× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τη Μυτιλήνη ξεκινά ο οδικός χάρτης για τη νέα διαχείριση απορριμμάτων

Η 17η Σύνοδος Φο.Δ.Σ.Α. έφερε συμπεράσματα, προτάσεις και αποφασιστικότητα για έργα, μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματικότητα στην περιβαλλοντική πολιτική

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/6/2025

Από τη Μυτιλήνη ξεκινά ο οδικός χάρτης για τη νέα διαχείριση απορριμμάτων
' χρόνος ανάγνωσης

Με επιτυχία και υψηλό επίπεδο συμμετοχής ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη η 17η Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.), μία διοργάνωση που αποτύπωσε την ενισχυμένη βούληση της τοπικής αυτοδιοίκησης να διεκδικήσει ρόλο πρωταγωνιστικό σε ζητήματα περιβάλλοντος και βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε πως η σύνοδος αυτή δεν ήταν απλώς μία επιτυχημένη διοργάνωση σε επίπεδο προσέλευσης και θεματολογίας, αλλά και μία ουσιαστική απάντηση σε όσους προσπαθούν να αποδυναμώσουν την αυτονομία και την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συζήτηση που διεξήχθη τις δύο ημέρες των εργασιών απέδειξε τη δυναμική που διαθέτει η τοπική αυτοδιοίκηση όταν λειτουργεί συλλογικά και με ξεκάθαρο προσανατολισμό. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος όχι μόνο για την πορεία του Δικτύου των Φο.Δ.Σ.Α., αλλά συνολικά για την προσπάθεια των δήμων να προχωρήσουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της διαχείρισης απορριμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιώργο Αλεξίου, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή του στην προετοιμασία της συνόδου, η οποία οργανώθηκε με κάθε λεπτομέρεια ώστε να υποδεχτεί εκατοντάδες συνέδρους. Ο δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Αλεξίου για την ουσιαστική του συνεισφορά και το αποτέλεσμα που πέτυχε με την ομάδα του.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αλεξίου ευχαρίστησε τον Δήμο Χανίων, τον συντονιστή του δικτύου Κώστα Πατεράκη, καθώς και όλους όσοι αποδέχθηκαν την πρόταση να πραγματοποιηθεί η σύνοδος στη Μυτιλήνη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή που πλέον μπαίνει δυναμικά στον χάρτη της περιβαλλοντικής πολιτικής. Υπογράμμισε τη συμβολή των τοπικών φορέων, των δημάρχων και όλων των συνεργατών που εργάστηκαν για την επιτυχία του εγχειρήματος. Κατά τον ίδιο, προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα από τη σύνοδο, τα οποία θα αξιολογηθούν άμεσα, ενώ στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η ταχεία ολοκλήρωση μελετών, η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία και η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων – κυρίως εργοστασίων – που θα εξασφαλίσουν πιο αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Ο κ. Αλεξίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΔΕΔΑΠΑΛ έχει ήδη περάσει σε μια νέα εποχή, με ισχυρές συνεργασίες και σαφή προσανατολισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καίριες παρατηρήσεις έκανε και ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύνοδο εξαιρετικά παραγωγική, σημειώνοντας ότι ανοίχτηκαν κρίσιμα θέματα για το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία πρέπει όμως να κλείσουν με απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ελλιπή παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να υπάρξει συντονισμένος σχεδιασμός και κοινή ατζέντα χωρίς συγκρούσεις και χωρίς λογικές επιβολής.

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο κ. Κωνσταντέλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη διαδικασία αξιολόγησης των δήμων, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα μεγάλο πολιτικό ανέκδοτο. Όπως ανέφερε, η αξιολόγηση αυτή έγινε χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, με πλήρη έλλειψη μεθοδολογίας και χωρίς καμία στάθμιση δείγματος, επιτρέποντας στον καθένα να συμμετάσχει αυθαίρετα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμοι να εμφανιστούν κάτω από τη βάση. Τόνισε τη μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στην υψηλή εκτίμηση των πολιτών προς την αυτοδιοίκηση και στην εικόνα που αποτυπώθηκε μέσα από αυτή την αξιολόγηση, την οποία χαρακτήρισε εργαλείο απαξίωσης.

Αναφέρθηκε επίσης στο κρίσιμο ζήτημα των πολεοδομιών, υποστηρίζοντας ότι οι δήμοι, οι οποίοι επιτέλους άρχισαν να ασκούν υπεύθυνα τον πολεοδομικό τους ρόλο, βρίσκονται τώρα μπροστά στο ενδεχόμενο να τους αφαιρεθούν αυτές οι αρμοδιότητες. Κατά την άποψή του, πρόκειται για οπισθοδρόμηση που αντιστρατεύεται κάθε έννοια αποκέντρωσης και θεσμικής ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης και υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου των αιρετών, λέγοντας πως οι δήμαρχοι οφείλουν να τιμήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας τους, με σοβαρότητα και συνέπεια.

Η 17η Σύνοδος των Φο.Δ.Σ.Α. κατέδειξε ότι η αυτοδιοίκηση όχι μόνο έχει άποψη και γνώση, αλλά και τη βούληση να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη χάραξη πολιτικών για ένα πιο βιώσιμο και λειτουργικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Ο διάλογος, η συνεννόηση και η θεσμική συνέπεια αναδείχθηκαν ως βασικά προαπαιτούμενα για να περάσει η χώρα σε ένα νέο επίπεδο περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη

Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα ενώ οι γείτονες κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία

Στο επίκεντρο κοινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας με τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ
Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»

Δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Πανάγού Κουφέλου για την απώλεια των δυο νέων παιδιών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη του για την τραγωδία που συγκλόνισε το νησί και ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα
Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο

Εργαστήρι κυανοτυπίας, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΧΩΡΙΑ

Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας

Θα δοθούν δύο εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζουρης
Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο