× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάει και το έργο στο σχολικό συγκρότημα της «Ακαδημίας»

Η Εριφύλη Χιωτέλλη γνωστοποιεί τη διάλυση και της σύμβασης του έργου της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας

Δημοσίευση 1/6/2020

Πάει και το έργο στο σχολικό συγκρότημα της «Ακαδημίας»
' χρόνος ανάγνωσης

«Γίνεται δουλίτσα» από τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης στις κλειστές συνεδριάσεις λόγω κορονοιού του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Έτσι μετά την απώλεια του έργο της ασφαλτόστρωσης του έργου προς τον Παληό, η δημοτική παράταξη «με πυξίδα τον πολίτη» με επικεφαλής την Εριφύλη Χιωτέλλη γνωστοποιεί και την απώλεια του έργου  της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας. Μάλιστα ο Δήμος, δηλαδή όλοι μας καλείται να αποζημιώσει και τον εργολάβο.

Η ανακοίνωση της παράταξης «με πυξίδα τον πολίτη έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την Παρασκευή 29/05/2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης,  κληθήκαμε να εγκρίνουμε   τη διάλυση της σύμβασης ενός ακόμα μεγάλου έργου προϋπολογισμού 1,217,499.25 € (με ΦΠΑ).

Κριθήκαμε να εγκρίνουμε τη διάλυση της σύμβασης για  την : «Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης» «υπαιτιότητα του Κυρίου του έργου», που είναι ο Δήμος Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Στις 5/08/2019 υπογράφηκε σύμβαση ανάμεσα στο δήμο Μυτιλήνης και στην ανάδοχο εταιρεία «ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ» για την κατασκευή του έργου «Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης».

Ο Δήμος Μυτιλήνης έπρεπε μετά την υπογραφή της σύμβασης να εξασφαλίσει τις συνθήκες, ώστε ο ανάδοχος να μπορεί το φθινόπωρο  να ξεκινήσει τις εργασίες. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως ο Δήμος έπρεπε να μεριμνήσει για τη στέγαση των μαθητών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό όμως δεν έγινε, ούτε το Σεπτέμβρη, ούτε τον Οκτώβρη με αποτέλεσμα ο ανάδοχος το Νοέμβριο να καταθέσει αίτηση για διάλυση της σύμβασης με υπαιτιότητα του κυρίου του έργου, δηλαδή του Δήμου και στις 09/04/2020 αίτηση για Προσωρινή και Οριστική παραλαβή καθώς και καταβολή αποζημίωσης τεκμαιρόμενου οφέλους.

Που με λίγα λόγια σημαίνει πως και το έργο δεν ξεκινά και ο Δήμος σύμφωνα με το νόμο πρέπει να πληρώσει  23,413.45 ευρώ,  όπως προτείνει η επιτροπή παραλαβής του έργου, επειδή ο Δήμος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στην εταιρεία.

Γεννιούνται όμως και άλλα ερωτήματα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια  θα είναι στη συνέχεια η τύχη αυτού του έργου;

Θα κληθούν οι επόμενοι μειοδότες;

Θα επαναδημοπρατηθεί;

Τι κινδύνους δημιουργεί η αδυναμία απορρόφησης χρημάτων μέσα στο 2019 και πιθανόν και μέσα στο 2020 για την απένταξη του έργου;

Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να μας απαντήσει η Δημοτική αρχή! 

Όμως στο συγκεκριμένο δημοτικό Συμβούλιο δεν είχαμε να εγκρίνουμε μόνο τη διάλυση της σύμβασης του προαναφερόμενου έργου αλλά και τη διάλυση της σύμβασης του έργου  ««ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΕΩΣ ΠΑΛΙΟ Δ.Ε. ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ» που σήμερα μπορεί να ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, αλλά η διάλυση της σύμβασης γίνεται υπαιτιότητα του Δήμου Μυτιλήνης και για αυτό θα πληρώσουμε αποζημίωση άλλες 15.000 ευρώ στον ανάδοχο.

Και μπορεί η εισήγηση να επικαλείται καθυστερήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (συμφωνεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με αυτό;) αλλά ο Δήμος δεν είναι αυτός που έχει την ευθύνη να ελέγχει και να πιέζει ώστε να μη φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις; Γι’ αυτό άλλωστε και ο νόμος ζητάει από το Δήμο να πληρώσει την αποζημίωση και όχι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Έτσι αν καταλάβατε καλά στο Δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής πετάχτηκαν υπαιτιότητα του Δήμου 38.413 ζεστά χιλιάρικα επειδή η Δημοτική αρχή πάλι δεν πρόλαβε…

Τι θα γίνει λοιπόν;

 Έτσι θα συνεχίσουμε; Θα χάνονται έργα και θα πετάμε τα χιλιάρικα για αποζημιώσεις; Η εικόνα που προκύπτει είναι η εικόνα μιας Δημοτικής αρχής που δεν είναι σε θέση να απορροφήσει ζεστό χρήμα να ολοκληρώσει εγκεκριμένα έργα και που τρέχει να πληρώνει αποζημιώσεις στους αναδόχους!

Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός; Παρακολουθεί κανείς τις προθεσμίες τα έργα που περιμένουν θα έχουν την ίδια τύχη; Θα ξαναδούμε το ίδιο σκηνικό;

Ελέγχει αλήθεια κάποια κρατική υπηρεσία αν προκύπτουν ευθύνες για χρήματα που χάνονται με αυτό τον τρόπο;

Και πάλι, ήρεμα ρωτάμε!»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης