Εστία δράσης για τη στικτή νεροχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο
Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τη διατήρηση και αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων της στη Μυτιλήνη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/6/2025

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου στη Μυτιλήνη η ημερίδα με τίτλο «Δράσεις προστασίας και αποκατάστασης για τη στικτή νεροχελώνα», στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση ενδιαιτημάτων νεροχελώνας Emys orbicularis», από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Η ημερίδα αποτέλεσε σημείο συνάντησης για εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιων φορέων, καθώς και στελεχών άλλων Μονάδων Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ που συμμετείχαν διαδικτυακά. Στόχος ήταν η παρουσίαση συντονισμένων πρωτοβουλιών για τη διατήρηση του σπάνιου είδους στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου, όπου καταγράφεται η παρουσία του.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων:
- Η συνολική δράση της Μονάδας Διαχείρισης ΒΑ Αιγαίου (Ελένη Γαληνού, Περιβαλλοντολόγος).
- Οι επεμβάσεις αποκατάστασης σε κρίσιμα ενδιαιτήματα της νεροχελώνας σε Λέσβο και Λήμνο (Αντώνης Μαζάρης, Καθηγητής Τμ. Βιολογίας ΑΠΘ).
- Η βιολογική σημασία των οικοτόπων της Λέσβου (Θωμάς Δάφτσιος, Ερευνητής Τμ. Βιολογίας ΑΠΘ).
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις εργασίες πεδίου που έχουν ήδη υλοποιηθεί, με σκοπό την εκπαίδευση επιστημονικού προσωπικού στον εντοπισμό της στικτής νεροχελώνας, καθώς και για τις επερχόμενες ενέργειες παρακολούθησης του πληθυσμού της.
Κατά την επίσκεψη στη λίμνη Μετοχίου, εντοπίστηκαν ζωντανά άτομα του είδους, ενώ καταγράφηκαν και απειλές όπως καθαρισμοί καναλιών και απορρίμματα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ολοκλήρωση Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και διαχειριστικών δομών Natura 2000» (Κωδ. ΟΠΣ 5130700), με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–27, το Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΚΑ) και το πρόγραμμα STARTUP – Natura 2000.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, μέσω της Μονάδας Διαχείρισης στη Μυτιλήνη, συνεχίζει να συντονίζει δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία σπάνιων ειδών όπως η στικτή νεροχελώνα.