× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ένας περίπου χρόνος μετά τις εκλογές! Τι άλλαξε για την Π. Β. Αιγαίου;»

Ο «απολογισμός» της Συμπαράταξης Πολιτών και η κριτικής της παράταξης στην Περιφερειακή Αρχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/5/2020

«Ένας περίπου χρόνος μετά τις εκλογές! Τι άλλαξε για την Π. Β. Αιγαίου;»

Για τους 9 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων από τη Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη μετά τις εκλογές του Μαΐου 2019 κάνει λόγο στον «απολογισμό» της η «Συμπαράταξη Πολιτών» ασκώντας κριτική στην περιφερειακή Αρχή για το τι έχει αλλάξει στο Β. Αιγαίο.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η παράταξη με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη αναφέρει:

«Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να αδυνατεί να κατανοήσει ποιές είναι οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες της περιφέρειας ως αυτοδιοικητικής βαθμίδας. Ειδικά στα θέματα ανάπτυξης. Δεν συνειδητοποιεί ως φαίνεται ποιος είναι ο ρόλος της ως εκτελεστικής εξουσίας και αυτό δυστυχώς αποτυπώνεται καθημερινά στα λόγια, στα έργα και στις παραλήψεις.

Η απλή αναλογική όμως, παρά τις παραμορφωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, «υποχρεώνει» τουλάχιστον σε διαβούλευση τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, σκηνικό άγνωστο στη «εποχή Καλογήρου».

Έτσι στα δύο βασικά θέματα της χθεσινής συνεδρίασης, τη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και τη τροποποίηση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής, οι πιέσεις της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ έπιασαν τόπο, ώστε να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και αποδοχή κάποιων θέσεων.

Υπήρξε ένα πρώτο νοικοκύρεμα σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα. Η προηγούμενη αρχή της κας Καλογήρου είχε φρόντισε να το φορτώσει με τίτλους έργων και προϋπολογισμούς, παρόλο που γνώριζε πολύ καλά ότι ούτε επρόκειτο να τα υλοποιήσει, αλλά και καμία σχέση με κάποια αναπτυξιακή στρατηγική δεν είχαν. Είχαν όμως μεγάλη με την αρχή των πελατειακών σχέσεων.

Είναι επαρκείς οι αλλαγές αυτές; Όχι, και οι λόγοι είναι πολλοί:

  • Δεν περάσαμε σε κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό με στόχους και ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων και δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους των πολιτών των νησιών μας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας των νησιών μας. Κάτι που ζητά εδώ και πολύ καιρό η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.
  • Δεν εξαφανίζεται ο κίνδυνος να χαθούν τα 40εκ. του ΠΔΕ και τα 150 εκ. του ΕΣΠΑ που λιμνάζουν, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και στις επιχειρήσεις των νησιών μας, στη νέα ύφεση που έφερε η πανδημία. Είναι αναγκαίο να υπάρξει στελέχωση της Δ/νσης Προγραμματισμού και ανάληψη της ευθύνης του σχεδιασμού και της επιχειρηματικότητας από πολιτικό πρόσωπο, ικανό να λύνει προβλήματα και να κατευθύνει την περιφερειακή μηχανή στην εκτέλεση έργου και στην απορρόφηση πόρων.

Παρόλα αυτά ψηφίσαμε τη πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, με το αίσθημα ευθύνης που διακρίνει τη μέχρι σήμερα προσπάθεια μας να μην περιοριζόμαστε σε στείρα πολιτική αντιπαράθεση, αλλά να καταθέτουμε προτάσεις με την ελπίδα να τις «κλέψουν» οι άλλοι και να γίνουν κοινός τόπος. Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες θα παρακολουθούμε Δήμους και Περιφέρεια στην εκτέλεση του προγράμματος, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εκτέλεση των έργων προς όφελος των πολιτών και όχι ποιος θα φωτογραφηθεί δίπλα στις ταμπέλες.

Με το ίδιο σκεπτικό κάναμε κριτική στην αδυναμία της περιφερειακής αρχής να προχωρήσει στην εκτέλεση του προγράμματος που είχαμε συνδιαμορφώσει πριν έξι μήνες για τον τουριστικό κλάδο, τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου των καταλυμάτων, της εστίασης, των μεταφορών, του εμπορίου και της αναψυχής και του οποίου τώρα πρότεινε την τροποποίηση.

Η απορία μας είναι:

  • με ποιο σχέδιο προχωρά;
  • ποιος το έχει εκπονήσει αφού η Π.Α. απέτυχε να βρει εμπειρογνώμονες που θα το ετοίμαζαν;
  • με ποιους έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί τα όσα έφερε προς ψήφιση, αφού δεν  υπάρχει Περιφερειακή Επιτροπή Τουρισμού που να εξασφαλίζει διαφάνεια στις διαδικασίες; Ποιοι είναι οι συνομιλητές και ποιες είναι οι θέσεις;
  • ποια μπορεί να είναι η εικόνα των νησιών μας στον έξω κόσμο αφού η ηλεκτρονική μας προβολή παραμένει σε μηδενικό επίπεδο;
  • ποιος διαχειρίζεται στα κοινωνικά δίκτυα την εικόνα αυτή;

Παρότι η κριτική μας είναι βάσιμη και επί της ουσίας - οι προτάσεις μας βρίσκονται στο τραπέζι και στο διαδίκτυο για όλους -  ψηφίσαμε θετικά με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες που προσδοκούν να υπάρξει ανάσχεση της εξαιρετικά δύσκολης μετά την πανδημία κατάστασης στον τομέα αυτό, συνοδεύοντας τη ψήφο μας με προτάσεις προσέλκυσης Ελλήνων παραθεριστών προς τα νησιά μας που η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να υλοποιήσει διεκδικώντας απ’ την Κυβέρνηση την ειδική ρύθμιση για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Σε θετική πορεία φαίνεται να μπαίνει το θέμα της αναζήτησης ευθυνών για την ΑΕΝΑΛ και το LESVOS SHOP. Η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται να κινούν επιτέλους ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλαπλές οικονομικές ζημιές σε επιχειρήσεις και πρόσωπα, αλλά και απέχθεια για μελλοντικά αυτοδιοικητικά και συνεργατικά εγχειρήματα. Επαναλάβαμε, αυτό που φωνάζουμε χρόνια τώρα, την ανάγκη να γίνει άμεσα κάθε ενέργεια που θα αποτρέψει τη παραγραφή των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, κάτι που με πολύ επιμέλεια επιχειρείται τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από παραλείψεις και σκόπιμες αδράνειες των προηγουμένων διοικήσεων της Περιφέρειας.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, η «επιτυχημένη» προσπάθεια να μην συζητηθούν και πάλι οι ερωτήσεις που έχουμε υποβάλει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την υγεία, αλλά και τις συνέπειες της εφαρμογής του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ο χρόνος δεν έφτασε ή μήπως λείπει η διάθεση; Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι ενώ ήταν στο συρτάρι της Περιφερειακής Αρχής ένα μήνα τώρα οι ερωτήσεις μας, δεν βρήκε τον τρόπο και το χρόνο να οργανώσει ένα έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο στο μεσοδιάστημα για τη συζήτηση τους;

Αραγε, δεν είναι σοβαρό θέμα το γεγονός ότι 7 μήνες μετά την ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης του ΠΣ για ενίσχυση των υγειονομικών δομών της Περιφέρειας τη στιγμή που – με το μεταναστευτικό ανοιχτό- τα νησιά μας, μικρά και μεγάλα, οφείλουν να υποδεχτούν ελληνες και αλλοδαπούς τουρίστες, ακόμη και από τη Τουρκία; Αρκούν οι διαπιστώσεις στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα; Ετσι φαίνεται.

Την ίδια τύχη είχε και η επίκαιρη πρόταση που καταθέσαμε ώστε να συζητηθούν οι δράσεις της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να τεθούν προς την Κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ οι ζημιές που προκάλεσε στην ανθοφορία του ελαιώνα ο πρώιμος καύσωνας και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις.

 Ένα χρόνο μετά, εμείς στην ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα εξακολουθήσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα αλλά και να προτείνουμε τρόπους επίλυσης τους με γνώμονα πάντα τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας υποστηρίζοντας πάντα ότι επίλυση των αναγκών μας απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των πολιτών.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συγκέντρωση απέναντι στο χουντικής κοπής νομοσχέδιο»

Να πάρει μέρος στη συγκέντρωση των συνδικάτων καλεί τον κόσμο η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αξιοποιεί τη γεωθερμία ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια απελευθέρωσης της προοπτικής επαναλειτουργίας και αξιοποίησης των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου, Λισβορίου και Εφταλούς
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός για όλους: Νέα παράταση στις αιτήσεις

Ως τις 11 Ιουλίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού για να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επανέρχεται το διευρυμένο ωράριο στα ΚΕΠ

Καταργούνται οι διατάξεις που ίσχυαν εν μέσω καραντίνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Γιάννης Βέης δεν είναι πια εδώ!

Στη γειτονιά των αγγέλων ο 32χρονος Μυτιληνιός dj, που συγκίνησε το πανελλήνιο με τη γενναία μάχη του για τη ζωή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόταση Βαλσαμίδη για τη δημιουργία υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στη Λέσβο

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου και πρώην Αντιπεριφερειάρχη στον πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Πράσινο» εργοστάσιο στη Λέσβο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες;

Για ειλημμένες αποφάσεις γίνεται λόγος, ώστε να αξιοποιηθεί το ενεργειακό πεδίο Λεπετύμνου, με την έγκριση μάλιστα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βουναράκι

Λόγω εκτέλεσης εργασιών στην οδό Αγίου Παντελεήμονος από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταιγίδες και μποφόρ την Τετάρτη!

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης έντονων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ για το ανατολικό Αιγαίο
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να περιμένουμε, ιδανικά, κανένα χρόνο ακόμα;»

Ερωτήματα του Συλλόγου Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων προς τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, με βολές κατά Μηταράκη για όσα δεν τήρησε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις Μουτζούρη με Γαληνό και Σπανό

Τον τέως Δήμαρχο Λέσβου και τον Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Σκληρή κριτική από Συκά σε Βέρρο ‑ Ζαφείρη

Χαρακτηρίζει ως «κατάπτυστη εκβιαστική κίνηση» τον ενδεχόμενο έλεγχο για τα δηλωμένα τετραγωνικά σε όσους ξενοδόχους δεχθούν αιτούντες άσυλο στις μονάδες τους