«Το ηφαίστειο της Σαντορίνης μας προειδοποιεί»
Για την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη μίλησε στο ΝΗΣΙ ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος που βρίσκεται στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο του ου 17ου Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/5/2025

Ιδιαίτερα σημαντικές επισημάνσεις για τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ελλάδα καταγράφηκαν την Πέμπτη 29 Μαΐου, στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, που φιλοξενείται φέτος στην πόλη της Μυτιλήνης.
Με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες, το συνέδριο θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα των τελευταίων ετών, ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται θεματικές που αφορούν τη Σαντορίνη και τη Λέσβο.
Στο περιθώριο των εργασιών, ο διακεκριμένος σεισμολόγος κ. Κώστας Παπαζάχος μίλησε στο ΝΗΣΙ, επισημαίνοντας τη σημασία της διοργάνωσης:
« Είναι από τα πιο επιτυχημένα συνέδρια της Γεωλογικής Εταιρείας, με ειδικές συνεδρίες για τη Σαντορίνη, την αντίστροφη τάφρο και τη Λέσβο, που συγκέντρωσαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», τόνισε.
Ο κ. Παπαζάχος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της παρακολούθησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη:
«Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι από τα καλύτερα παρακολουθούμενα στον κόσμο. Διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς επιστημονικών οργάνων και ο στόχος είναι να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο ελέγχου και τα επόμενα χρόνια. Τα ηφαίστεια προειδοποιούν – και είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε εγκαίρως κάθε ένδειξη δραστηριότητας».
Αναφέρθηκε επίσης στην πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε από τη συμμετοχή διεθνών επιστημόνων, όπως ο Σταύρος Μενεκλίδης από τα Κανάρια Νησιά, ο οποίος παρουσίασε τον τρόπο διαχείρισης ηφαιστειακών κρίσεων στο εξωτερικό.
«Από αυτές τις παρουσιάσεις προκύπτουν σημαντικά διδάγματα για το πώς πρέπει να οργανώσουμε και εμείς την προστασία και την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων. Δεν αφορά μόνο την επιστήμη, αλλά και την πολιτική προστασία, τη διοίκηση, την κοινωνία συνολικά», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, στάθηκε και στην ανάγκη διατήρησης της κρατικής στήριξης:
«Η Πολιτεία είναι μέχρι τώρα αρωγός – έχει βοηθήσει και οικονομικά. Η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα δεν υστερεί. Χρειάζεται όμως ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στην προετοιμασία και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό».