Επιστήμη… foodtech, φοιτητική ζωή και διεθνείς συνεργασίες στη Λήμνο
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου διαθέτει μερικά από τα πλέον προηγμένα εργαστήρια έρευνας τροφίμων στη χώρα
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/6/2025

Στη Λήμνο που συνδυάζει τη νησιωτική ποιότητα ζωής με την αιχμή της ακαδημαϊκής γνώσης, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου λειτουργεί ως ένα μοναδικό πανεπιστημιακό κέντρο, το οποίο προσφέρει προπτυχιακές σπουδές με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στον τομέα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.
Κατά την επίσκεψή μας στο Τμήμα, ο Πρόεδρος του, Κώστας Γκατζιώνης, μας ξενάγησε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και μας μίλησε για το όραμα και την αποστολή του Τμήματος. «Είμαστε διαφορετικοί», ανέφερε. «Πήραμε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από το 2020, επενδύοντας στη διεπιστημονικότητα. Ενσωματώνουμε πεδία όπως η ρομποτική, η διατροφογενετική, η τεχνητή νοημοσύνη, τα νανοϋλικά και οι διεθνείς σχέσεις, δημιουργώντας συνέργειες που αναγνωρίζονται διεθνώς».
Το Τμήμα διαθέτει μερικά από τα πλέον προηγμένα εργαστήρια έρευνας τροφίμων στη χώρα όπως το εργαστήριο αισθητηριακής ανάλυσης και καταναλωτή, και το εργαστήριο προηγμένων υλικών και νανοτεχνολογίας. Με χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, συνεργάζεται με ελληνικές και ξένες βιομηχανίες, προσφέροντας έμπρακτα αποτελέσματα στην έρευνα και την καινοτομία.
Η φοιτητική ζωή στο Τμήμα, όπως μας περιέγραψαν οι φοιτητές, είναι εξίσου πλούσια και υποστηρικτική. Η Μαργαρίτα, τελειόφοιτη, μας είπε: «Το τμήμα εξελίσσεται συνεχώς. Ήρθα αρχικά επιφυλακτικά, τώρα δυσκολεύομαι να φύγω. Το πρόγραμμα σπουδών δίνει πολλές δυνατότητες. Εδώ έχεις τη δυνατότητα να ασχοληθείς με το αντικείμενο που σου ταιριάζει – από την αισθητηριακή ανάλυση ως τη βιοτεχνολογία και τις ζυμώσεις».
Ο Βίκτωρας, επίσης φοιτητής, μας τόνισε τη σημασία του sensory lab: «Ξεκίνησα από το μάθημα του κυρίου Γκατζιώνη και προχώρησα σε συνεργασία πάνω στην καταγραφή καταναλωτικών αντιδράσεων με τεχνητή νοημοσύνη και virtual reality. Είναι κάτι που δεν υπάρχει αλλού έτσι, και με προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση».
Η Σοφία Γιαννίκου, η οποία ολοκληρώνει την πτυχιακή της εργασία στη βιοτεχνολογία, μας λέει: «Το πρόγραμμα εδώ δεν σου δίνει μόνο γνώσεις αλλά και πρακτικές ευκαιρίες – από συμμετοχή σε ερευνητικά έργα μέχρι ενεργή συμμετοχή στις φοιτητικές ομάδες. Νιώθω ότι έκανα τη σωστή επιλογή να παραμείνω».
Ο κ. Γκατζιώνης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη σημασία της τοπικής εμπειρίας: «Εδώ ένας φοιτητής μπορεί να ζήσει με πολύ χαμηλό κόστος, να απολαμβάνει την ποιότητα ζωής ενός νησιού, χωρίς να κάνει καμία έκπτωση στην επιστημονική του κατάρτιση. Έχουμε εστίες, σίτιση φοιτητών και φοιτητριών με 2,5 ευρώ τη μέρα και ένα πλήρες πλάνο για πανεπιστημιούπολη 50 στρεμμάτων έξω από τη Μύρινα».
Η Λήμνος αποτελεί ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο αιχμής για την Επιστήμη Τροφίμων στην Ελλάδα. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γκατζιώνης: «Όποιος έρθει εδώ, στην αρχή αναρωτιέται γιατί ήρθε. Όταν φύγει, αναρωτιέται γιατί φεύγει».