Εκτός απροόπτου...στις 15 Ιουνίου γιορτάζουν τα κεράσια στην Αγιάσο
Την Τετάρτη 4 Ιουνίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η διοργάνωση. Μικρές επιφυλάξεις διατηρούν οι διοργανωτές και ο Δήμος Μυτιλήνης, περιμένοντας το πράσινο φως από τους παραγωγούς
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/6/2025

Την Κυριακή 15 Ιουνίου, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί η 7η Γιορτή Κερασιού στη γραφική Αγιάσο, προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες από το νησί αλλά και πέρα από αυτό. Πρόκειται για μια εκδήλωση που έχει πλέον καθιερωθεί, με σκοπό να αναδείξει το παραδοσιακό προϊόν της περιοχής και να προωθήσει τον τοπικό τουρισμό.
Η φετινή διοργάνωση ακολουθεί τα επιτυχημένα πρότυπα του 2024, με τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης, της Κοινότητας Αγιάσου, καθώς και των τοπικών συλλόγων και επαγγελματιών. Οι τοπικοί φορείς θα ενισχύσουν με την παρουσία και τη στήριξή τους τα ιδιαίτερα δρώμενα της ημέρας, δημιουργώντας μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες.
Την Τετάρτη 4 Ιουνίου το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η τελική σύσκεψη των διοργανωτών με τους παραγωγούς κερασιού, οι οποίοι θα προμηθεύσουν την εκδήλωση με τις αναγκαίες ποσότητες. Αρχικά, η συμφωνία προέβλεπε την αγορά περίπου 600 κιλών κερασιών, ωστόσο οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει φθορές στον καρπό, γεγονός που γεννά μικρές ανησυχίες στους διοργανωτές. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο Δήμος Μυτιλήνης κρατάει κάποιες επιφυλάξεις για την ποιότητα των φρούτων, αλλά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η γιορτή να μην ακυρωθεί.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίδειξη ζαχαροπλαστικής με γλυκά και λιχουδιές βασισμένες στο κεράσι, παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά, καθώς και μια μοναδική βόλτα στον κερασιώνα της Αγιάσου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Η περιήγηση αυτή δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το πλούσιο φυσικό τοπίο της περιοχής και τη διαδικασία παραγωγής του αγαπημένου φρούτου.
Η 7η Γιορτή Κερασιού αναμένεται να αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και της φιλοξενίας της Αγιάσου, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευτούν, να γνωρίσουν και να απολαύσουν την αυθεντικότητα της λεσβιακής παράδοσης.