Ομόφωνο «Όχι» από το δημοτικό συμβούλιο για την κεραία στον Παπάδο
Σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης ενέκρινε ψήφισμα κατά της εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας εντός του οικισμού — Έντονη ανησυχία των κατοίκων για τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/6/2025

Την κάθετη αντίθεσή του στην αιφνιδιαστική και χωρίς διαβούλευση εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον Παπάδο Γέρας εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια έκτακτης δια περιφοράς συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου 2025. Η συνεδρίαση προκλήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Παπάδου και υπό την πίεση της αυξανόμενης ανησυχίας των κατοίκων για τις συνέπειες μιας τέτοιας εγκατάστασης στον πυρήνα του οικισμού.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε επισημαίνει τη μονομερή ενέργεια της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε., η οποία αξιοποιώντας τη διαδικασία αυτόματης αδειοδότησης, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, αποφάσισε την τοποθέτηση σταθμού κινητής τηλεφωνίας εντός του οικιστικού ιστού, πλησίον παιδικών χαρών, σχολείων και κατοικιών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου:
«Η ενέργεια αυτή γίνεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των κατοίκων και χωρίς να εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας, ιδίως των παιδιών, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην εγκατάσταση της κεραίας και θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη ματαίωσή της.»
Το ψήφισμα έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων αντιδράσεων σε παρόμοια υπόθεση στον Ίππειο Λέσβου, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια συστηματική τακτική εγκατάστασης σταθμών χωρίς διαφανείς διαδικασίες και ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή.
Η τοπική κοινωνία, σε απόλυτη σύμπνοια με τις αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Παπάδου και πλέον με την επίσημη υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, εκφράζει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ασφάλεια του οικισμού. Οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι στην τεχνολογική πρόοδο, αλλά απαιτούν διαφάνεια, επιστημονική τεκμηρίωση και σεβασμό στη βούληση της τοπικής κοινωνίας.