Στοχευμένη δράση στείρωσης για τις αδέσποτες γάτες στη Μυτιλήνη
Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα στείρωσης γατών από τον Δήμο και την TNR Lesvos με επίκεντρο γειτονιές και περιοχές που έχουν υπερπληθυσμό. Στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες το Καγιάνι και άλλες μεγάλες γειτονιές
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/5/2025

Μια σημαντική πρωτοβουλία για τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων γατών βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον Δήμο Μυτιλήνης, με επίκεντρο την κοινότητα των Ταξιαρχών. Η δράση υλοποιείται από τον Δήμο σε συνεργασία με την οργάνωση TNR Lesvos και δύο Ολλανδούς εθελοντές κτηνιάτρους που βρίσκονται στο νησί για να συμβάλουν στη μαζική στείρωση αδέσποτων γατών.
Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της οργάνωσης, το πρόγραμμα ξεκίνησε με στόχο τη στείρωση έως και 300 γατών, με έμφαση στις περιοχές του χωριού Ταξιάρχης (Καγιάνι), τον χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το ΚΥΤ Μόριας, καθώς και σε αποικίες που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες. Όπως σημειώνεται, σε έναν δήμο με περίπου 10.000 αδέσποτες γάτες, η προσπάθεια αυτή είναι απλώς η αρχή.
Η συμμετοχή των πολιτών θεωρείται κρίσιμη, καθώς ενθαρρύνονται να δηλώσουν αποικίες γατών στις περιοχές τους ώστε να συμπεριληφθούν σε μελλοντικές καμπάνιες. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αποστολή αιτήματος μέσω email με πληροφορίες όπως η ακριβής τοποθεσία, ο αριθμός των γατών και η δυνατότητα παγίδευσής τους.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της TNR Lesvos, μέχρι τις 26 Μαΐου έχουν ήδη στειρωθεί 135 γάτες: 51 αρσενικά και 84 θηλυκά, εκ των οποίων 15 ήταν έγκυες. Επιπλέον, τέσσερις γάτες που παρουσίαζαν προβλήματα υγείας, υποβλήθηκαν σε θεραπεία και στη συνέχεια στειρώθηκαν. Η καμπάνια συνεχίζεται δυναμικά, με καθημερινές δράσεις και αναρτήσεις που κρατούν ενήμερη την τοπική κοινωνία.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του προγράμματος, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε ειδικά στους Ταξιάρχες, όπου ο πληθυσμός των αδέσποτων είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, επηρεάζοντας ακόμα και τα καταστήματα εστίασης της περιοχής.
«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εντοπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γάτες, με έμφαση στις θηλυκές, οι οποίες εντοπίζονται και παγιδεύονται μόνο με ειδικές μεθόδους. Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε 1.300 στειρώσεις μέσα στους επόμενους μήνες, αξιοποιώντας κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Δήμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μετά τη στείρωση, οι γάτες λαμβάνουν αντιβιοτική αγωγή και φιλοξενούνται για μία ημέρα στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Ζώων στον Καρά Τεπέ, πριν επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.