Η Λέσβος ανάμεσα σε σκοτεινά σπίτια και φωτεινά έργα
Στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ, φωτίστηκαν οι ιστορίες αλληλεγγύης και οι εξελίξεις στο έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2025

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και φορτισμένη κοινωνικά συζήτηση παρακολούθησαν οι ακροατές της εκπομπής «Καλημέρα στο Νησί» με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ. Οι δύο δημοσιογράφοι ξεκίνησαν τη συζήτησή τους αναδεικνύοντας ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Λέσβου. Την διακοπή ρεύματος σε μονογονεϊκή οικογένεια με έξι παιδιά.
Η περίπτωση αποκαλύφθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, το οποίο έσπευσε να στηρίξει την άπορη μητέρα και τα έξι παιδιά της, στο χωριό Μυστεγνά. Το ρεύμα είχε κοπεί από τη ΔΕΔΔΗΕ, αφήνοντας την οικογένεια στο σκοτάδι από το προηγούμενο βράδυ. Χάρη στην παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου, επετεύχθη επανασύνδεση και διακανονισμός της οφειλής, αν και, όπως τόνισαν οι παρουσιαστές, τέτοιες πρακτικές είναι αδιανόητες για το 2025.
Η Χατζηγεωργίου και ο Αβραάμ στάθηκαν ιδιαίτερα στην απουσία τόσο της τοπικής κοινότητας όσο και των κοινωνικών υπηρεσιών. «Η κοινωνία έχει αποσυρθεί από την αλληλεγγύη. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων δεν βγήκαν ούτε να ρωτήσουν». Ο Θράσος Αβραάμ μάλιστα αναρωτήθηκε «πού είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες που πληρώνονται για να στηρίζουν αυτές τις περιπτώσεις;» καταδεικνύοντας το έλλειμμα κοινωνικής προστασίας.
Οι παρουσιαστές θύμισαν πως οι εργολάβοι που κόβουν το ρεύμα πληρώνονται με το κομμάτι, γεγονός που εντείνει το φαινόμενο, ενώ τόνισαν ότι η κοινωνία πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, γιατί «η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι πια το μόνο που μένει».
Παράλληλα, σχολιάστηκε η αντίφαση που εντοπίζεται στην πολιτική ρητορική και την καθημερινή πρακτική καθώς από τη μία η κυβέρνηση μιλά για το δημογραφικό και την ανάγκη στήριξης των πολύτεκνων, και από την άλλη δίνει τη δυνατότητα διακοπής ρεύματος ακόμα και σε οικογένειες με έξι παιδιά. Η Μαρία Χατζηγεωργίου υπενθύμισε ότι, βάσει νόμου, οι πολύτεκνες οικογένειες προστατεύονται από διακοπές ρεύματος τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την εφαρμογή των ρυθμίσεων.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης και το έργο της Προκυμαίας. Η συνεδρίαση έφερε στο φως την ομόφωνη απόφαση διάλυσης της εργολαβίας, με τον εργολάβο να λαμβάνει αποζημίωση που, όπως διευκρινίστηκε, δεν θα ξεπερνά το 5% του προϋπολογισμού (περίπου 40.000 ευρώ) και όχι 80.000 όπως αναφέρθηκε σε παραδημοσιογραφικά μέσα.
Η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ ανέλυσαν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Η επιτροπή παραλαβής έργου θα εξετάσει την ποιότητα των ήδη εκτελεσθέντων εργασιών, θα αφαιρέσει τυχόν κακοτεχνίες και θα καθορίσει την τελική αποζημίωση. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, διαβεβαίωσε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να επαναπροκηρυχθεί το έργο εντός του έτους, αν και οι δημοσιογράφοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ταχύτητα με την οποία μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.
Ενδιαφέρον παρουσίασε και η στάση της αντιπολίτευσης, που τελικά απείχε από την ψηφοφορία, διευκολύνοντας την επίτευξη ομόφωνης απόφασης. Όπως τόνισε η Νίκη της Τσιριγώτη, «δεν θέλουμε να παίρνουν αποζημιώσεις εργολάβοι που εγκαταλείπουν έργα, αλλά με βάση το νομικό πλαίσιο, η διάλυση ήταν το μη χείρον βέλτιστο».
Οι παρουσιαστές έκλεισαν με κάλεσμα για μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ενεργοποίηση της κοινωνίας απέναντι στην αδικία και την αδιαφορία.