H δημιουργία Γεωπάρκων μοχλός τοπικής ανάπτυξης
Στη Μυτιλήνη η 161η Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2025

Με επίκεντρο τη Λέσβο, μια από τις πρώτες περιοχές στην Ευρώπη που χαρακτηρίστηκαν ως Γεωπάρκο το 2000, ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 20 Ιουνίου στη Μυτιλήνη οι εργασίες της 161ης Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και εκπροσώπων από πέντε ηπείρους.
Η Σύνοδος πραγματοποιείται στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεντρώνει τους ιθύνοντες της διεθνούς γεωπροστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης: εκπροσώπους από χώρες όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, ο Καναδάς και το Μαρόκο, καθώς και τον επικεφαλής της UNESCO για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα, Kristof Vandenberghe. Παρόντες είναι και οι συντονιστές των ηπειρωτικών δικτύων γεωπάρκων από την Ευρώπη, την Ασία, τον Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική.
Στο επίκεντρο η βιώσιμη ανάπτυξη
Σκοπός της Συνόδου είναι η αποτίμηση της πορείας του Δικτύου και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, με γνώμονα την προστασία γεωλογικών μνημείων διεθνούς σημασίας και την ανάπτυξη ορεινών, νησιωτικών και αγροτικών περιοχών μέσω των Γεωπάρκων. Το Δίκτυο αριθμεί πλέον 229 αναγνωρισμένα Παγκόσμια Γεωπάρκα σε 50 χώρες, καθιστώντας τη γεωπροστασία πυλώνα βιώσιμης τουριστικής και πολιτιστικής πολιτικής.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι:
Η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Γεωπάρκων και η συνεργασία με την UNESCO.
Το διεθνές Πρόγραμμα Κατάρτισης Στελεχών Γεωπάρκων, που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Λέσβο, ως πρότυπο πρακτικής και εκπαίδευσης.
Η πορεία του Διεθνούς Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης των υφιστάμενων γεωπάρκων.
Οι στρατηγικοί στόχοι για την περίοδο 2025–2027, με έμφαση στην ανάδειξη των γεωπάρκων ως εκπαιδευτικών προορισμών και περιοχών βιώσιμου τουρισμού.
Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων γεωπάρκων σε χώρες που δεν διαθέτουν ακόμη τέτοιες δομές, ενισχύοντας την παγκόσμια γεωλογική συνείδηση και τη δίκαιη ανάπτυξη.
Η Λέσβος στο παγκόσμιο προσκήνιο
Η φιλοξενία της Συνόδου στη Λέσβο αναγνωρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του νησιού στο παγκόσμιο γεωπάρκο-κίνημα. Το Γεωπάρκο Λέσβου, γνωστό για το Απολιθωμένο Δάσος, λειτουργεί ως πρότυπο διαχείρισης και εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα προσελκύει επιστήμονες, ερευνητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Στη σύνοδο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Νικόλαος Ζούρος, ο εκπρόσωπος της UNESCO Kristof Vandenberghe, και προσωπικότητες της γεωεπιστημονικής κοινότητας όπως οι Jin Xiaochi (Κίνα), Martini Guy (Γαλλία), Achbal Driss (Μαρόκο), Border Melanie (Ηνωμένο Βασίλειο), Frey Marie-Luise (Γερμανία), και άλλοι εκπρόσωποι από Ιαπωνία, Πορτογαλία, Καναδά, Μαλαισία, Νορβηγία και ΗΠΑ.
Η Σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με κοινό ψήφισμα και προτάσεις πολιτικής για την επόμενη διετία, δίνοντας έμφαση στην ισόρροπη σχέση ανθρώπου και γεωπεριβάλλοντος.