ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η φύση της Λέσβου στην καρδιά της Αθήνας μέσω του Μιχάλη Μπάκα
Εκθεση φωτογραφίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/6/2025

Τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τις προστατευόμενες περιοχές, τη χλωρίδα και την πανίδα της Λέσβου θα έχουν οι κάτοικοι της Αθήνας μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα, Περιβαλλοντολόγου και φωτογράφου φύσης, που θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου 2025 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου «Καμίνι».
Η έκθεση, με τίτλο «Χλωρίδα, Πανίδα και Προστατευόμενες Περιοχές της Λέσβου», διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), της Ένωσης Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιανών Αθήνας και της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Ιουνίου στις 19:30, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά (10:00-13:00 & 19:00-21:00). Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τους Λέσβιους της Αττικής αλλά και για κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τις φυσικές ομορφιές του τόπου.
Στη συνέντευξή του στον ρ/σ του «Ν» στους 99 στα FM, ο Μιχάλης Μπάκας εξήγησε τη διαδρομή της έκθεσης και τη σημασία της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας:
«Υπήρχε ενδιαφέρον από τους Λέσβιους στην Αθήνα, γιατί είναι μια έκθεση που πραγματικά αναδεικνύει τις ομορφιές του νησιού. Οπότε, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η έκθεση μεταφέρεται στην Αθήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο φωτογράφος, που τα τελευταία 15 χρόνια απαθανατίζει με συνέπεια τη φύση της Λέσβου, ξεκίνησε από την αγάπη του για τις ορχιδέες, επεκτάθηκε στην πανίδα και κατέληξε να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αρχείο. Η έκθεση περιλαμβάνει 35 επιλεγμένες φωτογραφίες, οι οποίες καλύπτουν τοπία, είδη χλωρίδας και πανίδας:
«Είναι 15 χρόνια δουλειάς, ένα μικρό μόνο δείγμα. Διάλεξα περίπου 10 τοπία, 15 φωτογραφίες με πουλιά, ζώα, ερπετά, και 10 με λουλούδια. Αγαπώ κάθε φωτογραφία, τη στιγμή που τη βγάζω η καρδιά μου πεταρίζει», ανέφερε με συγκίνηση.
Ο ίδιος μίλησε και για την προσωπική σύνδεση με το νησί, τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες του χρόνου, βρίσκει πάντα τη δύναμη να επιστρέφει:
«Τα Σαββατοκύριακα προσπαθώ να ξεκλέψω λίγο χρόνο, νωρίς το πρωί, ακόμα και από την οικογένειά μου, για να φωτογραφίσω. Η Λέσβος έχει έναν πλούτο που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη σε όλη του την έκταση».
«Υπάρχει μια φωτογραφία που αγαπάω πολύ. Είναι ένας κορυδαλλός, κοινό πουλί, αλλά η στιγμή ήταν μοναδική. Ήμουν στις αλυκές, πρωί πρωί, καθισμένος σε έναν βράχο με ξερά κλαδάκια, και η σκηνή ήταν σαν από όνειρο – σαν να ήμουν σε ενυδρείο, αλλά στον αέρα».
Στα εγκαίνια θα μιλήσουν οι Όλγα-Ιωάννα Καλαντζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμ Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Δημήτρης Ταλιανης, φωτογράφος - εκδότης, η Ελένη Σιβρή Αγρότης - Οικοτεχνης, η Δρ Ευδοξία Λυκούδη, Γεωλόγος, ΕΔΙΠ Α' , ΕΜΠ, ο Μιχάλης Μπάκας, Περιβαλλοντολόγος Πανεπιστήμιο Αιγαίου και θα συντονίζει ο Γιάννης Βασαλάκης, δημοσιογράφος.
Η έκθεση, πέρα από την αισθητική της αξία, έχει και σαφή στόχο την ευαισθητοποίηση. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπάκας, «το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου – με τους υγροτόπους, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα – είναι πολύτιμο. Προσφέρει δυνατότητες για οικοτουρισμό, συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Με έργα όπως αυτό του Μιχάλη Μπάκα, η Λέσβος συστήνεται εκ νέου στο κοινό – μέσα από την ομορφιά της φύσης, τη ματιά εκείνου που επιμένει να βλέπει και να αναδεικνύει την αξία της.