νησιά μας έγκαιρα. Το μάθημα της Χίου μπορεί – και πρέπει – να μετατραπεί σε εργαλείο πρόληψης για το Βόρειο Αιγαίο.