ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Ουσιαστική η συμβολή της Περιφέρειας για την πρόληψη πυρκαγιών στη Λέσβο»
Ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Κώστας Αρώνης αναφέρεται στη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε στις επικίνδυνες φωτιές που αντιμετώπισε το νησί και στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών της Χίου
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/6/2025

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των κινδύνων της φετινής αντιπυρικής περιόδου βρίσκεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κώστας Αρώνης σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 FM.
Ο κ. Αρώνης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, στον εξοπλισμό και τα διαθέσιμα μέσα, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολιτική Προστασία, με έμφαση στις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα δραματικά γεγονότα της Χίου, ως ένα κρίσιμο «καμπανάκι» για την ανάγκη εγρήγορσης και ετοιμότητας.
Προτεραιότητα η πρόληψη – Οι καθαρισμοί ρεμάτων και δρόμων
Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης, «η πρόληψη είναι το Α και το Ω στην Πολιτική Προστασία». Στο πλαίσιο αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40 στοχευμένες παρεμβάσεις καθαρισμού σε ρέματα και αγροτικούς δρόμους, δίνοντας προτεραιότητα σε περιοχές κοντά σε οικισμούς ή με αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας.
«Πήγαμε σε όλα τα δύσκολα σημεία. Είχαμε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες, γνωρίζουμε πού υπάρχουν προβλήματα, πού μαζεύονται ξερά χόρτα και πού η πρόσβαση είναι δύσκολη. Κάναμε καθαρισμούς εκεί όπου έπρεπε. Αντικειμενικά, οι δυνατότητές μας δεν είναι απεριόριστες, όμως προσπαθούμε με τα μέσα που έχουμε να φέρουμε αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι δυσκολίες της Πολιτικής Προστασίας
Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι για κάθε παρέμβαση απαιτείται χρονοβόρος διαδικασία, από την αξιολόγηση του αιτήματος μέχρι τη διαθεσιμότητα του κατάλληλου μέσου ή συνεργείου. «Δεν μπορούμε να είμαστε παντού, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πολλές φορές επιστρατεύουμε και εργολάβους με ιδιωτικά μηχανήματα για να μπορέσουμε να προλάβουμε την επικινδυνότητα του καλοκαιριού», σημείωσε.
Στο ερώτημα για το εάν η Λέσβος είναι ασφαλής ενόψει καλοκαιριού, ο κ. Αρώνης απάντησε: «Ασφαλής ποτέ δεν είσαι. Πάντα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση. Αλλά έχουμε σχέδιο, έχουμε συντονισμό, και ευτυχώς έχουμε και εθελοντές. Χωρίς τους εθελοντές, δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα.»
Έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο – Συντονισμός με Πυροσβεστική και Δήμους
Ο κ. Αρώνης δήλωσε πως η Περιφέρεια έχει ήδη ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες συσκέψεις και ασκήσεις ετοιμότητας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Πυροσβεστική, Δήμους, Αστυνομία, Δασαρχεία και εθελοντικές ομάδες. «Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε επιχειρησιακό σχέδιο και προτεραιότητες. Αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε όπου υπάρχει πρόβλημα. Η Πολιτική Προστασία λειτουργεί κάθε μέρα, όχι μόνο όταν καίγεται κάτι», υπογράμμισε.
Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη συνειδητοποίησης της ευθύνης από πλευράς πολιτών: «Ο καθένας πρέπει να φροντίζει τον χώρο του, να καθαρίζει τα ξερά, να μην ανάβει φωτιές, να ενημερώνει τις αρχές. Δεν μπορεί να υπάρχει υπεύθυνος για κάθε χωράφι. Η πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας.»
Τα μαθήματα από τη Χίο: «Όσο έτοιμος κι αν είσαι, ο κίνδυνος δεν μηδενίζεται»
Αναφερόμενος στις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χίο, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη διαρκούς ετοιμότητας και ψυχραιμίας. «Αυτό που ζει τώρα η Χίος είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι η φωτιά δεν συγχωρεί. Όσο καλά προετοιμασμένος και να είσαι, όταν φυσάει, η φωτιά τρέχει πιο γρήγορα από τις δυνατότητές μας», είπε.
Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους κατοίκους και τις υπηρεσίες της Χίου, υπογραμμίζοντας ότι το Βόρειο Αιγαίο λειτουργεί ως μια ενιαία κοινότητα σε τέτοιες κρίσιμες ώρες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα επικίνδυνα περιστατικά πυρκαγιάς στη Λέσβο, σε Παλαιόκηπο, Πυργί και σε δύο περιπτώσεις στη Μυτιλήνη. Όπως είπε ήχησε το 112 για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα ενώ παράλληλα όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι δήμοι και οι εθελοντές έδωσαν μεγάλη μάχη να προλάβουν την εξάπλωση της φωτιάς όταν ακόμη ήταν σε αρχικό στάδιο.
Υγειονομικοί έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές – Επί ποδός και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας
Εκτός από την Πολιτική Προστασία, ο κ. Αρώνης έχει και την ευθύνη της Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όπως είπε, το προσωπικό της Διεύθυνσης βρίσκεται ήδη σε αυξημένη επιφυλακή ενόψει της τουριστικής περιόδου, με συνεχείς ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά καταλύματα, χώρους υγιεινής και αγορές τροφίμων.
«Γίνονται καθημερινά έλεγχοι, πολλές φορές και κατόπιν καταγγελιών. Βλέπουμε εάν τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες, εάν οι αποθηκευτικοί χώροι είναι σωστά οργανωμένοι, εάν υπάρχει καθαριότητα. Οι έλεγχοι δεν γίνονται για να γράψουμε πρόστιμα, αλλά για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών και των επισκεπτών», επεσήμανε.
Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας: «Έχουμε λίγους υπαλλήλους για πολλές περιοχές. Και όμως, κάνουν σπουδαία δουλειά με επαγγελματισμό και προσήλωση.»
Συνεργασία, υπευθυνότητα και διαρκής εγρήγορση
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αρώνης τόνισε πως για να παραμείνει η Λέσβος ασφαλής χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων και προσωπική υπευθυνότητα των πολιτών. «Δεν έχουμε όσα θα θέλαμε, αλλά έχουμε ανθρώπους που δίνουν την ψυχή τους. Και αυτό είναι πιο σημαντικό από οποιοδήποτε μηχάνημα. Είμαστε εδώ, κάθε μέρα, έτοιμοι να παρέμβουμε όπου χρειαστεί.»