Ξεναγήθηκαν σε σημαντικά γεωλογικά φαινόμενα της Λέσβου
Εκδρομή πεδίου για τους συνέδρους του 17ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/5/2025

Σήμερα, Σάββατο 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, πραγματοποιήθηκε εκδρομή πεδίου στο νησί της Λέσβου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα του νησιού, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO.
Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν ενεργά ρήγματα και τις θερμές πηγές του Κόλπου της Γέρας, την περιοχή της Νάπης καθώς και τον Κόλπο της Καλλονής, γνωστό και ως «λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη».
Η διαδρομή περιλάμβανε επίσης στάσεις σε τοποθεσίες με ιστορική και επιστημονική σημασία, όπως η ζώνη του ενεργού ρήγματος της Αγίας Παρασκευής που σχετίζεται με τον καταστροφικό σεισμό του 1867, αλλά και η ηφαιστειακή ακολουθία του Μειόκαινου στην Κεντρική και Δυτική Λέσβο, με θόλους, καλδέρες, ροές λάβας και πυροκλαστικά πετρώματα.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους χώρους ανασκαφών κατά μήκος του δρόμου Καλλονής – Σιγρίου και στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους.
Στη 1.00 μετά το μεσημέρι οι εκδρομής έφθασαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους, όπου έγινε ξενάγηση στις μόνιμες εκθέσεις του. Ακολούθησε ελαφρύ γεύμα, ευγενική προσφορά του Γυναικείου Συνεταιρισμού Μεσοτόπου.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την απογευματινή αναχώρηση για τον Μόλυβο και επίσκεψη στο ηφαιστειακό κέντρο του Μειόκαινου της Λεπετύμνου και το γεωθερμικό πεδίο της Βόρειας Λέσβου.
Η εκδρομή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους γεωεπιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να μελετήσουν επί τόπου τη γεωλογική ποικιλομορφία της Λέσβου, ενισχύοντας τη διεθνή αναγνώριση της ως περιοχής υψηλού γεωλογικού ενδιαφέροντος.