Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συναντώνται για τη διάλεκτο της Λέσβου
Η Ομότιμη καθηγήτρια, Αγγελική Ράλλη και ο Δρ Παναγιώτης Σκορδάς για το μεγάλο συνέδριο που τιμά την ντοπιολαλιά του νησιού
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/6/2025

Η διάλεκτος της Λέσβου αποτελεί έναν ιδιαίτερο γλωσσικό θησαυρό με βαθιές ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Για πρώτη φορά, ένα διεθνές συνέδριο πρόκειται να αναδείξει την αξία και τη σημασία της λεσβιακής διαλέκτου, φέρνοντας μαζί επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη γλωσσική κληρονομιά του νησιού.
Το Διεθνές Συνέδριο για τη Διάλεκτο της Λέσβου θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου 2025, στη Μυτιλήνη, στην Αίθουσα Σαπλιτζά του Αρχαίου Κάστρου, καθώς και στην Αγιάσο.
Η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025, στο Παλαιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης. Στη συνέντευξη μίλησαν η Αγγελική Ράλλη, Ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, και ο Δρ. Παναγιώτης Σκορδάς, γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής.
Διοργάνωση και στόχοι του Συνεδρίου
Ο κ. Σκορδάς, με μεγάλη υπερηφάνεια, ανέφερε ότι το συνέδριο είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών της κας Ράλλη, η οποία είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής της πορείας στη μελέτη των διαλέκτων, και ειδικότερα της λεσβιακής διαλέκτου. Όπως τόνισε, το συνέδριο έχει τέσσερις βασικούς άξονες:
Επιστημονικό κομμάτι: Εισηγήσεις και ανακοινώσεις από διαπρεπείς γλωσσολόγους και ερευνητές για τη λεσβιακή διάλεκτο.
Έκθεση λεσβιακού βιβλίου: Παρουσίαση βιβλίων που είναι γραμμένα στη λεσβιακή διάλεκτο ή που εξετάζουν τη γλώσσα.
Τιμή σε ανθρώπους που έχουν γράψει στη λεσβιακή διάλεκτο: Αναγνώριση του έργου και της προσφοράς των συγγραφέων που συνέβαλαν στην αποτύπωση και διάδοση της τοπικής γλώσσας.
Θεατρική παράσταση: Παράσταση στη λεσβιακή διάλεκτο, ενισχύοντας τη σχέση του κοινού με την τοπική γλωσσική κληρονομιά.
Η κ. Ράλλη, αναφερόμενη στην προσωπική της σχέση με τη λεσβιακή διάλεκτο, εξήγησε ότι η ίδια μεγάλωσε με τη διάλεκτο και πάντα ήθελε να προσφέρει κάτι στον τόπο της. «Περίμενα πολλά χρόνια να υλοποιηθεί το όνειρο του συνεδρίου και ευτυχώς, φέτος, βρέθηκαν οι κατάλληλοι χορηγοί για να το πραγματοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης στη διεθνή διάσταση του συνεδρίου, με τη συμμετοχή γλωσσολόγων και ερευνητών από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Στάνφορντ και το Κέιμπριτζ. «Το συνέδριο καλύπτει όλα τα γλωσσικά επίπεδα, από τη φωνητική και τη μορφολογία έως τη κοινωνιογλωσσολογία, και θα εξετάσει ακόμα και τις πρώτες μαρτυρίες της λεσβιακής διαλέκτου», σημείωσε η κ. Ράλλη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, κάτι που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και κύρος στο γεγονός. Επίσης, ένα μεγάλο διεθνές περιοδικό γλωσσολογίας, το Languages με έδρα την Ελβετία, έχει προτείνει την έκδοση ενός ειδικού τεύχους για τη λεσβιακή διάλεκτο, το οποίο θα περιλαμβάνει άρθρα από τις ανακοινώσεις του συνεδρίου.
Εκδηλώσεις παράλληλες με το συνέδριο
Το συνέδριο θα συνοδευτεί από δύο σημαντικές εκδηλώσεις. Στις 5 Ιουλίου, στο Χαμάμ, θα πραγματοποιηθεί έκθεση λεσβιακού βιβλίου, η οποία θα περιλαμβάνει περίπου 100 βιβλία γραμμένα είτε στη λεσβιακή διάλεκτο είτε για τη διάλεκτο. Στην ίδια εκδήλωση, περίπου 25 σύγχρονοι Λέσβιοι συγγραφείς θα τιμηθούν για το έργο τους.
Η δεύτερη εκδήλωση αφορά μια θεατρική παράσταση στην Αγιασώτικη διάλεκτο, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του συνεδρίου, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να βιώσει τη διάλεκτο μέσα από τη ζωντανή τέχνη.
Χορηγοί και υποστήριξη
Η διοργάνωση του συνεδρίου δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς τη στήριξη των χορηγών. Οι χορηγοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ιδιώτες, συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική κάλυψη των εξόδων του συνεδρίου, επιτρέποντας την πρόσκληση διεθνών επιστημόνων και την κάλυψη των οργανωτικών εξόδων. Η κα Ράλλη ευχαρίστησε τον Δήμο Μυτιλήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και όλους τους φορείς που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου.