«Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» από την εφηβική ομάδα του ΦΟΜ
Μια ξεχωριστή παράσταση που αγγίζει ζητήματα όπως ο αυτισμός, η εφηβεία, οι διαλυμένες οικογένειες και η δύναμη των μαθηματικών, ανεβαίνει την Παρασκευή και το Σάββατο 27 και 28 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/6/2025

Μια ξεχωριστή παράσταση ανεβάζει το εφηβικό θεατρικό τμήμα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ) αυτή την Παρασκευή και Σάββατο, 27 και 28 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ στο θεατράκι του ΦΟΜ στην Επάνω Σκάλα. Πρόκειται για το έργο «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Simon Stephens, βασισμένο στο πολυβραβευμένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Mark Haddon. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η παράσταση, σκηνοθετημένη από την Ειρήνη Δημητρίου, είναι μια γλυκόπικρη ιστορία που αγγίζει ζητήματα όπως ο αυτισμός, η εφηβεία, οι διαλυμένες οικογένειες και η δύναμη των μαθηματικών ως μέσο κατανόησης του κόσμου. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο 15χρονος Κρίστοφερ, ένα αγόρι με αυτισμό, που προσπαθεί να διαλευκάνει τον θάνατο του σκύλου της γειτόνισσάς του, για να βρεθεί τελικά αντιμέτωπος με αλήθειες που αλλάζουν τη ζωή του.
Η σκηνοθέτης και δασκάλα της θεατρικής ομάδας, Ειρήνη Δημητρίου, εξηγεί ότι επέλεξε το έργο γιατί πίστεψε ότι οι έφηβοι είχαν πολλά να πουν μέσα από αυτό. «Παρότι αρχικά είχα στο μυαλό μου κάτι πιο απλό, όταν έπεσε στα χέρια μου αυτό το κείμενο, κατάλαβα αμέσως ότι “εδώ είμαστε”. Είχα μια πίστη ότι με τα παιδιά θα μπορέσουμε να το υποστηρίξουμε, όσο δύσκολο κι αν ήταν», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της στον «Ν» 99 FM.
Η παράσταση αποτελεί καρπό τρίμηνης εντατικής δουλειάς και αποτελεί την πρώτη φορά που το εφηβικό τμήμα του ΦΟΜ ανοίγει την πόρτα του στο ευρύ κοινό, πέρα από τους γονείς και τους συγγενείς. Όπως τόνισε η σκηνοθέτης, «ο κόπος των παιδιών άξιζε να ανταμειφθεί. Δούλεψαν σκληρά, ακόμα και μέσα στις γιορτές, με πρόβες τετράωρες, τέσσερις φορές την εβδομάδα».
Οι έφηβοι πρωταγωνιστές μιλούν
Οι πρωταγωνίστριες της παράστασης, Ελένη Πασχαλίδου, Αλίς Ματουσιάν και Σοφία Σπούλου, μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία στον αέρα του σταθμού. Η Ελένη, η οποία ερμηνεύει την κυρία Σίαρς και έναν αστυνομικό, μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την πίεση και την κούραση, αλλά και τη χαρά της συμμετοχής:
«Ναι, κουράστηκα. Έχω πάρα πολλά μαθήματα, κάνω και θερινά. Αλλά είναι κάτι που με γεμίζει και με κάνει χαρούμενη. Το θέατρο με βοηθά να ξεφεύγω από το άγχος. Θέλω να το συνεχίσω ακόμα και στην τρίτη λυκείου», δήλωσε, αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει πάθος, όλα μπορούν να συνδυαστούν.
Η Σοφία, που υποδύεται τη μητέρα του Κρίστοφερ, αναφέρθηκε στο βάθος και την πρόκληση του ρόλου, ενώ χαρακτήρισε την ενασχόληση της με το θέατρο ως μοναδική εμπειρία που την αποφορτίζει από την δύσκολη καθημερινότητα. Η Αλίς μίλησε για τη δυσκολία του να εναλλάσσεται μεταξύ διαφορετικών χαρακτήρων στη σκηνή, αλλά και για την ομαδικότητα που ενώνει την ομάδα.
Οι συντελεστές
Η σκηνοθεσία και η διδασκαλία είναι της Ειρήνης Δημητρίου, με σκηνικά από την ίδια και τη Βάνια Λουκίδη. Την κατασκευή του σκηνικού επιμελήθηκαν οι Τζιανλούκα Σπιλότρος, Χρήστος Σίμος και Ταξιάρχης Φανάρας. Τα κοστούμια σχεδίασε η Αντιγόνη Τσεσμελή, οι φωτισμοί έγιναν από τον Αντρέα Σεφτελή, ενώ η μουσική επιμέλεια ανήκει στον Πάνο Σταμάτη. Η αφίσα είναι έργο της Μυρτώς Μακρέλλη και τη φωτογραφική/οπτικοακουστική κάλυψη υπογράφει η Μπέττυ Δερεδίνη.
Στην παράσταση παίζουν οι:
Μιχάλης Ταρατόρης (Κρίστοφερ), Χαρά Μαμουλή (Σίβον), Σοφία Σπούλου (Τζούντι), Ορφέας Σαββίδης (Εντ), Ελένη Πασχαλίδου (κυρία Σίαρς / αστυνομικός 3), Γιώργος Νικέλλης (Πήτερς / αστυνομικός 1 / κύριος στο τρένο / πληροφορίες), Μαργαρίτα Καραβασίλη (κυρία Αλεξάντερ / πανκ κορίτσι), Μυρτώ Γιαννακοπούλου (νούμερο 37 / κυρία στο δρόμο), Αλίς Ματουσιάν (καταστηματάρχισσα / διευθύντρια / φωνή 1), Ανδρέας Τσάλας (Ρότζερ / φωνή 2 / εκδοτήρια), Μαίρη Αλεξανδροπούλου (φωνή 3 / ΑΤΜ / θεία Τερέζα / κυρία στο τρένο), Γαβριήλ Αλγιαννάκης (κύριος Τόμσον / αστυνομικός 4), Άγγελος Βαξεβάνης (υπαξιωματικός αστυνομίας).
Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του χορηγού "ΚΑΤΣΑΚΟΥΛΗΣ Α.Ε.", ενώ για τη σωστή προσέγγιση του θέματος του αυτισμού, η σκηνοθέτης συμβουλεύτηκε τον φορέα «Συνεξέλιξη», επισημαίνοντας πως «συνειδητοποίησα πόση άγνοια είχα και ένιωσα την ανάγκη να μεταφέρω στα παιδιά ό,τι έμαθα».